A következő élő közvetítés része 42 embert evakuált Franciaország a Gázai övezetből

Tiltakozik az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének vezetője annak bezárása ellen

Karam Hassan / AFP
Karam Hassan / AFP

Rövidlátónak nevezte az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökség (UNRWA) megszüntetésének tervét kedden Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője. Szerinte ez tovább mélyítheti a gázai humanitárius válságot.

Az UNRWA több mint 70 éve segíti a palesztin menekülteket, Izrael szerint azonban a szervezet nem felel meg a célnak. Közvetlenül az ENSZ Nemzetközi Bíróság Izraelt részben elmarasztaló döntése után azzal gyanúsítottak tizenkettőt az UNRWA több ezer palesztin alkalmazottja közül, hogy részt vettek a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában. A szervezetet támogatói közül sokan ezután sorra hátráltak ki az UNWRA mögül.

Egyeztettem a tagállamokkal azokról a felhívásokról, hogy az UNRWA-t fel kellene számolni, meg kell szüntetni. A következményekre figyelmeztettem őket, és elmondtam, hogy ezek a felhívások rövidlátóak

– fogalmazott Lazzarini, miután találkozott a tagállamok képviselőivel az ENSZ genfi székházában.

A szervezetet 1949-ben hozták létre az Izrael alapítását követő háború után, amikor hétszázezer palesztin menekült el vagy űzték el az otthonából. Jelenleg szinte a teljes gázai lakosság az UNRWA-tól függ az alapvető élelmiszerek, víz és higiéniai eszközök terén.

A Közel-Kelet számos arab országában az UNRWA nyújt bizonyos alapvető szolgáltatásokat a palesztin menekültek és leszármazottaik számára, például egészségügyi ellátást és oktatást.

Lazzarini az elmúlt napokban széles körű konzultációkat folytatott az adományozókkal, többek között az Öböl-menti országokba és Brüsszelbe utazott, hogy betömje az UNRWA mintegy 440 millió dolláros finanszírozási hiányát.

Néhány adományozó, például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia korábban jelezte, hogy nem folytatja a támogatást, amíg az ENSZ belső vizsgálata le nem zárul a vádakkal kapcsolatban. Az előzetes jelentést a következő hetekben teszik közzé.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik