Sport vizes vb 2022

Óriási magyar eredményekkel indult a vizes vébé

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Holló Balázs élete legjobb úszásával bejutott a 400 méteres vegyesúszás döntőjébe. Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma és Szabó Szebasztián elődöntőzik. Döntőbe jutott a női és a férfi 4x100-as gyorsváltó.

Szombaton elkezdődtek az úszóversenyek a budapesti vizes világbajnokságon, és már rögtön a délelőtti programban több magyar úszót láthattunk.

A női 200 méteres vegyesúszás előfutamaival indult az első nap programja, Hosszú Katinka a tizenegyedik, Sebestyén Dalma a tizenötödik helyen jutott tovább az esti elődöntőbe. Az ő úszásukról ebben a cikkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
„Remélem, nem kiabálom el” – Hosszú elődöntőbe jutott a vizes vb-n
Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma is sikerrel vette az előfutamokat 200 vegyesen.

Sebestyén ugyan 100 pillangóra is nevezett előzetesen, ám végül úgy döntöttek edzőjével, hogy egy napra két versenyszám sok lenne, a 200 vegyesre koncentrált inkább, a másik távon nem indult el. Így aztán Szabó Szebasztián volt a következő magyar, akinek szurkolhattunk, ő az 50 méteres pillangóúszás kiemelt előfutamában indulhatott és lett ott második 23,11-es ideje végül az összesített nyolcadik helyre volt elég, azaz elődöntőbe jutott.

Varga Jennifer / 24.hu

Némi meglepetésre a Trinidad és Tobagó-i Dylan Carter nyerte meg az előfutamokat 22,87-es idővel, pedig a mezőnyben ott van a többi közt Caeleb Dressel is.

Kapcsolódó
Vajon szakít a budapesti vébé az eddigi hagyományokkal?
Egy olimpia utáni évben rendezett világbajnokság a legtöbbször egy új ciklus kezdetét jelenti, ám ahogy a világon mindent, a koronavírus-járvány ezt is borította, mert hiába vagyunk egy évvel Tokió után, már a kanyarban vannak a párizsi játékok. De ez milyen hatással lehet a budapesti vizes vébére?

A 400 méteres női gyorsúszás következett a sorban, ahol Késely Ajna és Fábián Bettina állt rajtkőre a negyedik futamban. Katie Ledecky is itt tempózott, az amerikaiak hétszeres olimpiai, tizenötszörös világbajnok klasszisa volt az egyedüli, aki négy percen belül úszta le a távot, közel négy másodpercet vert az egész mezőnyre. A 2019-ben ezen a távon negyedik Késely ezúttal a tizenkettedik lett összesítettben (4:09.09, jócskán elmaradva a legjobbjától, ami 4:01.34), így lemaradt a döntőről, ahogy Fábián is, ő a 22. lett, de ahogy a 17 éves úszó elmondta, neki idén nem ez a vébé a fő versenye, tapasztalatszerzésnek viszont ideális volt.

Elég nehéz időszak van a hátam mögött. Nyilván sokan nem tudják, egy gyógyulási időszakban vagyok, de ez nem mentség. Az tart a vízben, az motivál, hogy mindig lineárisan fejlődik a teljesítményem. Minden nagy úszó életében volt ilyen, ez tovább motivál, remélem majd a váltóban tudok segíteni a csapatnak

– mondta az M4-nek az ifjúsági olimpiai bajnok és felnőtt Eb-ezüstérmes Késely, aki az olimpia után hagyta ott a Kőbánya SC-t, mert elmondása szerint sok stressz érte és motiválatlan volt. Bernek Péterrel készül már a BVSC-nél.

Varga Jennifer / 24.hu

A férfiak 100 méteres mellúszószámában Takács Tamás a 28. lett, bő egy másodperccel maradt le az elődöntőről.

400 méter vegyesen a férfiaknál a világbajnoki ezüstérmes Verrasztó Dávid átengedte a terepet a fiataloknak, elsőre pedig Holló Balázsnak szoríthattunk, aki az egyik legnehezebb versenyszámban is olyan hajrát vágott ki, hogy öröm volt nézni, 4:10.87-es ideje egyéni csúcs, amivel a negyedikként csapott célba.

Ugyanakkor még izgulni kellett, hogy meglesz-e a délutáni döntős szereplés, ugyanis jött a negyedik futam, benne Kós Huberttel. Kós a hátúszást nagyon megnyomta, akkor vezetett is, végül azonban a hetedik lett a utamában, így nem jutott döntőbe.

Az élete legjobbját úszó, 23 éves Holló Balázs viszont az ötödik legjobb idővel továbblépett, így ő volt az első magyar döntős az úszók között.

Varga Jennifer / 24.hu

A Pádár Nikolett, Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni összetételű 4×100-as női gyorsváltó a nyolcadik helyet csípte meg az elődöntőkben, így szintén finálét úszhat az esti programban.

A Szabó Szebasztián, Milák Kristóf (aki két egyéni számot is ejtett a vb-rajt előtt), Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100-as férfi gyorsváltónk is bejutott a döntőbe, Milákék sokáig a második helyen tempóztak, végül a harmadik helyet szerezték meg a futamukban, és a harmadik helyen jutottak be a döntőbe is.

Milák Kristóf kicentizte a váltást, az olimpiai bajnok klasszis ugyanis kereken 0-s különbséggel ugrott a vízbe a rajtkőről.

Varga Jennifer / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik