Tech
Huawei mate P10 with Leica camera, showed in all colors at Huawei stand during the Mobile World Congress Day 2 on February 27, 2018 in Barcelona, Spain.  (Photo by Joan Cros/NurPhoto)

Ezért kéri Amerika, hogy senki ne használjon Huawei-eszközöket

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 11. 27. 20:29

Az amerikai kormány egyre erőteljesebben hangoztatja, hogy a Huawei termékei kémkedésre adhatnak lehetőséget, és nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek a kínaiakra. A helyzet viszont ironikus, hiszen pont az amerikai hírszerzők hírhedtek kiterjedt kémkedési módszereikről, és bár az egyre durvább digitális diktatúrát építő Kínát sem kell félteni, sokak szerint inkább a kereskedelmi háború miatt éleződött ki a helyzet.
Korábban a témában:

Amikor a telefongyártók terjeszkedésről beszélnek, három fő kiemelt piacra gondolnak: a legnagyobbnak számító Kínára, a legbefolyásosabbnak és legjövedelmezőbbnek tartott Egyesült Államokra, valamint az összes többire. Míg India egyre inkább fontosabb, addig Európában alakult ki a legizgalmasabb csatatér azon egymással konkuráló cégek közt, akik már meghódították az amerikai és kínai piacot.

The Huawei logo is seen in a shop in Shanghai on May 3, 2018.
Top US and Chinese officials prepared on May 3 to kick off crucial trade talks in Beijing but both sides sought to dampen expectations for a quick resolution to a heated dispute between the world's two largest economies. / AFP PHOTO / Johannes EISELE
Kínaiak nyomták le az Apple-t
Már nem az Apple a világ második legnagyobb mobilgyártója.

Az IDC legfrissebb adatai szerint a kínai Huawei piaci részesedése tavaly óta elképesztően nagyot nőtt Európában. 2017 első negyedévében 3,6 millió Huawei-készülék kelt el az öreg kontinensen, és ez az idei második negyedévre megduplázódott. Globális felmérések szerint ráadásul a kínaiak nemcsak az okostelefonos piac eddigi második legnagyobb gyártójának számító Apple pozícióját vették el, de még közelebb kerültek a piacvezető Samsunghoz is.

SENKINEK NEM KÉNE HASZNÁLNIA

A Huawei újabb célja Kína és Európa után az Egyesült Államok, ahol komoly akadályba ütközik a terjesztés terén. Az államok két legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójának számító AT&T és a Verizon közölte, hogy nem fogják árusítani a sencseniek mobiljait, miután az amerikai kormány felhívta a figyelmet arra, hogy a Huawei készülékei biztonsági kockázatot jelentenek az amerikai állampolgárokra.

Ugyan az amerikaiak kerülőutakon hozzáférhetnek a SIM-kártya nélküli Huawei-mobilokhoz, de a felhasználók 90 százaléka olyan szolgáltatókon keresztül vásárol telefont, akik nem forgalmazzák a kínai termékeket. Már a BestBuy sem árul többé Huawei-mobilt, pedig ők voltak a legnagyobb amerikai kereskedők, akik független Huawei-mobilokat kínáltak.

Az FBI igazgatója, Christopher Wray bővebben azt írta, kockázatokat rejt, ha egy olyan külföldi kormány cége kap teret az ország telekommunikációs piacán, ami nem osztja az Egyesült Államok alapvető értékeit. Szerinte így lehetővé válna, hogy a kínaiak kártékony kódokkal észrevétlenül kémkedhessenek az amerikai állampolgárok után. Ezt először 2012-ben hangoztatták, de a helyzet idén vált különösen kiélezetté, és az USA-ban már látványosan próbálják ellehetetleníteni a kínaiak mobilos eladásait.

In this handout picture, Richard Yu Chengdong, chief executive of Huawei's consumer business group, speaks to introduces the Huawei Mate 20 series smartphones at the global launch event in London, UK, 16 October 2018. 

With its curved 2.5D glass screen, super slim profile and beautifully sleek curvature encasing the world's first 7nm smartphone chipset, Huawei's Mate 20 series – comprising the Mate 20, Mate 20 Pro and the Porsche Design Mate20 RS – flaunted both beauty and brains at the global launch event held in London on Tuesday (Oct 16). Richard Yu, Huawei's CEO said in his keynote address: "The Mate 20 series combines excellent design, ultimate performance and remarkable photography,” said Yu. "Inspired by desire." When Yu introduced the Twilight Mate 20 Pro in particular, with its navy to pink to black gradation, it drew applause from the full-house media crowd of about 1,800.
Fotó: AFP

A múlt héten az amerikai kormány már a szövetségeseit is arra kérte, kerüljék a Huawei-eszközök használatát, amit pénzügyileg is támogatni kívánnak. Kifejtették, hogy fenyegetésként tekintenek a kínai gyártó termékeire az olyan országokban, ahol katonai bázisaik vannak, például Németországban, Olaszországban és Japánban. Itt főleg a hálózati eszközökről van szó, nem pedig a mobilokról – kevesen tudhatják ugyanis, hogy a Huawei hálózati megoldásokat gyártó telekommunikációs cégként kezdte még 1987-ben, és csak 2013-ban váltak ismertté a telefonjaik.

Augusztusban az ausztrál kormány tiltotta meg, hogy a Huawei beszállítóként részt vegyen az országos 5G mobilhálózat kiépítésében, és hasonló döntés született egy másik kínai cég, a ZTE kapcsán is, ők sem építhetnek ki országos mobilhálózatot a kontinensen.

Amerika azt kéri, mások se használják a Huawei eszközeit
Újabb csapást mérnének a kínai gyártóra.

MIÉRT ÉPPEN A HUAWEI?

Felmerül a kérdés, miért éppen a Huawei ellen indult a harc, miközben a Lenovo és a OnePlus is kínai cégek. Az egyik sokat emlegetett aggodalom, hogy a telekommunikációs céget a kínai népköztársaság egykori mérnöke, Ren Zhengfei alapította, ezért

az amerikai politikusok a „kínai kormány karjának” tartják a vállalatot. 

A Huawei hivatalos állásfoglalásban utasította vissza a feltételezést, miszerint bármilyen kapcsolatban állna a kínai hadsereggel, hiszen 100%-ban magántulajdonban lévő vállalatról van szó. Bár az exmérnök múltja önmagában nem elég bizonyíték semmire, ugyanakkor nyílt titok, hogy a legsikeresebb kínai cégek elsősorban a kormány felé lojálisak, nem a felhasználók felé. A kínai hadsereg ráadásul továbbra is fontos megrendelője a Huawei-nek, még kutatási és fejlesztési partnerként is együttműködnek.

A kérdés technikai oldalról is érdekes, leginkább az eszközökben lévő technológia miatt, amiket házon belül fejleszt a Huawei. Ez a táptalaja annak, hogy az egyre nagyobbra növő cég mögött a kínai kormány állhat, és az amerikaiak nem bíznak meg azokban a chipsetekben, amit a kínaiak maguk készítenek, a mobilgyártóknál ugyanis ritka, hogy saját processzort és mobilchipet fejlesztenek.

Huawei CEO  Richard Yu gives a press conference to present the new Huawei Balong 5G01, a 3GPP 5G commercial chipset on February 25, 2018 in Barcelona, on the eve of the inauguration of the Mobile World Congress (MWC). - The Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, is held in Barcelona from February 26 to March 1. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Richard Yu elnök bemutatja a Balong 5G01 chipet– Fotó: Josep LAGO / AFP)

A Huawei megoldásai ráadásul nemcsak telefonokban, hanem hálózati routerekben és switchekben is megtalálhatók, amiket olyan cégek számára készítenek, mint az AT&T, hogy működtetni tudják a hálózatukat. Zanzásítva: a Huawei olyan saját alkatrészeket fejleszt a mobilokba és más eszközökbe, amiket nehéz ellenőrizniük az amerikaiaknak.

Az amerikaiak fő aggodalma, hogy a Huawei lehallgatja a digitális kommunikációt, és visszajuttatja az információkat kínai kormánynak. Éppen ezért nem akarják, hogy komoly szerepük legyen az infrastruktúrájuk kiépítésében, és ez ellen szól a látványos bojkottra való felhívás.

Ma már mindenhol ott vannak a kínaiak

A témakörrel kapcsolatban érdemes azt is tisztázni, mi számít kínainak, ami az olyan helyi cégek esetében, mint a Huawei egyértelmű. De a kínaiak meghatározó szerepet töltenek be szinte minden virtuális és telekommunikációs termék beszállítói közt, gyártó és összeszerelő üzemeikben szerte a világon több megrendelőnek dolgoznak. Gyakorlatilag nincs olyan hálózati eszköz, amiben nincsen kínaiak által gyártott komponens, vagy nem szerelték össze kínai gyárban, értendő ez az olyan nagy cégekre is, mint a Cisco Systems Inc., a Juniper Networks Inc,. a Hewlett-Packard Co., az Apple és a Dell. Más szóval, manapság már nincs hálózati eszköz vagy szerver, aminek legalább egy része ne lenne valamilyen formában kínai.

Joel Snyder biztonsági szakember szerint a kínai felszerelések használatával kapcsolatban hálózati szempontból több lehetséges veszély is felmerül. Az első, hogy a hálózati eszközöket a kínaiak lelőhetik egy kóddal, ami kiberháborút robbanthat ki Kína és az USA közt, ugyanakkor más szakértők ezt több okból is technikailag kivitelezhetetlennek találják.

A másik félelem, hogy rosszindulatú kártevőket vetnek be, illetve szándékosan hagynak olyan rejtett hátsó ajtókat, amiken keresztül speciális hozzáféréseket szereznek a telekommunikációs hálózatokban használt kütyükhöz. Snyder szerint ezeknek nincs sok értelme olyan szempontból, hogy a hátsó ajtók tervezése egyben arra is lehetőséget adna, hogy

fordítva süljön el a dolog, és a kínaiak kommunikációját hallgassák le.

Ezt pedig nem éri meg kockáztatni. Ahogy az Anonymous és a Wikileaks is számtalanszor bizonyította már, még a legjobban őrzött titkokat is ki lehet szimatolni.

TRUMPÉKKAL DURVULT BE

Egy másik elmélet szerint a probléma nem technikai, sokkal inkább gazdasági és politikai vonzatai vannak. A Huawei nemcsak mobilok terén erős, hanem a kereskedelmi hálózati felszerelésben is az egyik legnagyobb beszállítónak számít, és aktívan részt vesznek az 5G-szabvány kidolgozásában, továbbá a hozzá kapcsolósó hálózati infrastruktúra kiépítésében. A Huawei-nek komoly törekvései vannak a mesterséges intelligenciák terén is, és jól látható, hogy az amerikaiak nem nézik jó szemmel, hogy a kínai kormány egyre nagyobb befolyást szerez a jövő kommunikációs technológiái terén.

A Huawei poster is displayed in a Huawei store in Beijing on August 7, 2018. - Despite being essentially barred from the critical US market, Huawei surpassed Apple to become the world's number two smartphone maker in the second quarter of this year and has market leader Samsung in its sights. Huawei has achieved this in part by refocusing away from the futile fight for US access and toward gobbling up market share in developing nations with its moderately priced but increasingly sophisticated phones, analysts said. (Photo by WANG ZHAO / AFP) / TO GO WITH China-telecommunication-Huawei-mobile-Samsung-Apple,FOCUS by Dan Martin
Fotó: AFP

Ha pedig politikai szemszögből nézzük a dolgot, egyre nyilvánvalóbb a kereskedelmi háború hatása: a Huawei elleni újabb támadás éppen egybeesik azzal, hogy Donald Trump 50 milliárd dollárnyi kínai termékre vetett ki 25 százalékos adót.

Szolgáltató, vagy kereskedelmi disztribúció hiányában gyakorlatilag lehetetlen prémium okostelefonokat árusítani az USA-ban, és a politikai nyomás ami elnyomja a Huawei-t, egyre erősebb lesz az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt.” –

–  vélekedik a kialakult helyzetről Avi Greengart, a Global Data elemzője.

Maga a Huawei álláspontja szerint is az Egyesült Államok kormányzatának a kínai vállalatok ellen irányuló korábbi lépései mind ugyanannak a kereskedelmi háborúnak a részét képezik. Tulajdonképpen az amerikai termékek piacának biztosítását és a kínai telekommunikációs vállalatok kiszorítását szeretnék elérni az amerikai és a nyugat-európai piacokról.

Szófia, 2018. július 7.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai ország évenkénti csúcstalálkozóján Szófiában 2018. július 7-én. Mellette balról Denis Zvizdic bosznia-hercegovinai (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök, jobbról Vilius Sapoka litván pénzügyminiszter.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Orbán álmába is belerondíthat Trump és Kína viszálya
Nem kizárt, hogy Peking beáldozza a Budapest-Belgrád vasútvonalat az európai uniós kapcsolatok oltárán.

170 ORSZÁG NEM TÉVEDHET?

A sencseni cég visszautasít minden olyan feltételezést, ami szerint veszélyt jelentene bármely ország nemzetbiztonságára, hivatalos állásfoglalásukban megfogalmazták, hogy szerintük az egész arról szól, hogy az USA korlátozni kívánja üzleti tevékenységüket. A világ másik 170 országában elnyerték a fogyasztók és a kormányzatok bizalmát, és nem merültek fel ilyen aggodalmak (kivéve Ausztráliában). Közvetlen bizonyítékot pedig az amerikaiak sem tudnak mutatni arra, hogy a Huawei vagy a ZTE bármelyik ügyfelének biztonságát kompromittálta volna.

Huawei Nova 2 smartphone. Thousands of people participate in the Mobile World Congress 2018 in Barcelona, Spain, from February 26 to March 1, 2018. (Photo by Miquel Llop/NurPhoto)
Huawei Nova 2 – Fotó: AFP

A szakértők csak abban értenek egyet, hogy nem lehet teljesen kizárni azt a feltételezést, hogy megfigyelési technológiát bujtattak el a routerekben és switchekben, hiszen azt rendkívül nehéz felfedni. A felvetést viszont azért kell komolyan venni, mert a switchek minden hálózaton áthaladó forgalmat látnak, lehet bármilyen digitális adat a telefonhívásoktól kezdve az internetes forgalomig.

És hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy elektronikai eszközökön keresztül kémkedjenek a kínaiak más ország állampolgárai után? Timothy Heath biztonsági szakértő szerint ezt a lehetőséget azért nem szabad teljesen elvetni. A kínai kormánynak megvan a hatalma ahhoz, hogy információk átadására kötelezze a cégeket, vagy hozzáférést kérjen a technológiáikhoz, és ebbe beletartoznak a mobilok is.

És mivel a kínai kormány egyre durvább digitális diktatúrát épít, amihez techcégek is hozzájárulnak, nehéz lenne elhinni, hogy éppenséggel semmi közük nincs az ország egyik legsikeresebb cégéhez. Más kérdés persze, hogy valójában mennyire szorosan fogják a gyeplőt, és mik a valódi célok – ha vannak egyáltalán.

System Security Specialist Working at System Control Center. Room is Full of Screens Displaying Various Information.
Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.
Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.