Belföld

Itt az ítélet: elmarasztalta a bíróság a bűnösségüket bevalló vádlottakat a Völner-Schadl-ügyben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A huszonkét vádlottat felsorakoztató büntetőügyben csütörtökön hat végrehajtót és négy további vádlottat ítélt el a bíróság. Az elmarasztaló döntések jelentősen megnehezíthetik a fővádlottak, elsősorban Schadl György védekezését. A végrehajtók minap lemondott elnökét és Völner Pált nem idézték a mai tárgyalásra – mindketten távol is maradtak. A most elítélt vádlottak mindegyike felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de többen is fellebbeztek.

Ma lezárult az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének első felvonása a Fővárosi Törvényszéken. Az utolsó tárgyalási napját tartották ugyanis a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György, a végrehajtói kar minap lemondott elnökének főszereplésével zajló büntetőügy előkészítő ülésének.

A huszonkét vádlottat felsorakoztató büntetőügyben ítéletet mondott a bíróság arról a tíz vádlottról, akik az előkészítő ülés során beismerték bűnösségüket, köztük arról a hat önálló bírósági végrehajtóról, akik bevallották, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének. Nekik csütörtökön kötelező volt megjelenni a bíróság előtt. A többi vádlott távol maradhatott, köztük Völner Pál és Schadl György sem vett részt a mai tárgyaláson.

Mohos Márton / 24.hu

A bíróság már a tárgyalás elején végzést hozott, amivel elfogadta a bűnösségét beismerő tíz vádlott vallomását. Ezután a védők felszólalása következett, majd ítéletet hirdetett a bíróság.

A Fővárosi Törvényszék mind a tíz vádlottat elmarasztalta, mindannyian némileg enyhébb büntetést kaptak annál, amit az ügyészség indítványozott nekik.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, és az ügyészség indítványa alapján négyen 3 év, ketten 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre számíthattak, továbbá ötmillió forint pénzbüntetésre, valamint öt év eltiltásra a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól. Utóbbi jelentősen enyhült, ugyanis nem a jogi tevékenységtől, hanem a végrehajtói foglalkozástól tiltotta el őket 5 évre a bíróság.

A négy nem végrehajtó vádlott szintén felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kapott, esetükben is valamivel enyhébbet, mint ahogyan az indítvány szólt. Ketten közülük Schadl szabálytalanul épített balatoni nyaralóját intézték. Egyikük a végrehajtói kar hivatalvezetője volt, aki Schadl kívánsága szerint pontozta a végrehajtói pályázatokat. A sorban az utolsó vádlott pedig összekötő volt a végrehajtók elnöke és egy korrupt módon kinevezett végrehajtó közt. Érdekesség, hogy utóbbi védője többek közt azzal védekezett:

Talán így szocializálódtunk, hogyha valamit okosba csinálunk, akkor az bocsánatos.

Fontos körülmény, hogy a bíróság az ügyészi indítványnál súlyosabb ítéletet nem is szabhatott volna ki, enyhébbet viszont igen – és végül így is döntött a törvényszék. A vádhatóságnak és a vádlottaknak ugyanakkor lehetőségük van a Fővárosi Törvényszék által ma kiszabott ítéletek elleni fellebbezésre.

Az ítélet értelmében

  • Sz. B. végrehajtót, hetedrendű vádlottat 1 év 6 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, és 5 évre eltiltotta a végrehajtói foglalkozástól. Ő tudomásul vette az ítéletet.
  • M. E. végrehajtót, nyolcadrendű vádlottat 1 és 10 hónap – végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, és 5 évre eltiltotta a végrehajtói foglalkozástól. Ő enyhítésért fellebbezett.
  • F. M. végrehajtót, kilencedrendű vádlottat 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, és 5 évre eltiltotta a végrehajtói foglalkozástól. Továbbá őt 30 millió forint vagyonelkobzásra is ítélte, amiből 26 milliót a nyomozás során lefoglaltak. Ő szintén fellebbezést jelentett be enyhítésért.
  • O. Á. D. végrehajtót, tizedrendű vádlottat 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, és 5 évre eltiltotta a végrehajtói foglalkozástól. Továbbá 6 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték. Ő háromnapos gondolkodási időt kért.
  • N. G. végrehajtót, tizenegyedrendű vádlottat 1 év 10 hónap – végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, és 5 évre eltiltotta a végrehajtói foglalkozástól. Ő is háromnapos gondolkodási időt kért.
  • V. L. Á. végrehajtót, tizenkettedrendű vádlottat 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, és 5 évre eltiltotta a végrehajtói foglalkozástól. Ő szintén három napot gondolkodik a fellebbezésről.
  • P. B. tizenhatodrendű vádlottat másfél év – végrehajtásban három év próbaidőre felfüggesztett – börtönre, egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, és hét évre eltiltotta a közszolgálati munkakörtől. Ő fellebbezést jelentett be enyhítésért.
  • B. L. tizenkilencedrendű vádlottat 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre, valamint 4,5 millió forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Neki eredetileg 15 milliós büntetést indítványozott az ügyészség, ezen enyhített a bíróság. Háromnapos gondolkodási időt kért ő is.
  • P. B. huszonegyedrendű vádlott azért kulcsfontosságú személy az ügyben, mert ő volt a végrehajtói kar hivatalvezetője, és a vádak szerint szerepe volt abban, hogy azokat a végrehajtókat nevezzék ki, akiket Schadl javasolt. Őt hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság és 10 évre eltiltotta a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól. Utóbbi enyhítést jelent, hiszen az ügyészség végleges eltiltást kért rá. Ő is fellebbezést jelentett be: további enyhítést kért az eltiltás tekintetében.
  • P. M. huszonkettedrendű vádlottnak 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönt, valamint nyolcmillió forintos büntetést indítványozott az ügyészség. Ő tudomásul vette az ítéletet.

Az ügyészség szintén több vádlott esetében fellebbezést jelentett be súlyosítást kérve – elsősorban a foglalkozástól eltiltás tekintetében.

A bíróság elfogadta tehát a vádlottak beismerését, ami igencsak megnehezítheti később a bűnösségüket tagadó fővádlottak, különösen Schadl György védekezési lehetőségeit – hiszen,

ha vannak vesztegetők, akiket elítél a bíróság, akkor lennie kell megvesztegetettnek is.

Völnerre nyolc, míg Schadlra tíz év börtönt kért az ügyészség beismerés esetére. Előbbire 25, utóbbira 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Horváth Csaba / 24.hu Schadl György a Fővárosi Törvényszéken 2023. február 23-án.

A Völner és Schadl elleni fő vádpont lényege szerint utóbbi korrupciós kapcsolatot alakított ki a korábbi államtitkárral. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük.

A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól. Megjegyzendő, hogy ezt az összeget csaknem egy év alatt megkereste a hét érintett végrehajtó. Mint megírtuk, az ügyben szereplő végrehajtók több mint 2,3 milliárd forintot kerestek összesen, ám pénzügyeik alapján nem igazán látszik, hogy a csaknem 1,4 milliárd forintnyi különbözettel (amit a vád alapján nem adtak át Schadlnak) mi történt.

Szajki Bálint / 24.hu Völner Pál a Fővárosi Törvényszéken 2023. február 23-án.

A vádiratot cikksorozatban mutatta be a 24.hu, ebből kiderült, hogy

  • a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kitelefonált a börtönből, hogy felesége és apja béreljenek széfet, és rejtsék el azt a csaknem 110 millió forint értékű luxusórát és ékszert, amit addig nem foglaltak le a hatóságok. Ezért Schadl György apját és feleségét is pénzmosással vádolják.
  • A vádiratból tudható az is, hogy vádalkut kötött az ügyészséggel Schadl bizalmasa, aki Excel-táblában vezette a kenőpénzek kifizetését, így a Völner Pálnak juttatott összegeket is.
  • Továbbá leltároztuk a Völner családnál lefoglalt vagyontárgyakat, köztük a volt államtitkár fiának tűzpiros Porschéját.
  • Beszámoltunk arról is, hogy a vádirat szerint az ügy harmadrendű vádlottja – Schadl György barátja – kicsalt 200 ezer amerikai dollárt egy oktatási intézmény képviselőjétől azt állítva, hogy csecsen emberrablók tartják fogva.

Ezen kívül bemutattuk a nyomozati iratok azon érdekes szálait is, amelyekről nem esik szó a vádiratban. Ezek között volt, hogy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik