Belföld

Völner Pál szerint ha kitálalna, egy-két szék meginogna

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Ezt maga a volt igazságügyi államtitkár mondta egy hangfelvételen. A lehallgatás anyagait a Blikk szerezte meg.

A lap elkezdte nyilvánosságra hozni a Völner–Schadl-ügy lehallgatott hanganyagait. Azokon a korrupciós ügy szereplői egymással, illetve családtagjaikkal beszélgetnek olykor teljesen nyíltan, máskor kódoltan. A Blikk által közzétett felvéteken hallani, ahogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke tárgyal szintén vádlott mindenesével arról, hova, mennyi pénzt kell vinnie, illetve az is, hogy a volt igazságügyi államtitkár és felesége miként fogadta, amikor a hatóságok különböző értékeket foglaltak le családjuktól.

Völner Pált felesége tájákoztatta a Porsche lefoglalásáról, amit igen indulatosan, keresetlen szavakkal kommentált. Az asszony úgy vélte, a „rohadt patkány mocskok” célja, hogy a férje elkezdjen beszélni, aminek lehet, hogy eljött az ideje, de erről egyeztetnie kellene az ügyvédjével. „Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke” – felelte erre az egykori fideszes államtitkár, aki a Blikk szerint a Tál fedőnevet kapta a Nemzeti Védelmi Szolgálattól (NVSZ). Völner jelezte, ő nem vádaskodna, de jobban tennék, ha a családját hagynák.

Frissítünk!

A DK szerint a szálak felfelé vezethetnek

Az ellenzéki párt szerint az, amit Völner Pál mondott feleségének, annak egyértelmű beismerése, a szálak felfelé vezethetnek, a volt államtitkár csak „gyalog lehetett a sakktáblán a végrehajtó maffiával kapcsolatos gyomorforgató ügyben”. A Demokratikus Koalíció azonnali magyarázatot követel a kormánytól. Sebián-Petrovszki László, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának alelnöke arra kíváncsi, mivel sikerült elhallgattatni a felvétel idején még kitálalást tervezgető Völnert, kik lehetnek még érintettek, kik tudhattak a korrupcióról.

A Blikk azt írta, folytatja a lehallgatott hanganyagok közlését, a következő részben a végrehajtói helyek újraosztását mutatja be. Korábban az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért, ha mindent beismernek. Közben az rtl.hu a volt államtitkár korábbi vallomását idézi, amelyben azt állította: nincs mit bevallania, mert nem kapott kenőpénzt, bűncselekményt nem követett el, a kérdéses időben nem is ő felelt a végrehajtók kinevezéséért, így azt nem is tudta volna befolyásolni.

Maga helyett két másik államtitkárt (Vízkelety Mariannt, Hajas Barnabást) nevezett meg a terület felelőseiként, megjegyezve, hogy szerinte őket sem vesztegette meg senki. Jelezte, Schadl Györggyel azért tartotta a kapcsolatot, mert a végrehajtókkal kapcsolatban sok parlamenti kérdés, interpelláció és sajtómegkeresés érkezett a tárcához. Az rtl.hu egy másik cikkében – szintén hanganyagokra, illetve  dokumentumokra hivatkozva – arról is ír, hogy Schadl György a börtönből feleségén keresztül egy nem beazonosított személyi körrel akart kapcsolatba lépni, hogy segítsék ügyét. Ennek elmaradása esetére „60-70 országgyűlési képviselő feldobása” is felvetődött és feleségén keresztül azt üzente valakinek: „nyalogassa körbe a barátaimat, hogy haladjunk az üggyel!”.

Kapcsolódó
Tíz év börtönt kértek Schadl Györgyre, Völner Pál nyolc évet kaphat, ha mindent beismer
A végrehajtói kar elnökére 200, a volt igazságügyi államtitkárra 25 millió forint pénzbüntetést is kér az ügyészség, valamint vagyonelkobzást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik