Üzleti tippek

Laza 1100 millióval lesz drágább Matolcsyék unortodox egyeteme

A pénz egy jól bejáratott, stadionépítő céghez vándorol.

1,1 milliárd forinttal drágult a Kecskeméten épülő, Matolcsy-egyetemként is emlegetett Neumann János Egyetem tervezése és kivitelezése. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a most 13,1 milliárd forintosra duzzasztott I. ütem befejezése 2019 júniusára várható, és a drágulást a megváltozott műszaki feltételekkel magyarázzák.

A közbeszerzést a jegybanki alapítványok által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (KEDO Zrt.) írta ki. A kivitelezést a stadionépítésekkel bejáratott zalaegerszegi cég, a Peresztegi Imre érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte el még tavaly februárban, akkor még 12 milliárd forintért.

A kecskeméti felsőoktatási intézményt 2016-ban harangozták be, előbb a jegybanki alapítványok után a Pallas Athéné nevet szánták neki, de végül Neumann János matematikus mellett döntöttek. Az iskola várhatóan ősszel indítja duális képzését, amiben gazdasági szakembereket oktatnak az unortodox közgazdaságra.

A közpénzes beruházás körül rajzanak a Matolcsy-család tagjai. Kecskemét polgármestere a fideszes Szemereyné Pataki Klaudia, az egyetemi campus körüli ügyleteket pedig a férje, Matolcsy György másod-unokatestvére, Szemerey Szabolcs koordinálja. A Magyar Narancs nemrégiben helyszíni riportot készített az épületegyüttesnél, ők szakértők becslése alapján 40-50 milliárd forintos várható összköltségről írtak és arról, hogy Magyarországon így is éppen elég gazdasági képzés van, a kecskeméti beruházás tehát ebben a formában értelmetlen.

Az egyetemet a Magyar Nemzeti Banktól pénzhez jutó Pallas Athéné Alapítványokon keresztül teljes egészében közpénzből építik.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik