Tech

Ámulni fog, mit tudnak 2019 okostelefonjai

A technológia világában talán egyetlen másik területen sem mennek végbe olyan gyorsan változások, mint az okostelefonoknál. Elég csak azt említeni, hogy a Xiaomi 2016-ban jelentette be a Mi Mixet, amivel útnak indult a kávák elhagyása, manapság pedig már szinte mindenki megválik a keretektől. Ez egyben új trendeket is magával hoz, elég csak a kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasóra gondolni, vagy a kijelző tetején belógó szenzorszigetre (notch), ami 2018-ban lett nagy divat. A gyártók már azt is elkezdték belebegtetni, hogy mit várhatunk 2019-ben, mi pedig összeszedtük, mire számíthatunk.

1. Összehajtható okostelefonok

Aki nem tud dönteni, hogy okostelefont vagy tabletet szeretne, annak 2019-ben nem kell túl sokat dilemmáznia. Kétségtelenül az összehajtható kütyük trendje tűnik eddig a legfuturisztikusabb koncepciónak, és ezek a készülékek bizony már itt vannak a küszöbön. A Samsung, a Huawei, az Oppo és a Xiaomi már hivatalosan is bejelentette, hogy lesz ilyen modelljük.

Egy koncepcióterv – Fotó: AFP

A Samsung elképzelése szerint a telefont középen lehetne meghajtani, akár egy régi szétnyithatós mobilt, csak itt a panel teljes egészében beborítaná az egyik oldalt. Az Oppo és a Xiaomi pedig egy könyvszerűen széthajtható eszközben gondolkodik, aminek közepén zsanér választja el a két kijelzőt.

2. Kicsúsztatható kamerák

A kipattintható szelfikamera ötlete a Vivo fejéből „pattant ki” az Apex koncepciótelefonnál. A megoldás lényege, hogy csak használatkor csúszik ki a lencse, alapesetben a készülékben pihen, így több hely jut a készülék előlapján a kijelzőnek és más elemeknek, ami vékonyabb kávákat tesz lehetővé.

Az Oppo ezt még magasabb szintre emelte, a Find X kicsúsztatható kameratálcáján hátlapi kamera is van, illetve az arcfelismeréshez szükséges szenzorok. A Xiaomi és a Lenovo is bejelentett már olyan készülékeket, amiken használni fogják ezt a megoldást, és egészen biztosak lehetünk benne, hogy 2019 során a kisebb kínai gyártók is rástartolnak a dologra.

3. Rengeteg, rengeteg kamera

Mi jobb egy kamerás okostelefonnál? Egy duálkamerás okostelefon! És egy duálkamerás okostelefonnál? Hát egy még több kamerás okostelefon! A Huawei P20 Próra már három hátlapi kamera került, és láthatóan az ipar többi tagja is ebbe az irányba halad – a pletykák szerint már egy háromkamerás iPhone is készülőben van, a Samsung Galaxy A9-en pedig már négy hátlapi kamera található.

Arról nem is beszélve, hogy a Nokia egy öt kamerával felszerelt eszközzel is előrukkolhat a források szerint, az LG pedig szabadalmat védett le egy 16 kamerás mobilra. Hova lehet ezt már fokozni?!

Samsung Galaxy A9 – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

4. Vízcsepp alakú szenzorsziget

Ez nem egy teljesen új trend, de az újévben terjedhet el igazán. A vízcsepp formájú notchok jelenleg a legkisebb elképzelhető kialakítású bevágások, amik nem rontják annyira a kijelző összképét, és több tér marad a káva nélküli mobilokon is. Főleg a középkategóriás modelleken láthatjuk majd, mivel a felső kategóriában más megoldásokkal próbálják kiváltani a szenzorszigetet, például a fentebb említett kamerás sliderekkel, amik feleslegessé teszik a notchokat. Vízcsepp notch van már például a Vivo V11 Prón és az Oppo R17 Prón.

Oppo R17 Pro – Fotó: OPPO India

5. Kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó

Ahogy a vízcsepp-notch, ez sem forradalmi újdonság, de már most látni, hogy egyre többen gondolkodnak ebben a megoldásban, ha a jól bevált ujjlenyomat-olvasó szenzorokról van szó, a technológia pedig 2019-re juthat el a kritikus tömeghez. Ez egyrészt azért is kényelmesebb, mert nem kell a kijelző hátlapjához nyúlkálni, elég egyszerűen hüvelykujjal rátapintani az előlap adott területére. Ebben a Vivo és a Huawei (Mate 20 Pro) jár az élen jelenleg, de felzárkózik az Oppo és a Xiaomi is. A megoldás bekerülhet a Xiaomi Mi Mix 3-ba és a Lenovo Z5 Próba, és a Samsung Galaxy S10 termékcsalád készülékeibe is.

Úgy oldhatjuk majd fel a mobilokat, ahogy még soha
Bemutatták a világ első olyan ultrahangos ujjlenyomat-olvasóját, ami kijelző alá építhető.

6. Lyukas kijelző

Az Android Authority 2019-ről egyszerűen úgy ír, mint a kameralyukak évéről, amit először a Samsung Galaxy A8s-en láthatunk. A megoldás lényege, hogy a kameraszenzor a panelba vájt lyukba kerül, jellemzően a készülék egyik felső sarkába. Így kevesebb helyet foglal mint a notch, és valljuk be, azért annál sokkal esztétikusabban is néz ki.

Samsung Galaxy A8s – Fotó: AFP

És hogy milyen készülékeket várhatunk 2019-ben?

  • OnePlus 6T McLaren Edition
  • Nokia 9
  • LG összehajtható mobil
  • Samsung Galaxy F, vagy X
  • Apple iPhone XI
  • Samsung Galaxy S10, S10+ és S10 Lite
  • Samsung Galaxy Note 10
  • OnePlus 7
  • OnePlus 5G-s mobilja

Ezeket biztosan, a többi pedig még a jövő zenéje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik