Nagyvilág

Dobrev Klára EP-elnökként is szóba jött

Egy belső szavazáson maradt alul, így nem lépett szintet, marad az alelnökség.

Dobrev Klára az EP alelnöke lehet, de kedd este a DK politikusa még nagyobb esélyt kapott – írja az Index. Az brüsszeli személyi döntések logikája alapján, miután a néppárti Ursula von der Leyenjavasolták az Európai Bizottság élére, a másik fontos intézmény, a parlament élén a baloldali-demokrata frakció jelöltje lehet a befutó.

Az állam- és kormányfők által ajánlott Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnök jelölését a szociáldemokraták elvetették. Két jelölt mögött sorakoztak föl: az olasz David-Maria Sassoli és Dobrev Klára mögött. A belső szavazáson a frakcióvezető által is támogatott olasz jelölt győzött, így Dobrev Klárának marad az alelnökség.

Dobrev Klára fontos posztot kap az EP-ben
Az Európai Parlament alelnökének jelöli a Szocialisták és Demokraták frakciója.

AzEurópai Néppárt nem állított jelöltet. Tiszteletben tartják az állami vezetők javaslatát, és a szokásjogot, amely alapján az EP elnökségében 2 és fél évente néppárti és baloldali politikusok váltják egymást, erősítette meg Manfred Weber frakcióvezető.   A liberális-progresszív Európa Megújul (Renew Europe) frakció sem nevezett senkit EP-elnöknek.

David-Maria Sassoli mellett hárman indulnak. A Zöldek/Európai Szabad Szövetség a német Ska Keller, a Konzervatívok és Reformerek a cseh Jan Zahradil, az Európai Egyesült Baloldal a spanyol Sira Rego nevét adta le.

Az esélyek alapján két és fél évig valószínűleg nem lesz kelet-európai politikus uniós intézmény élén, az Európai Bizottságot német, az Európai Parlamentet olasz, az Európai Tanácsot belga, a Külügyi Szolgálatot spanyol, az Európai Központi Bankot francia fogja vezetni.

Archív képek Christine Lagarde-ról a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia vezérigazgatójáról, Ursula von der Leyen német védelmi miniszterről, Josep Borrell spanyol külügyminiszterről és Charles Michel belga miniszterelnökről. MTI/AP

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik