Belföld

Három év nyugalmat kaphatna az összes otthonápolást végző a Magyar Zene Házának árából

Tervezéssel együtt 18,5 milliárd forintot visz el az épület. Nem akárki építi.

Nettó 17 milliárd 499 millió forintért építi fel a Városligetben a Magyar Zene Házát a Magyar Építők. A megbízásért versenyben volt a stadionmágusként megismert ZÁÉV Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt., ők még drágábban, a nyertesnél 800 millióval, illetve 1,4 milliárddal többért vállalták volna a munkát — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumból.

Mindhárom céget kormányközeli vállalkozásként tartják számon, amelyek gyakorta bukkannak fel egymás partnereként, máskor pedig épp ellenkezőleg: versengenek egymással a közpénzes munkákért. Kaposváron például három projekten is együtt dolgoznak:

  • A ZÁÉV és a Fertődi Építő jelenleg is együtt kivitelezi a 4000 férőhelyes Kaposvár Arénát. A Swietelskyvel közösen 4,3 milliárdért építették fel a győri Arénát.
  • A ZÁÉV és a Magyar Építők 11,3 milliárdért újítja fel a kaposvári Csiky Gergely Színházat. A megbízásra ajánlatot adott a FÉSZ is. A legzsírosabb falat viszont az új Puskás Stadion, amit szintén együtt húznak fel.
  • Tavasszal adja át a FÉSZ és a Magyar Építő a 4,5 milliárdból épülő kaposvári versenyuszodát. A konzorcium a ZÁÉV elől vitte el a megbízást.
  • A FÉSZ hoppon maradt a ZÁÉV-vel szemben a Sárvár új kulturális és sportcentrumának megépítésére kiírt közbeszerzésen. Már akkor arról írtunk, hogy érdekes módon együtt építenek, de egymás ellen pályáznak.
A kombóképen a Liget Budapest Projekt részeként megépülő Magyar Zene Háza helye látható az egykori Hungexpo épületek helyén a Városligetben 2015. december 21-én
(Fotó: Kallos Bea/Liget Budapest Projekt/MTI)

Mindhárom cég rendkívül izgalmas tulajdonosi struktúrával rendelkezik:

  • A Magyar Építő korábban Mészáros Lőrinc üzlettársáé, a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj Lászlóé volt, aki tavaly nyáron túladott rajta. A társaság a Paár Attila milliárdos érdekeltségébe tartozó WHB Befektetési Kft.-hez, illetve Szeivolt István cégéhez, az Épkar Zrt.-hez került. Paár Attila többször üzletelt Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével.
  • A FÉSZ-t Tiborcz István körében emlegetik. A cégről akkor írtunk részletesen, amikor a vérplazmapiac állami szabályozásával egy olyan céget hoztak helyzetbe, amit a FÉSZ alapított. A cég többségi részvényei az Excidit Kft.-n keresztül Kacsóh Gábor kezében vannak, aki hosszú ideje luxemburgi cégekkel olajozza a Magyar Építőnél említett Paár Attila magyar vállalkozásainak működtetését.
  • A ZÁÉV-et kevésbé kell bemutatni, a közbeszerzések koronázatlan királya Peresztegi Imre érdekeltségébe tartozik. A stadionmágus cég a sportkomplexumok mellett dolgozhat a  Nemzeti Táncszínház új épületén a Millenárison, felújította Gül baba türbéjét és tető alá hozza Matolcsyék méregdrága kecskeméti egyetemét. Mindet közpénzből.

A Magyar Zene Házát a Liget-projekt keretében építik fel a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a műjégpálya épülete közelében, az egykori Hungexpo-épületek helyén.  A tervező a japán Fudzsimoto Szu, irodája 1 milliárd 51 millió forintért vállalta el a munkát.

Ilyen lesz majd a Kertem helyén épülő Magyar Zene háza
A néhány nappal ezelőtt szétrombolt Kertem és a terület kiirtott fái helyén két év múlva már ez fogadhatja a Ligetben sétálót.

A címben említett összehasonlításhoz érdemes tudni, hogy az otthonápolást végzőket képviselő civilek hónapok óta sikertelenül kérik a kormányt, hogy a beteg hozzátartozójukat otthon ápoló emberek kapják meg a minimálbért. A változtatás évi 6 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a költségvetésnek.

A Magyar Zene Háza a tervezéssel együtt jelenleg nettó 18,5 milliárdos kiadást jelent, ennyi pénzből az otthonápolást végzők kéréseit több mint 3 éven át finanszírozhatnák. Az otthonápolás ügyét ősszel napirendre veszi a kormány.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik