Élő Nagyvilág

42 embert evakuált Franciaország a Gázai övezetből

Karam Hassan / AFP
Karam Hassan / AFP

ENSZ: a gázai lakosság segélyezésének megszakításához vezethet Rafah megtámadása

Vérontáshoz és a gázai övezeti lakosság segélyezésének megszakításához vezethet Izrael rafahi művelete  – jelentette ki kedden Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora Genfben.

Kijelentette, hogy a humanitárius művelet fenntartásához szükség van biztonsági garanciákra, segélyszállítmányokra és személyzeti kapacitásra.

A nemzetközi közösség egyértelműen figyelmeztet egy rafahi szárazföldi művelet veszélyes következményeire. Az izraeli kormány nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket a felhívásokat

– mondta.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa már hétfőn óva intette Izraelt a nemzetközi humanitárius jog megsértésétől a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen tervezett katonai támadással, ahol több mint egymillió ember keresett menedéket a harcok elől.

(MTI)

A Hezbollah addig lövi Izraelt, amíg a Gáza elleni támadások tartanak

A Hezbollah Izrael elleni tüzérségi támadásainak akkor lesz végük, amikor a Gázai övezet elleni izraeli „agressziónak” – jelentette ki keddi tévés beszédében Haszan Naszrallah, a libanoni síita milícia vezetője.

Naszrallah szerint a libanoni határ menti ellenségeskedés beszüntetését célzó diplomáciai erőfeszítések eddig nyilvánvalóan csak Izraelnek akartak kedvezni.

Az Irán támogatását élvező Hezbollah a Gázai övezeti háború kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat a határ túloldalán, válaszul pedig az izraeli hadsereg támadja a milícia hadállásait.

Naszrallah hangsúlyozta, hogy a Hezbollah csak abban az esetben fogja leállítani támadásait, ha teljes körű tűzszünet jön létre a Gázai övezetben.

Mint mondta, számos külföldi küldöttség járt már Bejrútban a Hezbollah és Izrael közötti ellenségeskedések lezárását célzó javaslatokkal, de ezeknek nyilvánvalóan „csak egy céljuk volt: Izrael biztonsága, Izrael védelme”.

Stéphane Séjourné, a francia diplomácia vezetője például a múlt héten olyan javaslattal érkezett a közel-keleti országba, amely egyebek között felszólítja a Hezbolláht, illetve a milícia Radván nevű elitalakulatát arra, hogy húzódjon vissza 10 kilométernyit a határtól.

Naszrallah anélkül, hogy Párizst konkrétan megnevezte volna, azt mondta: az egyik delegáció „közvetítőként előterjesztett egy dokumentumot, de ebben semmi másról nincs szó, csak Izrael biztonságáról”.

A Hezbollah vezetője kijelentette, hogy amennyiben Izrael intenzívebbé teszi a Hezbollah elleni támadásait, akkor ők ugyanígy reagálnak.

A kölcsönös tüzérségi támadásokban eddig mintegy kétszáz ember vesztette életét Libanonban, köztük 170-en a Hezbollah fegyveresei voltak, míg a másik oldalon 10 izraeli katona és 5 civil halt meg. De emellett tízezrek voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a határ mindkét oldalán.

Naszrallah egyúttal kijelentette, hogy Észak-Izrael lakói egyhamar nem fognak hazatérni, sőt, azzal fenyegetett, hogy még több ember lesz kénytelen elmenekülni.

(MTI)

Tiltakozik az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének vezetője annak bezárása ellen

Rövidlátónak nevezte az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökség (UNRWA) megszüntetésének tervét kedden Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője. Szerinte ez tovább mélyítheti a gázai humanitárius válságot.

Az UNRWA több mint 70 éve segíti a palesztin menekülteket, Izrael szerint azonban a szervezet nem felel meg a célnak. Közvetlenül az ENSZ Nemzetközi Bíróság Izraelt részben elmarasztaló döntése után azzal gyanúsítottak tizenkettőt az UNRWA több ezer palesztin alkalmazottja közül, hogy részt vettek a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában. A szervezetet támogatói közül sokan ezután sorra hátráltak ki az UNWRA mögül.

Egyeztettem a tagállamokkal azokról a felhívásokról, hogy az UNRWA-t fel kellene számolni, meg kell szüntetni. A következményekre figyelmeztettem őket, és elmondtam, hogy ezek a felhívások rövidlátóak

– fogalmazott Lazzarini, miután találkozott a tagállamok képviselőivel az ENSZ genfi székházában.

A szervezetet 1949-ben hozták létre az Izrael alapítását követő háború után, amikor hétszázezer palesztin menekült el vagy űzték el az otthonából. Jelenleg szinte a teljes gázai lakosság az UNRWA-tól függ az alapvető élelmiszerek, víz és higiéniai eszközök terén.

A Közel-Kelet számos arab országában az UNRWA nyújt bizonyos alapvető szolgáltatásokat a palesztin menekültek és leszármazottaik számára, például egészségügyi ellátást és oktatást.

Lazzarini az elmúlt napokban széles körű konzultációkat folytatott az adományozókkal, többek között az Öböl-menti országokba és Brüsszelbe utazott, hogy betömje az UNRWA mintegy 440 millió dolláros finanszírozási hiányát.

Néhány adományozó, például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia korábban jelezte, hogy nem folytatja a támogatást, amíg az ENSZ belső vizsgálata le nem zárul a vádakkal kapcsolatban. Az előzetes jelentést a következő hetekben teszik közzé.

