Sport koronavírus

„A covid utóhatása az volt, hogy nagyon sokat hánytam”

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A 2021-es évet Késely Ajna borzalmasnak, egyben gyönyörűnek és tanulságosnak jellemezte év végén közzétett posztjaiban. A nyári olimpia után otthagyta az edzőjét, Turi Györgyöt és a Kőbánya SC-t, fél éve Bernek Péterrel készül a BVSC-nél. Az edzésmunkában már a legelején megkezdték a váltást, továbbá a lelke is gyógyul.

Kapcsolódó
Az új MOB-elnök szembemegy az elmúlt négy év gyakorlatával
Kulcsár Krisztián lemondása után új elnököt választ a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése – a két jelöltet, Gyulay Zsoltot és dr. Hajdu Balázst faggattuk céljaikról.

„Kezdek megnyugodni, ahonnan jövök, ott azért nagyon sok stressz ért engem, teljesen motiválatlan voltam, kezdtem egyes emberek miatt megutálni az úszást, és ebből a szempontból szerettem volna újra visszatalálni önmagamhoz, újból megtalálni a sport szeretetét” – nyilatkozta az ifjúsági olimpiai bajnok és felnőtt Eb-ezüstérmes Késely Ajna a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek.

Úgy tűnik, sikerült megtalálnia régi önmagát, hiszen novemberben országos csúcsot repesztett 1500 gyorson az ob-n, majd a decemberi rövidpályás világbajnokságon 8. lett a 800 méteres gyorsúszás döntőjében.

Továbbá az év végét még bearanyozta egy sajátautó-vásárlás és a Gazdasági Egyetem kommunikáció és média szakán teljesített, sikeres egyetemi félév. A sok örömöt viszont beárnyékolja, hogy 2022 rosszul indult számára.

Január 1-jét a kórházban töltöttem, ugyanis volt egy erősebb torokfájásom, ami után kiderült, hogy koronavírusos vagyok, majd a covid utóhatása az volt, hogy nagyon sokat hánytam. Ebből a szempontból nem kezdődött túl jól az év.

„Látszik rajta, hogy azért megviselte a covid. Kicsit az önbizalmát és a kedvét szegte, de szerintem hamar vissza fog rázódni, és reményeim szerint február közepén el is tudunk menni edzőtáborba, ahol teljesen vissza fog zökkenni” – nyilatkozta Késely Ajna edzője, az úszástól a tokiói olimpia után visszavonult Bernek Péter.

A gyógyulás és a kötelező vizsgálatok után most a fokozatos visszatérés a legfontosabb. A koronavírus-járvány miatt valószínűleg idén májusban sem tudják megrendezni a vizes világbajnokságot Fukuokában.

„Semmiképp nem örülünk a vb-halasztásnak. Áprilisban lesz az ob, ha lesz vb, akkor előbbire nem tudunk teljesen felkészülni, ha nem lesz, akkor egy jó cikluslezáró állomás lesz az országos bajnokság” – beszélt a lehetséges forgatókönyvekről Bernek Péter.

Addig is egyetlen cél lebeg Késely Ajna szeme előtt.

„Jelenleg az foglalkoztat, hogy visszatérjek abba a formámba, amelyben rendesen tudok edzeni. Szeretném, ha nem döcögősen, hanem a maguk útján-módján, rendben mennének az edzések.”

Késely Ajna fő versenyszámai a 4×200-as gyorsváltó és a 400 méteres gyorsúszás, de a világversenyeken 800 gyorson is úszni szeretne majd. Hogy ha idén tényleg nem lesz vb, akkor pedig az augusztusi Európa-bajnokságon szeretne mindenképpen bizonyítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik