Csóti Rebeka / 24.hu
Belföld

A letartóztatása előtti nap kétszer is járt az Igazságügyi Minisztériumban Schadl György

A tárcánál nem tudták megmondani, hogy a végrehajtók elnöke kivel és miről tárgyalt a letartóztatása előtti napon az Igazságügyi Minisztériumban, mert a beléptetést a Készenléti Rendőrség végzi, és legfeljebb egy évig tárolják az adatokat. Azt viszont hangsúlyozták: Varga Judit épp Miskolcon volt.

Két alkalommal is az Igazságügyi Minisztériumban tárgyalt a letartóztatása előtti napon Schadl György, a végrehajtói kar elnöke – derül ki a Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt és Schadlt érintő büntetőügy nyomozati irataiból.

A 24.hu által megismert dokumentumok szerint a végrehajtók elnöke 2021. november 4-én reggel fél 9-kor ment be a minisztérium Nádor utca 22. szám alatti épületébe, ahol negyven percet töltött. Schadl ezután Takács Katalin, a végrehajtói kar hivatalvezetője társaságában távozott a minisztériumból. A nyomozók egy kávézóig követték őket, majd a páros körülbelül félórás beszélgetés után a Szabadság térre sétált, ahonnan a nő a végrehajtói kar autójával távozott.

A nyomozók megfigyelése szerint Schadl „kommunikációja és artikulációja” alapján vitatkozott Takács Katalinnal.

Ezután tovább követték a végrehajtók elnökét, aki visszament az Igazságügyi Minisztériumba, ahol újabb 40 percet töltött el.

Az nem derül ki a nyomozati anyagból, hogy Schadl kivel tárgyalt, de ő és Völner Pál három perc különbséggel távozott a minisztérium épületéből 10 óra után.

A nyomozati anyag fényképekkel dokumentálta Schadl György és Takács Katalin távozását a minisztériumból.

Az ügyben megkerestük az Igazságügyi Minisztériumot, arról érdeklődve, kivel vagy kikkel és miről tárgyalt aznap Schadl és Takács Katalin, illetve hogy Völner Pál vagy Varga Judit igazságügyi miniszter részt vett-e az egyeztetésen. A tárca sajtóosztálya azt közölte:

Az Igazságügyi Minisztériumba való beléptetéseket a Készenléti Rendőrség végzi, a belépési adatokkal ők rendelkeznek, azonban ezen adatokat maximum egy évig tárolják csak, így az említett dátummal kapcsolatban nem tudunk tájékoztatást adni.

Hozzátették, hogy Varga Judit aznap Miskolcon tartózkodott. Mint írták, a miniszter reggel 8 és 12 óra között egy védelemipari konferencián vett részt Palkovics László akkori innovációs és technológiai miniszter társaságában a Miskolci Egyetemen – vagyis nem lehetett a tárca épületében.

Kerestük telefonon Takács Katalint is, ám nem értük el. Schadl György védője, Morvai Attila azt mondta, az eljárás szempontjából nem volt releváns a találkozó, nem került be a vádiratba sem – ahogy a nyomozati anyag több más részlete sem –, ezért nem foglalkoznak vele, de tud a találkozóról. Takács Katalin egyébként nem részese a büntetőügynek.

Korábban felmerült, hogy a hatóságok szerint a végrehajtók elnöke kapott egy fülest, és a letartóztatása elől menekült az országból. A nyomozók szerint azért ment volna a feleségével Dubajba, mert az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye. Ugyanakkor Morvai szerint már hónapokkal korábban eldőlt, hogy a Schadl házaspár Dubajba utazik, egyebekben minden ideköti őket, így szerinte szóba sem került a szökés lehetősége.

Schadl Györgyöt és feleségét 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. Schadlt megbilincselték, ruhájából némi papírpénz és egy Audi kulcsa került csak elő. A legnagyobb nála lévő érték a több mint 7 millió forintra becsült, 18 karátos aranyból készült Breguet karóra volt, amit a megbilincselésekor csatoltak le a csuklójáról. A rendőrök ezután a felesége táskáját és a kocsit is átvizsgálták, ahonnan két diplomata útlevél került elő a nevükre. (Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, azért állítottak ki diplomata útlevelet Schadlnak, mert Völner Pál mint az Igazságügyi Minisztérium helyettes vezetője ezt kérte tőlük.) Őrizetbe vételekor több boríték volt Schadlnál, az ezekben lapuló pénz értéke külön-külön is több millió forint volt. Később az eljárás során hatalmas vagyont foglaltak le a házaspárnál, aminek részbeni elrejtése miatt emeltek vádat Schadl felesége ellen.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének tárgyalása februárban kezdődött el. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Az előkészítő ülésen mindketten tagadták bűnösségüket.

A fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Egy kivétellel mindegyik megvádolt végrehajtó beismerte bűnösségét, ami igencsak megnehezíti Völner és Schadl védekezését.

Ajánlott videó