Három elesett katona nevét hozta nyilvánosságra Izrael

Izrael nyilvánosságra hozta újabb három elesett katona nevét az Hamász iszlamista terrorszervezet elleni háború 130. napján, kedden, írja az MTI.

Az izraeli hadsereg (IDF) egy 36, egy 30 és egy 27 éves tartalékos katona halálát jelentette be kedd reggel. Egy épületben elrejtett pokolgép végzett velük hétfőn Hán-Júnisztól keletre. Két további tartalékost súlyosan megsebesített a robbanószerkezet.

Az IDF szóvivőjének tájékoztatása szerint a Gázai övezetben működő katonai erők az elmúlt napon az Hamász iszlamista terrorszervezet negyven tagját ölték meg. Emellett Hán-Júnisz körzetében fekvő házakban felrobbantottak két lőszerraktárat.

Az izraeli külföldi hírszerző szervezet, a Moszad főnökének vezetésével kedden tárgyalódelegáció indul Egyiptomba a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítását célzó tárgyalásokra.

A közvetítőkkel folyó megbeszélésen részt vesz William Burns, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) vezetője, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök és Abbász Kamal, az egyiptomi hírszerzés vezetője.

A Palesztin Nemzeti Hatóság Rámalláhban működő egészségügyi minisztériumának jelentése szerint az izraeli biztonsági erők agyonlőtték a húsz éves Muhammad Serif Szalmit Kalkiliában, Ciszjordánia északi részén.

A Háárec című újságnak azt jelentette egy biztonsági vezető, hogy mintegy húsz telepes palesztinok járműveit gyújtotta fel és köveket dobált palesztinokra a Jichar nevű izraeli telep melletti palesztin falvakban. A palesztin vörösfélhold bejelentette, hogy egy 20 éves férfi és egy 16 éves fiú lövöldözésben megsebesült Aszira al-Kablia faluban.

Izrael északi, libanoni határvidékén hat rakéta becsapódását észlelték lakatlan területen. Az IDF jelentése szerint Izrael a Hezbollah dél-libanoni célpontjait támadta, a légierő csapást mért Tallusza térségében, korábban pedig aknavetőkkel lőttek egy Hezbollah-megfigyelőállomást Hijám közelében.

Tartós békét sürget Biden és a jordániai király

Izrael és a palesztinok közötti tartós békét sürgetett a kétállami megoldás megvalósításával Joe Biden amerikai elnök és II. Abdalláh jordániai király hétfőn a Fehér Házban tartott megbeszélésük utáni nyilatkozataikban.

Joe Biden kifejtette, hogy a Hamász kezében lévő túszok kiszabadulását lehetővé tevő megállapodás elérésén dolgoznak, ami hathetes fegyvernyugvást tenne lehetővé. Ez időt adna egy tartósabb megoldás kidolgozására – tette hozzá. Az elnök megállapította, hogy a megállapodás kulcselemei az asztalon vannak, ugyanakkor vannak nézeteltérések. Hangsúlyozta egyúttal: sürgeti Izraelt, hogy dolgozzon a megállapodás elérésén.

Joe Biden a konfliktus megoldásának elemei között említette a túszok kiszabadulását, az Izraelt érő terrorfenyegetés felszámolását, valamint a tartós békét kétállami megoldással.
Megismételte, hogy nagyszabású katonai művelet Izrael részéről nem történhet meg a dél-gázai Rafah városában egy olyan hiteles terv nélkül, amely szavatolja a palesztin civilek biztonságát és támogatását.

II. Abdalláh jordániai király a találkozó után tett nyilatkozatában az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus elmúlt négy hónapját a Közel-Kelet egyik legpusztítóbb háborújának nevezte, és kijelentette, Izrael nem hajthat végre újabb nagyszabású támadást. Azonnali tartós tűzszünetet követelt, és azt, hogy minden lehetséges határátkelőn keresztül bejusson a segély a Gázai övezetbe.

42 embert evakuált Franciaország a Gázai övezetből

Franciaország hétfő este bejelentette, hogy sikerült evakuálnia a Gázai övezetből 42 francia állampolgárt, köztük a Francia Intézet munkatársait, családtagjait is. A bejelentést megelőzően néhány nappal hozták nyilvánosságra, hogy meghalt egy francia tanár, aki húsz éven át dolgozott a gázai Francia Intézetben. A tanár kezelés hiánya miatt betegségben hunyt el a Gázában uralkodó katasztrofális egészségügyi körülmények következtében.

A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a hétfőn bejelentett evakuálás a francia hatóságok által a legmagasabb szinten tett lépések eredménye.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy az evakuálási tervünkben szereplő embereknek engedélyezzék, hogy Franciaországban találjanak menedéket

– hangsúlyozta a közlemény szerint egy héttel ezelőtti izraeli látogatásán Stéphane Séjourné külügyminiszter. Az evakuáltakról az egyiptomi oldalon a francia nagykövetség és Franciaország kairói főkonzulátusa gondoskodik a külügyminisztérium válságközpontjával együttműködve.

A külügyi tárca közleményében jelezte: Franciaország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy mások is elhagyhassák a Gázai övezetet és Franciaországba evakuálják őket. A tárca arra is emlékeztetett, hogy Izraelnek konkrét intézkedéseket kell tennie a civilek védelmére a Gázai övezetben, és megismételte Franciaországnak a harcok beszüntetésére vonatkozó felhívását.

Olvasói sztorik