Nagyvilág

Meckel: Orbán autokrata, Merkel technokrata

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 07. 26. 12:41

Néhány éve még Bethlen Gábor-díjat kapott az evangélikus lelkész, egykori külügyminiszter.

A 168 Órában Markus Meckel bírálja a kereszténység beemelését a magyar alkotmányba. Azt mondja, lelkipásztorként teológiai okokból azért alapított inkább szociáldemokrata pártot, mert egy keresztényt fenyeget a csábítás, hogy politikai célból kisajátítsa magának a hitet.

Nagyon veszélyesnek tartom, ha egy politikát kereszténynek minősítenek. Istent a pártunkhoz kapcsolni, magunkat így Isten fölé helyezni, ez blaszfémia.

Elismeri, ez nem csak „magyar betegség”, a bajor CSU hasonlóan gondolkodik, de szerinte durva visszaélés a vallás felhasználása politikai célokra. Angela Merkel, a lelkészlány is jól érzi ezt a veszélyt, biztos, hogy ő nem vinne hitet a politikába.

Orbán Viktor taktikázásának nevezi, ahogy a néhai Helmut Kohlt szembe akarja állítani az őt rendre bíráló Angela Merkellel.

A Kohl nevével most fémjelzett „jó Németország” szembeállítása Merkelével, ahonnan Orbánt kritizálják, csak a magyar kormányfő ügyeskedése.

Szerinte a magyar kormányfő Európa hőse lenne, csak ezért beszél a  kereszténydemokrácia, az Európai Néppárt megújításáról. Erre ő komoly fenntartással tekint, mert

ami Magyarországon történik, az szöges ellentétben áll

az európai jogrenddel, az egyetemes európai értékekkel, a hatalmi ágak megosztásával, a pluralizmussal, a sajtószabadsággal, a civil szervezetek szabad működésével.

A lényeg a jog uralma, nem pedig az uralkodás a jog felett. Orbán Viktor mindezeket az alapelveket súlyosan megsérti.

A Stop Soros! törvény a humanista magatartást kriminalizálja, az élesen ellentétes a keresztény etikával. Marcus Meckel szerint ezért félnek a civilektől az olyan autokraták, mint Putyin, Erdogan vagy Orbán. 

Bírálja Merkelt is, mert technokrataként kormányoz, nem magyarázza el, mit és miért tesz.

Ha nagy a bizonytalanság, akkor nagy a veszély is, hogy az emberek bedőlnek a kóklereknek, akik egyszerű megoldást ígérnek bonyolult kérdésekre, és világos ellenségképeket mutatnak fel. (…) Jellemző egyébként, hogy Orbán éppen Sorosban látja az ellenség képét.

A spekuláns pénzügyi tevékenységét nem akarja megítélni, inkább azt emeli ki keresztyénként,

hogy Isten is azt akarja, hogy az ember a maga ura legyen, hogy a Teremtőtől kapott képességeivel szabadon élve vállalhassa a felelősséget a saját életéért.

Bízik abban, hogy Berlinben nem alakul a bécsihez hasonló, kereszténydemokratákból és szélsőjobboldaliakból álló kormány, bár azt elismeri, hogy a szociáldemokraták (SPD) mély válságban vannak. Az okokat hosszan sorolja, majd úgy véli, a baloldalnak is közösen kell fellépnie Európában, konkrét megoldást kínálnia a problémákra, amelyek globálisak. Azokat ezért nemzeti keretben a nagy országok sem tudják megoldani, a kisebbek végképp nem.

Cáfolja, hogy ne lenne „különleges viszony” Németország és Magyarország között, csak az már nem a kormányok, hanem az emberek között van (kultúrában, gazdaságban, civilek, egyházak között). A kölcsönös rokonszenvet „egy kormány otromba magatartása sem feledtetheti”.

Így méltatták a fideszesek a mostani kritikust

Marcus Meckelt három éve Bethlen Gábor-díjjal tüntették ki. Azt azoknak ítélik oda, akik életművükkel, munkájukkal sokat tettek a magyarság értékeinek megőrzése, gyarapítása és Közép-Európa népeinek békés együttélése érdekében.

Az evangélikus lelkésznek, az NDK utolsó külügyminiszterének az elismerést Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke adta át, és Balog Zoltán miniszter méltatta. Úgy, hogy legjellegzetesebb tulajdonsága a „belső szabadság”, amellyel az NDK sötétszürke világában is kiállt a gondolkodás, a hit és a cselekvés szabadsága mellett.

Ez a belső szabadság tette őt a közép-európai ellenzéki együttműködés egyik központi alakjává és képessé arra, hogy meglássa a világ sokszínűségét.

A miniszter szólt arról is, hogy a belső szabadság megőrzése a demokráciában sem olyan könnyű.

Balog Zoltán a németek és a magyarok közös feladatának nevezte, hogy figyelmeztessenek a szabadság értékére, hiszen

ki tudhatná jobban Európában, hogy milyen értékes a szabadság, mint azok az országok, amelyek két diktatúrát is átéltek.

Lezsák Sándor az ünnepséget azzal zárta le, hogy a kitüntetett személye is igazolja, hogy van jövője a keresztény Európának.

Kiemelt kép: Emmanuele Contini/NurPhoto/AFP/Europress

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.