Belföld

Trócsányi László neve is felbukkan Schadl György bizalmasának naplójában

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A volt igazságügyi miniszter reagált arra, hogy több vádlott is beidéztetné őt a bíróság elé. A 2019 óta az Európai Parlamentben politizáló volt tárcavezető lapunknak elmondta, hogy „szakkérdésben” egy alkalommal, 2021-ben egyeztetett a végrehajtói kar elnökével, akivel más kapcsolata nem volt. Ennek ellenére közvetlenül Schadl letartóztatása előtt a végrehajtói kar elnökének asszisztense „Trócsányi ügyével” kapcsolatos bejegyzést írt naplójába, amire a Fidesz által az EP-be delegált politikus sem adott magyarázatot.

Nem csupán Rogán Antal miniszter kabinetfőnökének neve tűnik fel Schadl György bizalmi emberének naplójában, hanem egy másik jól ismert fideszes politikai szereplő, Trócsányi László volt igazságügyi miniszteré is – derül ki a Völner Pál volt államtitkárt és a végrehajtói kar elnökét érintő büntetőügy nyomozati irataiból.

A 24.hu által megismert dokumentumok részletesen tartalmazzák a büntetőügy negyedrendű vádlottja, M. V. naplóbejegyzéseit, aki Schadl György, a végrehajtók elnökének sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott. Mint már írtunk róla, a telefonjáról lementett bizonyítékok alapján Schadl mindenféle ügyes-bajos dolgát ő intézte. Az egyik, 2021. november elején – vagyis Schadl letartóztatása előtt néhány nappal – rögzített bejegyzésében az áll:

Gyurinak szólni, Trócsányi ügye hogy áll!

Az nem világos, pontosan milyen ügyről lehetett szó, és hogy milyen kapcsolat volt a végrehajtók elnöke, és az ekkor már két és fél éve nem igazságügyi miniszterként, hanem EP-képviselőként politizáló Trócsányi között. Viszont a büntetőper előkészítő ülésén kiderült, hogy egy vesztegetéssel vádolt önálló bírósági végrehajtó és Völner Pál is Trócsányi meghallgatását indítványozta.

Soós Lajos / MTI Trócsányi László, mellette Völner Pál az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 17-én.

Elsősorban a szóban forgó naplóbejegyzésről, valamint esetleges bíróság előtti meghallgatásáról érdeklődve megkerestük kérdéseinkkel Trócsányi Lászlót, aki ugyan elismerte, hogy egyszer, állítása szerint szakkérdésben egyeztetett Schadl Györggyel, de arról nem adott tájékoztatást, hogy vajon milyen ügye miatt lehetett ő érdekes Schadlék számára. A volt miniszter azt írta:

Egy büntető eljárásban az érintettnek jogában áll tanú beidézésére javaslatot tenni, amelynek teljesítéséről a bíróság dönt. A végrehajtók kinevezésének szabályait a minisztérium szervezeti és működési rendjének szabályzata tartalmazta, ennek alapján egyedi végrehajtói kinevezéssel nem foglalkoztam. 2021-ben egy alkalommal beszéltem a végrehajtói kar elnökével végrehajtási szakkérdésben. Más kapcsolatom nem volt vele, ebből következően kapcsolatot nevezettel nem tartottam.

Az, hogy Trócsányit meghallgatja-e a bíróság, májusban derülhet ki, ekkora záródik a büntetőper előkészítő ülése, és kezdődik a tárgyalási szakasz. Völner Pál egyébként Varga Judit jelenleg hivatalban lévő igazságügyi miniszter meghallgatását is kezdeményezte számos államtitkár mellett. Az előkészítő ülés során az ügy huszonkét vádlottja közül tíz beismerte bűnösségét, ami a két főszereplő, Völner Pál és Schadl György pozícióját gyengíti.

Az ellenük szóló fő vádpont lényege szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner államtitkárral. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át a volt államtitkárnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük.

Kapcsolódó
Schadl elismerte, adott pénzt V. P.-nek, de az szerinte nem Völner Pál volt – tagadtak a fővádlottak, beidéztetnék Varga Juditot
Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének főszereplői azután kaptak szót, hogy a vádlottak több mint fele beismerte a bűnösségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik