A következő élő közvetítés része Putyin: Lengyelország arra készül, hogy belép a háborúba

Odacsapnak az inflációnak: nagyot emelt az alapkamaton az orosz jegybank

MTI / AP / Libkosz
MTI / AP / Libkosz

Az orosz jegybank a vártnál nagyobb mértékben, 7,5 százalékról 8,5 százalékra emelte az alapkamatot pénteken az inflációs nyomásra hivatkozva. Az elemzők előzetesen 8 százalékos kamatra számítottak a pénteki kamatdöntésnél.

Az orosz jegybank közlése szerint a jelenlegi árnövekedési ráták, beleértve a különböző alapmutatókat is, éves szinten a 4 százalékot haladták meg Oroszországban, és továbbra is emelkednek.

Az éves inflációs ráta szintén növekszik.  Oroszországban június 17-én a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,6 százalékra emelkedett a májusi 2,5 százalék és a júniusi 3,3 százalék után – áll az orosz jegybank közleményében.

Az orosz jegybank 2022. szeptember óta tartotta 7,5 százalékon  az éves alapkamatot, ugyanakkor hónapok óta egyre nyíltabban célzott arra, hogy kamatemelésre lesz szükség. Tavaly február 28-án egyébként az addigi 9,50 százalékról 20 százalékra emelték a kamatszintet, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Erről a csúcsról csökkent fokozatosan 7,5 százalékra a ráta.

A rubel az év nagy részében fokozatosan gyengült, ahogy zsugorodik az export és nő az import, de az orosz fizetőeszközre nehezedő nyomás jelentősen felerősödött a június végi fegyveres lázadás után, aminek hatására több mint tizenöt hónapos mélypontra esett a rubel.

Tekintettel a fokozatosan növekvő inflációs nyomásra, az orosz jegybank fenntartja az irányadó kamat emelésének lehetőségét a következő kamatdöntő üléseken.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik