Nagyvilág

Dobrev Klára fontos posztot kap az EP-ben

Az Európai Parlament alelnökének jelöli a Szocialisták és Demokraták frakciója.

A Népszava brüsszeli tudósítója szerint Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét jelölik az Európai Parlament (EP) egyik alelnöki tisztségére.

A parlament kedden tartja alakuló ülését Strasbourgban és előreláthatólag szerdán választja meg a vezető testületét.

A Szocialisták és Demokraták politikai csoportja valószínűleg négy képviselőt jelölhet az alelnöki posztra, ha — a várakozásoknak megfelelően — kereszténydemokrata politikus lesz az EP elnöke.

A poszt jelenlegi legesélyesebbnek tűnő várományosa Manfred Weber. Az elnöki és alelnöki megbízatás két és fél évre szól.

Frissítés!

A DK megerősítette, hétfőn este eldőlt, az EP alelnökének jelöli Dobrev Klárát szervezet baloldali-demokrata frakciója. A párt emlékeztetett rá, magyar baloldali politikus még soha nem töltött be ilyen magas közjogi tisztséget az Európai Parlamentben.

Ez nemcsak a magyar demokratikus ellenzék, hanem egész Magyarország számára is hatalmas siker.

Az alelnökökről az EP elnökének megválasztása után döntenek. Dobrev Klára az EP alelnökeként tagja lesz az Európai Parlament Elnökségének is.

A DK szerint minden választás után vannak vesztesek és győztesek:

míg Orbán és populista barátai megalázó vereségen vannak túl és semmilyen fontos pozícióra nem számíthatnak, a legeurópaibb magyar párt alelnököt adhat az Európai Parlamentnek.

Az ellenzéki párt szerint ez mindent elmond arról, kik fogják alakítani Európa jövőjét a következő öt évben.

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik