Belföld

Varga Judit üzeneteit és Bayer Zsolt szívességkérését is bizonyítékként adta be a bíróságra Völner Pál

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
  • A volt államtitkár vallomást tett a bíróságon. Szerinte csak segítőkész volt, és ezt próbálják most a terhére róni.
  • Schadl Györgyöt agilis fiatalembernek ismerte meg.
  • Beidéztetné a tárgyalásra a jelenlegi és a volt igazságügyi minisztert és számos államtitkárt is.
  • Völner szerint volt olyan megbeszélés, amin rajta kívül Schadl György és Varga Judit is részt vett.
  • Varga üzeneteit bizonyítékként csatolta, és elmondta, sokan, köztük Bayer Zsolt kormánypárti publicista is segítséget kért tőle. Az erről szóló üzeneteket szintén átadta a bíróságnak.
  • Szerinte családja vagyonának zárolása az ötvenes évek módszereit idézi.
  • Az ügyészség képviselője szerint komolytalan, hogy az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára koncepciós eljárást emleget.

Egy héttel azután, hogy Schadl György, a végrehajtói kar nemrég lemondott elnöke vallomást tett a bíróságon, az utóbbi idők egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének másik főszereplőjét, Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt hallgatták meg kedden a Fővárosi Törvényszéken. A Fidesz volt politikusa részletes vallomással készült. A keddi tárgyaláson Schadl és Völner jelent meg a vádlottak közül, de – mint korábban is – csak utóbbi járult hozzá, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róla.

Az egykori kormánypárti képviselő a másodrendű vádlottja annak a huszonkét vádlottat felsorakoztató büntetőpernek, melynek előkészítő ülésén tíz, bűnösségét beismerő vádlott fölött már ítéletet mondott a bíróság.

A Völner és Schadl elleni vádpontok közül a leglényegesebb szerint utóbbi korrupciós kapcsolatot alakított ki az akkori államtitkárral. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri: önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Bár Schadl ezt tagadja, az érintett hét végrehajtó közül hatan beismerték bűnösségüket és a vádiratban foglaltakat.

Varga Jennifer / 24.hu Schadl György megérkezik a tárgyalásra.

Völner a keddi tárgyaláson jelezte, hogy vallomást kíván tenni. Elmondta,

  • továbbra is fenntartja, hogy nem bűnös. Minden vádat visszautasított. Arról sem volt tudomása, hogy bűncselekmény történt.
  • Állítása szerint soha nem követett el bűncselekményt, feddhetetlen életet él.
  • Megismételte, soha nem állt korrupciós kapcsolatban Schadl Györggyel. A vádiratban közölt 83 millió forintot sem egyben, sem részletekben nem vett át.
  • Utalt rá, hogy védőjével továbbra sem fértek hozzá bizonyos bűnjelekhez.
  • Protokolláris rendezvényen ismerte meg Schadlt, akit agilis fiatalembernek tart.
  • Csak Schadl Györgyöt ismeri a vádlottak közül, valamint a huszonegyedrenű vádlottat, aki a végrehajtói kar hivatalvezetője volt, és beismerte bűnösségét az előkészítő ülés során.
  • Mint mondta, amikor ő lett a felettese a végrehajtói területnek, nem is volt végrehajtói kinevezés.
  • Szóba sem kerülhetett Schadl és közte anyagi jellegű kérdés. Távolságtartás volt kettejük között, amit igazol, hogy Schald mindig tisztelettel beszélt róla, távollétében is.
  • Szerinte az nem igaz, hogy ő az igazságügyi miniszter általános helyetteseként felügyelte volna a végrehajtói kart. Azt mondta, a miniszternek és az általa kinevezett államtitkárnak volt ilyen jogosítványa.
  • Neveltetése, életfilozófiája és évtizedek óta végzett munkája idegen attól, amit a vádiratban megfogalmaztak.

Gyerekkor, libák, tehenek, kampánybeszéd

Völner ismertette életpályáját is. 1962-ben született, negyedik gyerekként. Gyerekkora óta munkára nevelték, szülei mindent megtettek taníttatásáért, mindig munkával kereste meg a jövedelmét. Már diákként rendszeresen dolgozott, például libákat őrzött és teheneket terelt. Mindig megelégedett azzal, amennyit keresett. Mindig legjobb tudomása, és az ország érdekeinek megfelelően végezte a munkáját – sorolta. Már 1994-re fel tudott építeni egy családi házat, ami jelzi, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkezett. Ügyvédi irodáját 2000-ben vette meg, ami azóta is megvan. Felsorolta, hogy földeket, állampapírokat is vett az évek során. Állandó megbízásai voltak nagyobb cégeivel. Szerinte mindebből egyértelmű, hogy az ügyvédi pályáról nem egzisztenciális okokból váltott politikai pályára. Azzal, hogy országgyűlési képviselő lett, szüneteltetnie kellett az ügyvédi praxisát.

A volt politikus kampányba illő beszédet mondott, szinte az összes politikai eredményét felsorolta.

Varga Jennifer / 24.hu Völner Pál vallomása.

A hozzá érkező jó ügyeket mindig igyekezett felkarolni, legyen szó akár önkormányzati, civil szervezeti megkeresésről. Arról beszélt, hogy egy képviselőnek mindig tágan kell értelmeznie a munkáját, és mindig bizonyítani kell a segítő készségét. Szerinte azokban az ügyekben is segíteni próbált, amit most a terhére rónak. Ezt szerinte az ügyészség nem érti. Mint fogalmazott, nem fordíthat hátat, ha segítséget kérnek. Példaként említette, hogy egyeztetéseket folytatott arról, hogy egy cég terméke legyen hungarikum. De elmondta, támogatott kórházfejlesztést is, amit szerinte korrupcióként értelmezni képtelenség. Azt elismerte, hogy pályázati információkat adott azoknak, akik segítséget kértek, és akik nyertek a pályázatokon, azoknak rendszerint gratulált is. Több esetet is felsorolt, amikor szerinte segítséget nyújtott, ám az ügyészség azt próbálja meg kihozni ebből, hogy korrupció történt.

Feddhetetlenségére felhozta az is, hogy a bulvársajtó hónapokig körözött Nyergesújfalun, ahol él, de még a kocsmában sem találtak olyat, aki rosszat mondana róla.

Völner Pál parlamenti államtitkári feladatait is részletezte, és hangsúlyozta, hogy a többi közt a köztestületekkel – így a végrehajtói karral – kapcsolatos munkát nem ő végezte, hanem az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár. Szerinte jogilag sincs kapcsolata a két államtitkárságnak. Neki nem is volt kijelölt feladata az igazságügyi kapcsolatok terén. Egyetlen olyan esetre sem emlékezett, hogy végrehajtói pályázatok felterjesztett sorrendjén változtatott volna.

Varga Jennifer / 24.hu

Elmondta, számos ügyben kellett államtitkárokkal egyeztetni. Végrehajtási ügyekben is. Egyebekben Vízkelety Mariann, és Hajas Barnabás volt államtitkárok meghallgatását kezdeményezte, akik szerinte elmondhatják, hogy nem szólt bele a végrehajtói kinevezésekbe. Hangsúlyozta, a végrehajtói terület felügyelete formálisan 2021-ben került hozzá, ám ebben a fél évben egyetlen végrehajtót sem neveztek ki.

Schadl Györggyel való kapcsolattartását elismerte, elmondta, a devizahiteles ügyek, a magáncsőd intézménye és a végrehajtásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások miatt folyamatos kapcsolattartásra volt szükséges Schadl Györggyel, aki gyorsan és megbízható információkat adott neki telefonon is.

Kiemelte azt is, ha az bűncselekmény, hogy olyan ügyekkel is foglalkozik valaki, ami nincs a hatáskörében, akkor ezt a Büntető törvénykönyvben is rögzíteni kellene.

Ilyen volt szerinte annak a találmánynak az ügye is, ami Schadl birtokában volt. Egy „vízhajtású motor”, aminek támogatását valóban próbálta elérni, de kiemelte, valóban azt szerette volna, ha ez a találmány az állam tulajdonába kerülne, mert az ország érdekeit szolgálta volna.

SMS-ek Varga Judittól és Bayer Zsolttól

Szóba került a Mátrix nevű oktatási intézmény engedélyezésének ügye is. Völner azt állította, ő csak felhívta a figyelmet arra, hogy adják be a papírokat. Arról állítása szerint nem volt tudomása, hogy valaki pénzt kért volna az engedélyeztetésért. Ha ilyenről tudott volna, nem is foglalkozott volna az üggyel. Az iskolaügy szereplőit nem is ismeri – mondta.

Varga Jennifer / 24.hu

Ezután Völner rátért arra, kiket szeretne tanúként beidéztetni. Elmondta, Trócsányi László volt igazságügyi miniszter arról tudna beszélni, hogy az államtitkárok a beosztottjai voltak, és ha valaki a hatáskörét átlépte volna, azt jelzik a miniszternek. Szeretné idéztetni Molnár Zoltán és Vízkelety Mariann volt államtitkárokat is. Mint mondta, utóbbi vallomása kulcsfontosságú volna, hiszen ő felelt a végrehajtói területért.

Völner Varga Judit miniszter meghallgatását is kéri. Ahogy fogalmazott, a miniszter erős kézben tartotta a tárca ügyeit, és minden területen rajta tartotta szemét.

Szerinte a miniszter azt is meg tudja erősíteni, hogy a kinevezések ügye nem az ő hatáskörébe tartozott. Felolvasta az egyik üzenetváltásukat is, amely szerint egy végrehajtási jogszabály ügyében egyeztettek. Kettejük több üzenetváltását is csatolta a volt államtitkár.

Arról is beszélt Völner, hogy más üzenetek is igazolják: politikusok, magánemberek, önkormányzati képviselők, civilek és sokan mások megkeresték őt, mert tudták róla, hogy segítőkész. Példaként említette, hogy Bayer Zsolt fideszes publicista is megkereste őt, és egy egészségügyi, kórházi ügyben kért tőle segítséget.

Egyebekben kérte Kovács Pál és Steiner Attila államtitkár meghallgatását is.

Kitért az anyagi helyzetére. Szerinte a szakértők megállapították, hogy gyanús pénzmozgás nem történt számláin. Nagy összegű készpénz-befizetés sem történt. A vizsgált időszakban 115 millió forint érkezett a számlájára, amiből 35 milliót vett ki készpénzben. Ez teljesen legális jövedelem volt, mondta. Ugyanakkor szerinte a lefoglalások az ’50-es éve módszereit idézik a családi számlák, az ingó és ingatlanvagyon zárolása tekintetében.

Varga Jennifer / 24.hu

Szerinte a lehallgatások semmi olyat nem tartalmaznak, ami az ellene szóló vádakat alátámasztaná. Ezek rögzítésével kapcsolatban elmondta, azzal folyamatosan megsértették a mentelmi jogát. Feltette a kérdést, hogy

vajon a sajtó akkor is tapsolna, ha a Belügyminisztérium vagy a titkosszolgálat ellenzéki képviselőt hallgatna le?

Hozzátette, szerinte a sajtó már a nyomozás titkosítási szakaszban is tájékoztatva volt „hangulatkeltési célból”.

Jelezte, hogy nem fog válaszolni az ügyészség kérdéseire. De a bíróságnak válaszol.

Továbbá hozzáfűzte, olyan beszélgetések nincsenek benne a nyomozati anyagban, melyek az ártatlanságát bizonyítanák. Elmondta, emlékszik olyan beszélgetésre Schadl Györggyel, amely éppen arról szólt, hogy nem fogadott el tőle pénzt, de önkéntesek segítségét elfogadta tőle a kampányban.

Ezután a bíró kérdezte Völner Pált. A többi közt arról érdeklődött nála, hogy alakult ki olyan szoros kapcsolata Schadl Györggyel, hogy gyakran találkoztak, és a végrehajtói kar volt elnöke bejárt a minisztériumba. Völner szerint az ember beszélget, találkozik rendezvényeken, iszik egy-két kólát, és kialakulnak kapcsolatok. Mint mondta, ez egy idő után nem szigorúan vett munkakapcsolat volt, de azon alapult. Kérdezte őt arról is, milyen sűrűn járt be Schadl a minisztériumba. Völner szerint havonta egyszer-kétszer biztosan, munkamegbeszéléseken, de telefonon többször beszéltek, informális kapcsolatuk is volt. Együtt ebédeltek, de szórakozni nem jártak együtt. A találkozókon egyszer Schadl fizetett, egyszer ő – mondta Völner a bíró kérdésére.

A bíró arról is érdeklődött, hogy Schadl miért járt bent a letartóztatása előtt közvetlenül a minisztériumban. Völner azt mondta erre, hogy egy szélesebb körű megbeszélés volt nála, de nem részletezte, miről volt szó.

Ekkor Tóth Erzsébet bíró jelezte, hogy felolvas néhány lehallgatott telefonbeszélgetést, amiket majd le is fognak játszani. Erről nagy vita indult, a védők amellett foglaltak állást, hogy ezeket ne olvassa fel a bíróság, mert azzal állást foglalna. Erre végül a bíró úgy döntött, a későbbiek során olvassa fel a rögzített beszélgetéseket. Mindezek után az ügyészség képviselője elmondta, komolytalan, hogy az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára koncepciós eljárást emleget az ügyében. Ezt viszont Völner védője, Papp Gábor minősítette demagógnak és cinikusnak.

Ügyvédje kérdésére Völner Pál elmondta, volt olyan megbeszélés, ahol ő, Schadl György és Varga Judit miniszter is részt vett.  

Varga Jennifer / 24.hu

Egy-két embernek meginoghat a széke

Völner bírósági színre lépése elvileg tartogathat meglepetéseket a Fidesz számára is, nem csak Varga Judit miniszterrel folytatott üzenetváltásai miatt, hanem vallomása azért is érdekes lehet, mert a lehallgatott telefonbeszélgetések szerint sok mindent tud. A feleségével zajlott rögzített beszélgetés szerint Völner azt mondta:

Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke.

Kérdéses, eljön-e ennek az ideje a bíróságon, vagy valaha.

Schadl György egyébként a múlt keddi tárgyaláson továbbra is mindent tagadott. Közölte, Völner Pállal egyszerűen csak jó kapcsolata alakult ki, a hajózás, a vasút és a gasztronómia szeretete voltak a közös pontjaik. Erről részletesen alábbi cikkünkben olvashat:

Kapcsolódó
Schadl György vallomást tett: a hajózás, a vasút, és a gasztronómia volt közös benne és Völner Pálban
Elkezdődött a bizonyítási eljárás az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik