Élő Sport

Milák Kristóf megszerezte második aranyérmét a vizes világbajnokságon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A budapesti vizes világbajnokság pénteki versenynapján Milák Kristóf újabb aranyérmet nyert, miután a 200 méteres távot követően 100 méteren is első helyen ért célba.

Kapcsolódó
Milák Kristóf száz méter pillangón is világbajnok lett
Kétszáz méter után százon is világbajnoki címet szerzett.

A világklasszis élete második legjobb idejével elsőként került be a fináléba. A mezőnyből egyetlen valódi kihívója, Caeleb Dressel hiányzott, mert megbetegedett, így lényegében az maradt csak kérdés, hogy megdönti-e a tokiói olimpián úszott 49.68-as Európa-csúcsot, vagy sem.

Milák végül az elődöntős eredményével tökéletesen megegyező idővel, 50.14-gyel nyert világbajnoki címet. Ez egyben a magyar úszósport századik érme.

A program első magyar versenyzője Szabó Szebasztián volt, aki 50 méter gyorson egyéni csúcsot úszott és 21.60-nal a negyedik helyen ért célba. Mindössze három századdal maradt le a dobogóról. Egyetlen középdöntősként Senánszky Petra ugrott medencébe a női 50 gyors középdöntőjében, ahol ő is egyéni legjobbját úszta: 24.95-tel ért célba. A fináléba ezzel nem jutott be, 11. helyen zárt.

Női 200 méter háton Molnár Dóra hetedik helyen futott be a döntőben, amivel nagyon boldog volt. Ugyanebben a futamban szerepelt azonban  Burián Katalin is, aki annyira el volt keseredve az ideje miatt, hogy szégyennek nevezte a teljesítményét.

Kapcsolódó
„Nem méltó ez az idő, szégyellem magam" – Burián Katalin nyolcadik lett 200 háton
Molnár Dóra hatodik lett ugyanebben a világbajnoki döntőben.

Milák Kristóf behúzta a második aranyérmet, Szabónak három század hiányzott az éremhez

A budapesti vizes világbajnokság pénteki versenynapján Milák Kristóf újabb aranyérmet nyert, miután a 200 méteres távot követően 100 méteren is első helyen ért célba. A világklasszis 50.14-es idővel ért célba, amely egyben a magyar úszósport századik érme is.

Kapcsolódó
Milák Kristóf száz méter pillangón is világbajnok lett
Kétszáz méter után százon is világbajnoki címet szerzett.

A program első magyar versenyzője Szabó Szebasztián volt, aki 50 méter gyorson egyéni csúcsot úszott és 21.60-nal a negyedik helyen ért célba. Mindössze három századdal maradt le a dobogóról. Egyetlen középdöntősként Senánszky Petra ugrott medencébe a női 50 gyors középdöntőjében, ahol ő is egyéni legjobbját úszta: 24.95-tel ért célba. A fináléba ezzel nem jutott be, 11. helyen zárt.

Női 200 méter háton  Burián Katalin nyolcadik, Molnár Dóra pedig hetedik helyen zárt a döntőben.

„Borzasztó, szégyen" – Milák Kristóf így értékelte a világbajnoki aranyat érő idejét

Milák Kristóf második világbajnoki címét is megszerezte Budapesten, miután férfi 100 méter pillangón elsőként ért célba.

A Caeleb Dressel hiányában lényegében kihívó nélkül induló magyar klasszis századmásodpercre azt az 50.14-es időt hozta, amivel a fináléba is bejutott. Ezzel 200 méter után – amelyen világcsúcsot javított – újabb aranyat gyűjtött, ráadásul a magyar úszósport századik érmét. Ennek ellenére csóválta a fejét, amikor az M4 Sport kamerájához sétált.

Borzasztó! Szégyen! Nagyon rossz

– grimaszolt az interjú kezdetekor, majd azért kitért arra, hogy miért elégedetlen, majd folytatta.

„Sajnos ebben csak ennyi volt, szerettem volna 50 alá betenni. Semmi baj, itt úsztam négyezer ember előtt és 15 millió előtt közvetve. Nagyon jó volt ez a vébé, nagyon élveztem, de alig várom, hogy pihenhessek.”

Milák azt is elmondta, hogy hiányzott neki Caeleb Dressel, mert jobban szereti a kiélezett versenyeket. Milák háromszoros világbajnokká vált.

Végeredmény – férfi 100 pillangó, döntő

1. Milák Kristóf 50.14
2. Mizunuma Naoki 50.94
3. Joshua Liendo Edwards 50.97

„Nem méltó ez az idő, szégyellem magam" – Burián Katalin nyolcadik lett 200 háton

Burián Katalin nyolcadik, Molnár Dóra pedig a hetedik helyen ért célba női 200 méter háton, a vizes világbajnokság döntőjében.

Ez megegyezik az elődöntős helyezésükkel is, Molnár ideje 2:10.08-as idővel zárt, ami valamivel gyengébb, mint amivel bejutott. Burián 2:10.37-tel jutott célba, amivel nagyon csalódott volt.

Nem méltó az idő, picit szégyellem is magam. Nem tudom és nem is akarom semmire sem fogni, köszönöm mindenkinek, aki kijött és támogatott. Nagyon bánt, hogy nincs eredménye annak a sok munkának, amit az edzésbe beletettem

– mondta Burián.

Kaylee McKeown 2:05.08-cal nyerte meg a finálét, mögötte Phoebe Bacon és Rhyan White zárt.

Végeredmény – női 200 m hát, döntő

1. Kaylee McKeown (Ausztrália) 2:05.08
2. Phoebe Bacon (Egyesült Államok) 2:05.12
3. Rhyan White (Egyesült Államok) 2:06.12
7. Molnár Dóra 2:10.08
8. Burján Katalin 2:10.37

Milák Kristóf száz méter pillangón is világbajnok lett

Milák Kristóf a várakozásoknak megfelelően aranyérmet szerzett a budapesti vizes vébén 100 méter pillangón is.

Kapcsolódó
Milák Kristóf világcsúccsal védte meg vb-címét, Németh Nándor szétúszásban döntött országos rekordot
Kapás Boglárka és Kós Hubert is fináléba került, Hosszú Katinka és Szabó Szebasztián nem jutott tovább.

A kétszázon világcsúccsal nyerő világklasszis százon 50.14-gyel, élete második legjobb idejével elsőként került be a fináléba. A mezőnyből egyetlen valódi kihívója, Caeleb Dressel hiányzott, mert megbetegedett, így lényegében az maradt csak kérdés, hogy megdönti-e a tokiói olimpián úszott 49.68-as Európa-csúcsot, vagy sem.

Milák a 200-as döntőhöz hasonlóan az első 50 méter után már élen állt, végül az elődöntős idejével megegyező idővel, 50.14-gyel nyert világbajnoki címet. Ez egyben a magyar úszósport századik érme.

Az immár háromszoros világbajnok úszó csak a harmadik olyan versenyző, aki százon és kétszázon is első lett ugyanazon a világbajnokságon Michael Phelps és Chad Le Clos után.

Milák Kristóf nevét 2017-ben épp a 100 méteres pillangóúszás során ismerhette meg ország-világ. Az akkor 17 éves tehetséget még nem nevezték 200-on, ott volt ugyanis a címvédő Cseh László mellett a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás is. Miláknak így maradt a rövidebb táv, ahol háromszor döntötte meg a junior világrekordot (az előfutam, az elődöntő és a döntő során) és kétszer az országos csúcsot (az elődöntőben és a döntőben), a fináléban pedig a második helyen végzett Caeleb Dressel mögött.

2019-ben is döntőbe jutott ebben a számban, ám akkor lemaradt a dobogóról, egy tizedre maradt le a harmadik Chad le Clos mögött – miközben Dressel elég magabiztosan védte meg a címét. Akkor Milák Kristóf azt mondta, a jelek szerint elfáradt, nem is fizikálisan, sokkal inkább a fejben, és a fal is „szarul” jött ki neki.

A tokiói olimpián aztán már ő volt 100-on Dressel legnagyobb kihívója, a döntőben az amerikainak világrekordot kellett úsznia, hogy megszerezze az aranyérmet. Hogy mekkora csatára késztette őt magyar riválisa jól megmutatta, hogy a célban Dressel magasba emelte Milák kezét, ami az olimpia úszóverseneinek egy legemblematikusabb pillanata volt.

Az amerikai idén visszalépett a vizes világbajnokság közben a versenyzéstől, így a visszavágóra még várni kell.

Három századmásodpercre volt Szabó Szebasztián a világbajnoki éremtől

Szabó Szebasztián pénteken negyedik helyen ért célba a vizes világbajnokság 50 méteres gyorszúszó döntőjében.

A magyar versenyző az ötödik legjobb idővel, 22.91-gyel jutott fináléba, így aztán a döntő előtt mindenki abban reménykedett, hogy elcsíphet egy érmet. Szabó reakcióideje a harmadik legjobb volt és olyan jól kapta el a rajtot, hogy nagyjából féltávnál második helyen állt.

Szabó 21.60-as idővel ért célba, amivel több mint két tizedet faragott az egyéni csúcsán.

Az éremről sajnos pont lemaradt Maxime Grousset mögött, de ennek ellenére elégedetten állt a kamerák elé nyilatkozni.

Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó időt sikerül úsznom, büszke vagyok rá. Lehet mondani, hogy csak három századon múlt az érem, de az 50 méteren már sok. Jó érzés, hogy ebben is itt lehetek a legjobbak között

értékelt a futama után Szabó Szebasztián.

A döntőt egyébként Benjamin Proud nyerte, az ezüstérem pedig Michael Andrew nyakába kerül.

Végeredmény – vizes vb, férfi 50 méter gyors, döntő

1. Benjamin Proud (Nagy-Britannia) 21.32
2. Minchael Andrew (Egyesült Államok) 21.41
3. Maxime Grousset (Franciaország) 21.57
4. Szabó Szebasztián 21.60

Nincs meglepetés 50 pillangón a nőknél

A sportág világklasszisa, Sarah Sjöström 24.95-es idővel csapott célba, így a várakozásoknak megfelelően behúzta az aranyérmet. Ezzel beérte Michael Phelpset, már nyolcadjára nyert aranyérmet pillangóúszásban.

Nem engedték indulni az elájuló műúszót a csapatversenyben

Ha már szóba került a szinkronúszó csapatok szabadprogramja, ki kellett hagynia Anita Alvareznek. Ő az a műúszó, aki rosszul lett egyéniben és az edzője mentette meg. A történtek után nagyon szeretett volna csapatban bizonyítani, de a FINA nem engedte. Erről bővebben itt írtunk:

Kapcsolódó
Nem szerepel a csapatversenyben a műúszó, aki elájult a vizes vébén
Az amerikai versenyző rosszul lett a budapesti medencében, az edzője mentette meg. Ennek ellenére szeretett volna pénteken is indulni.

Kína nyerte a szinkronúszó csapatok szabadprogramját

Akárcsak a szinkronúszó csapatok technikai versenyében, a pénteki szabadprogramban is a kínaiak szerezték meg az aranyérmet a Margitszigeten zajló világbajnokságon.

A második helyen az ukránok, a harmadikon a japánok végeztek. A sportág egyeduralkodói, az oroszok most az ukrajnai háború miatt nem vehetnek részt a világbajnokságon.

Végeredmény

1.  Kína 96,7000 pont
2. Ukrajna 95,0000
3. Japán 93,1333

Olvasói sztorik