Sport vizes vb 2022

„Emberből vagyok, elfáradtam” – Milák Kristóf az újabb világbajnoki címe után

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Milák Kristófot ezúttal sem nyomta össze az esélyesség terhe, a legnagyobb rivális, Caeleb Dressel távollétében magabiztosan nyerte meg a 100 méteres pillangóúszás döntőjét a budapesti vizes világbajnokságon. Ő szerezte meg ezzel a magyar vizes sportágak történetének 100. vb-érmét,

valamint ő a harmadik úszó Michael Phelps (2007-2011) és Chad le Clos (2013) után, aki a 100 és a 200 pillangón is behúzta az aranyérmet.

Bár már az elődöntő után is azt mondta az újságíróknak, hogy nem érzi magában a világrekordot ezen a távon, az 50.14-es ideje után az M4 Sportnak azzal kezdte az értékelését, hogy „szégyen”. Rákérdeztem nála pár perccel később a vegyes zónában, hogy ezt továbbra is tartja-e.

Kapcsolódó
„Borzasztó, szégyen" – Milák Kristóf így értékelte a világbajnoki aranyat érő idejét
Nagyon örült az aranyéremnek, de az idővel egyáltalán nem volt elégedett.

Minden attól függ, kinek mi az igénye, elvárása maga felé. Szerettem volna 50 másodperc alá bemenni, de a világcsúcs nem volt benne – hülyeség volt ezt gondolni. Akartam egy jót versenyezni, ezt meg is kaptam, viszont sem az első, sem a második ötven nem volt olyan jó érzés, nem volt olyan iram, amit szerettem volna

– válaszolta a budapesti világbajnokságon két világbajnoki címet nyert Milák.

Varga Jennifer / 24.hu

Az idei vébé egyik legjobban várt versenye volt a 100 pillangó döntője, csakhogy idő közben a legutóbbi két vébét megnyerő Caeleb Dressel visszalépett – a pontos okát ennek egyelőre nem tudni. Adja magát a kérdés, hogy vajon a lehető legkomolyabb rivális mellett úszva Milákból is jobb eredmény jött volna ki.

Biztosan jó lett volna, ha van még mellettem egy ember, de már nekem is a sokadik napom itt a vébén, emberből vagyok, elfáradtam.

Milák 2017-ben, 17 évesen ezen a távon robbant be a köztudatba, amikor épp Dressel mögött szerzet ezüstérmet itt, Budapesten. Azóta viszont a 200 pille egyeduralkodója lett, nyert két világbajnoki címet, ő az olimpiai és Európa-bajnok, valamint a szám világcsúcstartója. Mindezek után érdekes, hogy melyik táv, a 100 vagy a 200 áll közelebb hozzá, akár a versenyek felépítését, akár a felkészülést illetően.

Szeretem az új kihívásokat, mindig kipróbálunk valami újat Balázzsal (az edzője, Virth Balázs), főleg így, hogy beléptünk a profik közé. Szeretünk hazardírozni, de megtartjuk azért a biztos, kijárt utat is.

Milák Kristóf összességében elégedett a világbajnoki szereplésével, a szervezéssel, azzal, hogy hazai közönség előtt versenyezhetett. Reméli, hogy lesz még ilyenre lehetősége a közeljövőben.

Varga Jennifer / 24.hu

A budapesti vébén két egyéni számban is világbajnoki címet nyert, 200 pillangón ráadásul a saját világcsúcsát megdöntve. A 4×100-as és a 4×200-as váltó tagjaként is indult, mindkettővel az ötödik helyen végzett. Eddig csak ő nyert érmet a magyar úszóválogatott tagjai közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik