Kultúra

Pofozható olasz is volt egykor a Margitszigeten

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 01. 18. 11:46

Szövetségesből lettek ellenséggé, hiszen az antant oldalán szálltak harcba. Nem csak a harctéren vágtunk ezért vissza.
Korábban a témában:

Az első világháború számtalan téren hozott újítást a világ hadtörténetébe: ekkor jelentek meg a tankok, a harci gázok, az álcázott hajók, a harci repülőgépek (melyek gyártásában egy budai gyár is  jeleskedett) de a ma sosem látott népszerűségnek örvendő lyukas fánkok is.

Szürrealitásból sem volt hiány: a németek kerekek nélküli biciklikkel próbáltak előnybe kerülni, az amerikaiak művészi barlangot hagytak hátra a nyugati fronton, a párizsi boltosok pedig művészettel védekeztek a németek bombái ellenA fura történetek sorában természetesen az Osztrák-Magyar Monarchiában is jutott hely: a Margitszigeten 1915-ben ugyanis egy fura, emberfejű oszlop bukkant fel, felette a következő felirattal:

Signore Maccaroni
Pofozzátok meg a hitszegőt!

A bárki által pofozható, lengő bábu egész Olaszországot kívánta szimbolizálni, hiszen az ország három évtizeden át, a hármas szövetség 1882-es megkötése óta volt az Osztrák-Magyar Monarchia, illetve Németország partnere, a háborút azonban mégsem mellettük képzelte el.

A bábu újra elkészített mása, mögötte az eredeti képével / fotó: A Nagy Háború

Tárgyalásba kezdtek az antant hatalmaival: előbb Szentpéterváron, majd Londonban próbáltak dűlőre jutni egymással, miközben Olaszország egyre nagyobb területek átadását követelte a Monarchiától már annak érdekében is, hogy távol maradjon a háborútól. 1915. április 26-án végül Londonban született eredmény: megköttetett a titkos londoni egyezmény, majd hadba léptek a Monarchia ellen. Közel egy hónappal később így is történt:  május 23-án hadat üzentek, majd megkezdődtek a három éven át tartó, számos áldozattal járó harcok, melyek végül a Monarchia összeomlásával végződtek.

1921. július 31-én életbe lépett az egy évvel korábban aláírt trianoni békeszerződés, Magyarország pedig elvesztette területe kétharmadát. Olaszország is komoly változásoknak nézett elébe, hiszen 1922-ben hatalomra jutottak a fasiszták, akik Benito Mussolini vezetésével két évtizeden át tartották a kezükben a hatalmat.

A diktátor ideje tekintélyes részét a propagandának szentelte, így minél több állammal igyekezett kitűnő kapcsolatot ápolni. A magyarokkal való viszonyt végül relative korán, 1927-ben rendezte – ekkor írták ugyanis alá a két ország közti kulturális, gazdasági és politikai együttműködést hozó olasz-magyar barátsági szerződést, melynek következményeként került a Nemzeti Múzeum kertjébe a Forum Romanum ma is ott álló oszlopa, illetve épp ezért vált az Oktogon 1936-ban Mussolini térré.

A fasizmus végül gróf Bethlen István reményeivel“kívánjuk, hogy barátságunk legyen olyan erős és hosszúéletű, mint Róma műalkotásai, melyek győzedelmesen álltak ellen minden viharnak” – ellentétben 1943-ban bukott meg, két évvel később pedig a sokak által rettegett Duce is a partizánok kezére jutott.

 

Kiemelt kép: IV. Károly magyar király megszemléli az isonzói csatákban elesett olasz és magyar katonák közös emlékművét. / fotó: Széman György/Fortepan
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.