Nagyvilág

Fotósorozat: Első világháborús titkos alagútrendszerre bukkantak Franciaországban

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 06. 23. 15:16

Az amerikai katonák által 1917-1918-ban kiásott 12 kilométeres rendszert töltények és gránátok mellett kétszázötven dombormű is díszíti.

Wilson amerikai elnök 1917-ben Franciaország északi részére küldött amerikai katonáinak célja a brit és francia erők támogatása volt a németek elleni harcban. A németek azonban iszonyú erővel harcoltak a nyugati fronton, így a katonáknak valamiféle menedék után kellett nézniük.

Ekkor találtak rá egy kőfejtőre, melyet jó eséllyel ők maguk bővítettek tovább, összesen tizenkét kilométernyi folyosót létrehozva ezzel. A hely közel egy évszázadra a feledés homályába veszett, de nemrégiben egy Párizsban élő, az egykori harctereken előszeretettel kutató Marc Askat rábukkant egy dús erdő mélyén.

A férfi nyolc órát töltött a sötét, töltényhüvelyekkel, bombákkal, gránátokkal és repeszekkel szegélyezett folyosókon, és fedezett fel közel kétszázötven, falakba faragott címert, jelet, egyszerű szavakat, város- és személyneveket, vagy portrékat.

A közeljövőben a már felfedezett bejáratot egy fémajtóval zárják majd le, mivel a terület túl veszélyes ahhoz, hogy egyszerűen csak nyitva hagyják.

Minden esély megvan azonban arra, hogy a környező erdőkben és az alagutakban folytatott aknamentesítést és a veszélyes dolgok elszállítását követően a hely múzeumként nyílhat meg a nagyközönség előtt.

vissza a címlapra

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.