Gazdaság koronavírus

Muszáj elmenni otthonról: teljesen leállt az online bevásárlás

A legnagyobb áruházaktól ebben a hónapban már nem lehet élelmiszereket házhoz rendelni, mert túlzsúfoltak. Aki házi karanténban van, ahhoz eleve ki sem megy a futár.

Miközben a kormány, a budapesti főpolgármester, a hatóságok és a szakértők folyamatosan arra intik a lakosságot, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, ez egyelőre a legtöbb családban kivitelezhetetlen. Egy makacs tény miatt: élelmiszerre, tisztító- és tisztálkodási szerekre, alapvető háztartási cikkekre mindenkinek szüksége van.

Így akik az első fertőzésekkel kapcsolatos hírek hallatán a múlt hét elején – akkor még sokakat megmosolyogtatva – gigabevásárlást rendeztek, feltöltve a kamrájukat több hétre elegendő élelemmel, fogkrémmel, tisztítószerrel és vécépapírral, most lényegesen könnyebb helyzetben vannak.

És nemcsak azért, mert az agyonzsúfolt bevásárlóközpontokban gyakran üres polcok fogadják a tömeget – húst például már csak nagyon kevés helyen lehet kapni –, hanem és főként azért, mert az online bevásárlás, ami járvány idején a legbiztonságosabb és leghatékonyabb lehetne, mára gyakorlatilag teljesen leállt.

Három áruháznál próbálkoztunk március 14-e óta: az egyik az Auchan, a másik a Tesco, a harmadik a G-Roby volt. A fizetés opcióig mindhárom esetben eljutottunk, de a kiszállítás időpontjának kiválasztásakor újra és újra visszadobott a rendszer, míg ki nem derült, hogy erre a hónapra már nincs szabad időkapu.

Részletes indoklást egy válasz email-ben eddig csak az Auchan vezetőségétől kaptunk. „Folyamatosan változnak az időkapuk, nem rendelkezünk pontos információval azzal kapcsolatban, hogy mikor kerülnek megnyitásra” – írták, majd egy tájékoztató oldalra irányítottak, ahol többek közt ez olvasható:

Élelmiszer-szállítási kapacitásaink megteltek, bizonytalan ideig nem tudunk új rendelést fogadni.

A Tesco kéri, ha valaki házi karanténban van, jelezze, hogy megfelelő körültekintéssel tudják kezelni az áruátadást. Az Auchan viszont ezt írja: „az érvényben lévő hatósági előírások betartása érdekében és azoknak megfelelve munkatársaink nem adhatnak át rendelést olyan helyszínen, illetve címen, ahol a kihelyezett hatósági jelzés alapján járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik.”

Vagyis: aki házi karanténban van, és esetleg nincs, aki bevásároljon helyette, online rendeléssel sem tud élelmiszerhez jutni.

Jelenleg az Auchan április 1-je utáni, a Tesco csak április 6-a utáni rendelést fogad. A G-Robynál van lehetőség e cikk írásakor március 30-ra élelmiszert rendelni, de ők sem tudják garantálni, hogy addig nem módosul a kiszállítás időpontja.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik