Ziccer

Futballforradalom zajlik a világban, és ennek egyik élharcosa a magyar válogatott

A pozíciós játék ellenpontozásaként megjelenő relacionista futballszemlélet épp tótágast állítja a világ labdarúgását, de az igazi etwas nem ez, hanem hogy ebben a futballforradalomban a magyar válogatott játéka lett az egyik hivatkozási pont. De vajon hogyan fordulhat elő, hogy egy ország labdarúgásának fejlődésének nem a klubok, hanem a hébe-hóba összeálló válogatott lesz a motorja? Ez a friss Ziccer fő témája.

Marco Rossi válogatottja nem csak, hogy tizenhárom meccse veretlen – ilyen sorozatra az Aranycsapat óta nem volt példa a magyar labdarúgás történetében –, de immáron a nemzetközi szaksajtó egyik kedvenc hivatkozási pontja is. A pozíciós játék dogmáiba az évtizedek alatt belefásult, sematikussá globalizálódott futballiparra friss tavaszi szellőből viharrá terebélyesedő szélvészként csapott le a relacionista játékfelfogás forradalma,

a futballteoretikusokat a világ minden pontján lázban tartó innováció egyik sokat hivatkozott gyújtópontja pedig épp a magyar válogatott.

De hogyan jutott el idáig a nemzeti csapat, amelyre még alig másfél-két éve is inkább veszélyes kontracsapatként hivatkoztak az elemzők? Inkább egy természetes, praktikus fejlődési folyamat egyik állomását látjuk most, vagy tényleg igaz az ősrégi közhely, hogy a magyar társadalomszervezési és kulturális hagyományok összessége csapódik le a futballisták játékán? Egyáltalán: mit jelent az, hogy relacionista futball, és miben tér el a klasszikus pozíciós játéktól?

A legfrissebb Ziccerben Szepes Viktorral, az M4Sport.hu szerkesztőjével nemcsak a törökök elleni barátságos meccs tanulságait beszéltük át, de szóba került Gulácsi és Dibusz párharca a válogatott egyes számú mezéért is.

Kapcsolódó
Kiket visz az Eb-re Rossi?
A friss Ziccerben BL-továbbjutókkal és tizenegyes-elemzéssel kezdünk, elmélázunk azon, hogyan juthat ki az orosz kitiltás farvizén egy Eb-re Izrael, beszélünk a sudribunkó Carragherről, hogy aztán végül Marco Rossi válogatottjának felkészülési meccsekre kihirdetett keretéig jussunk el.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik