Ziccer

Kele János: Ebben a formájában mi értelme van a válogatott focinak?

Kialakult a második elődöntő párosítása is, Anglia-Hollandia mérkőzést rendeznek majd július 10-én. Az angolok a némiképp javuló, de még mindig csúnya játékuk után tizenegyesekkel verték Svájcot, míg a hollandoknak elég volt a rendes játékidő ahhoz, hogy kiejtsék a törököket. Filozófiaóra a nagy válogatottak szellemiségéről és egy kis futballhalál vizionálás, mondván, ki fog szerelembe esni a játékkal, ha ezeket a meccseket látja?

Gareth Southgate meghúzta a váratlant azzal, hogy végül nem húzott semmi váratlant: az előzetes hírekkel ellentétben nem három védővel állt fel Anglia és Bukayo Saka sem játszott baloldali szárnyvédőt. Minden mehetett tehát a szokásos kerékvágásban, 75 perc botrányos játék után, Breel Embolo, majd Saka gólját követően 1-1-el ért véget a rendes játékidő. Jöhetett a hosszabbítás, ahol nem esett gól, így végül tizenegyesek döntöttek a csapatok között. Az angolok mind az ötöt belőtték, a svájciak közül azonban Manuel Akanji kihagyta, így Anglia folytatja menetelését a régóta várt Euróba-bajnoki cím felé – ami valószínűleg egyet jelentene Southgate lovaggá ütésével. Erről is beszéltünk az angolok kapcsán, valamint szóba került a futballromantika és pragmatizmus közötti különbség, az angol játékosok pózőrködése, de természetesen érintettük a meccs taktikai finomságait is.

A törökök őszinte futballjukkal sokáig vezettek a hollandok ellen Samet Akaydin góljával, azonban Hollandia a második félidőben hat perc alatt fordított Stefan de Vrij találatának és egy öngólnak köszönhetően. Kedvencünk, a karakterszínész Wout Weghorst nemcsak a pályán, hanem nálunk is feltűnt, de Arda Güler zsenije mellett a törökök labdakihozataláról, meccstervéről és kockázatvállalásáról is szót ejtettünk.

Kockázatvállalásból eddig nagyon keveset láttunk a nagycsapatok részéről, úgyhogy amellett, hogy ennek a jelenségnek az okait próbáltuk feltárni, felvetődött az a kérdés is, hogy jelenlegi formájában egyáltalán van-e értelme a válogatott focinak.

Kapcsolódó
Így lett Gareth Southgate ünnepelt kapitányból közellenség
Anglia ugyan negyeddöntős, de ezen az Eb-n a legelső 30 percet leszámítva nem játszott jól. Sőt, nézhetetlen és kilátástalan játékot produkálva vergődik. Southgate-nek korábban is voltak kritikusai, de a csapata fejlődött, lehetett bízni abban, hogy most is megoldja a problémát. Ezúttal azonban mintha nem is akarná megoldani.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik