Tech

Újabb országban csaptak oda a népszerű kínai gyártónak

Az ausztrál kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltotta, hogy a Huawei kínai informatikai és távközlési berendezésgyártó és szolgáltató cég beszállítóként részt vegyen az országos 5G mobilhálózat kiépítésében. 

A Huawei csalódottságának adott hangot, a cég szerint politikai motivációk húzódnak az ausztrálok tiltása mögött. Mint írták, a cég világelső az 5G hálózatok fejlesztésében, és már 15 éve telepítenek biztonságos vezeték nélküli hálózatokat Ausztráliában. Hozzátették, hogy nincs jelentős különbség a 4G és 5G architektúra mögött, utóbbi szabvány ráadásul erősebb biztonsággal bír.

Hasonló döntés született egy másik kínai cég, a ZTE kapcsán is, ők sem építhetnek ki országos mobilhálózatot. A ZTE még nem reagált a canberrai döntésre.

Senkinek nem kéne a Huawei mobiljait használnia az amerikai titkosszolgálatok szerint
Attól félnek, hogy a kínai kormány kémkedhet az eszközökön keresztül.

Hasonló okra hivatkozva korábban Washington is jórészt elzárta piacát a Huawei elől. Az FBI igazgatója, Chris Wray elmondása szerint kockázatokat rejt magában, ha egy olyan külföldi kormány cégének engednek teret az ország telekommunikációs piacán, ami nem osztja az Egyesült Államok alapvető értékeit. Lehetővé válna a kínaiak számára, hogy észrevétlenül kémkedhessenek az amerikai állampolgárok után kártékony kódokkal.

AKI KIMARAD, LEMARAD

Az 5G a mobilnet következő, ötödik generációja lesz, ami gyorsabb fel- és letöltést tesz lehetővé. Késleltetés nélküli, villámgyors és folyamatosan rendelkezésre álló kapcsolatról van szó, amely robotokat és gyártósorokat tud kiszolgálni, képes biztonságosan információval ellátni a földön, vízen és levegőben közlekedő járműveket, prediktíven felkészíteni magát egy-egy nagyobb terhelésre, vagy autonóm módon kijavítani a saját hibáit.

Bár a jelenlegi hálózatoknál lényegesen gyorsabb is lesz majd, az 5G lehetőségei nemcsak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is.

Zöld utat kapott Európában a Huawei 5G-s bázisállomása
Megkezdődhet az 5G-bázisállomások kereskedelmi értékesítése az unióban.

Számos ország készül már elő az 5G-s hálózatok bevezetésére, de a szakértők csak 2020-ra becsülik a szolgáltatások elindulását. Mark Newman, a ConnectivityX tanácsadója szerint az 5G lesz a következő meghatározó infrastruktúra, és azok a beszállítók, akiket bizonyos területeken eltiltanak, jelentős hátrányt szenvednek.

A Huawei a világ legnagyobb telekommunikációs alkatrészgyártója. A globális okostelefonos eladások piacán a második helyen áll a Samsung után és az Apple előtt.

(MTI, CNBC, BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik