Kultúra

A második világháború idején Budapestnek néhány évig Hitler és Mussolini tere is volt

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 05. 06. 11:50

A magyar vezetők az olaszokkal, majd a náci Németországgal ápolt szoros viszonyt egy-egy tér átnevezésével is nyomatékosították.

Az Oktogon helyén egészen az Andrássy út (eredetileg Sugár út) építésének megkezdéséig, 1872-ig egy óriási gödör állt, hét évvel később, 1879-ben viszont már a ma is látható négy épület szegélyezte az egyszerűen csak Nyolcszög térnek elnevezett teret. Az 1920-as években ezt lecserélték az azonos jelentésű, ám kétségkívül klasszisokkal jobban hangzó Oktogonra, de ezt a nevet nem viselhette sokáig.

Mussolini, Horthy, Ciano, Kánya Kálmán és Darányi Kálmán Rómában, 1936

A Bethlen István és Benito Mussolini közt 1927 áprilisában megszületett olasz-magyar barátsági szerződés után a két ország közti szálak egyre szorosabbá váltak, 1936-ban pedig Magyarország úgy döntött, hogy a széles sugárút egyik nagy terét az olasz miniszterelnökről nevezi el.

A választás az Oktogonra esett, mely még a szövetség 1943-as bukása után is, egészen a szovjetek megérkezéséig viselte ezt a nevet.

Ezután újra visszaerősíthették a régi Oktogon feliratú táblákat, 1950-ben viszont a kommunista városvezetés az 1917-es októberi orosz forradalom emlékére November 7. térre nevezte át a közterületet. 1990-ben természetesen az évtizedeken át Népköztársaság útjának nevezett Andrássy út mellett ennek a nevét is visszaállították.

A magyar külpolitika ezidőtájt azonban fokozatosan a Harmadik Birodalom felé fordult, hiszen Olaszország súlyával szemben a náci Németországé gyors mértékben nőtt. Nem meglepő tehát, hogy az Oktogonéhoz hasonló sors érte a Kodály köröndöt is, ami az Andrássy út építése előtt szintén egy jókora, szemétlerakásra használt gödör volt. Az eredetileg egyszerűen csak Körönd nevet kapott, szimmetrikus tér 1938-ban a náci diktátor nevét vette fel, így a szovjetek érkezéséig a Hitler Adolf tér felirat díszítette a sugárútra néző négy, ívelt homlokzatú épület sarkait.

A háború után természetesen visszakapta a Körönd nevet, amit az itt élő Kodály Zoltán halála után, 1971-ben Kodály köröndre változtattak.

Ez a két eset korántsem volt egyedi, hiszen a történelmi Magyarország több városában, így Kolozsváron és Szabadkán is egy-egy tér átnevezésével adóztak Hitlernek:

Fotók: MEK, Dél-Buda másképp, Hungaricana Postcards
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.