Nagyvilág

Eldőlt: Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság élére

Weber visszalépett, Macront és Orbánt hibáztatja azért, hogy megbukott a csúcsjelöltség intézménye.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői megállapodtak kedden, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölik az Európai Bizottság elnökének, az Európai Tanács élére pedig Charles Michel belga miniszterelnököt választották – írja a Politico. Bár az MTI már tényként közli, hogy von der Leyen az új főbiztos, kinevezését még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A Tanács jelenlegi elnöke, Donald Tusk által bejelentett keddi megállapodás szerint Josep Borrell spanyol külügyminisztert jelölik az Európai Unió külügyi főképviselőjének, Christine Lagarde IMF-vezért pedig az Európai Központi Bank élére.

A megállapodás a vasárnap kezdődött brüsszeli maratoni csúcsértekezlet harmadik napján született.

Frissítés: Manfred Weber bejelentette visszalépését az Európai Néppárt EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád kedd esti strasbourgi frakcióülésén, idézi az MTI a bajor politikus szóvivőjét. Weber azt ígérte: folytatja a harcot egy demokratikus Európáért.

Frissítés: Az Index Eurológus blogja azt írja, Weber a Néppárt strasbourgi frakcióülésén Emmanuel Macront és Orbán Viktort okolta azért, hogy egy alkalom után megbukott a csúcsjelöltség intézménye.

Kiemelt kép:  Christoph Soeder/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik