Tech

Úgy oldhatjuk majd fel a mobilokat, ahogy még soha

Több évnyi finomítás és számos prototípus után a Qualcomm végre megmutatta ujjlenyomat-olvasóját, ami ultrahangot használ a mobil feloldásához. A technológia lényege, hogy a bőrről visszaverődő hanghullámok alapján térképezi fel a felhasználó ujjának egyedi mintázatát.

A 3D Sonic Sensort az éves Tech Summiton mutatták be, és már jövőre megjelenthetnek az első eszközök, amibe beépül, akár már a Samsung Galaxy S10-ben is láthatjuk. A kijelző alá épülő biometrikus azonosító a gyártó ígérete szerint akár 1,2 millis OLED kijelzőkön is megbízhatóan működik, sőt mi több víz alatt sem hagyja cserben a felhasználót, és az sem nagy gáz, ha netán zsíros az ujjunk.

Erre az a pofonegyszerű magyarázat, hogy nem optikai alapon működik a felismerés, a hanghullámokat nem befolyásolják az apróbb szennyeződések. A gyártó elmondása szerint ráadásul pontosabban is térképezi fel a bőrfelületet, mint az optikai elven működő érzékelő.

A kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasók azért lesznek egyre elterjedtebbek, mert nem foglalnak el helyet az előlapon, sem hátlapon – egyszerűen a kijelző egy adott részét kell megérinteni, legyen az a Home gomb, vagy a panel másik tetszőleges része. Az IHS Market elemzőcég szerint 2019-ben már 100 millió telefonnak lesz beépített ujjlenyomat-olvasója.

Valami elképesztőre készül a Samsung
Ez lehet a következő trend a vékony káva és a notch után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik