Belföld

Nem személyesen a Tiborcz-kör milliárdosa csinál üzletet a magyar vérből

Az 55. leggazdagabb magyar zokon vette, hogy összefüggésbe hozták egy építőipari vállalat által alapított vérplazma céggel. A West Hungária Bau tulajdonosa, Paár Attila levélben írta meg, hogy ez nem az ő biznisze. És tényleg nem, hanem egy luxemburgi adótanácsadóé, aki évtizede alapítja szorgalmasan Paár cégbirodalmához a külföldi strómancégeket.

Építőiparral foglalkozom, nem vérplazmával!

– írta felháborodva a 24.hu-nak Paár Attila, a West Hungária Bau cégcsoport tulajdonosa. Az 55. leggazdagabb magyar azért fakadt ki, mert szerinte nevét alaptalanul hoztuk összefüggésbe egy, a hazai vérplazmapiacot felforgató új vállalkozással.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma röviddel azután, hogy a tavaly indított cég megjelent a vérplazmaüzletben, drasztikusan átalakította a piacot. A tárca rendeletileg 3500 forintban korlátozta donoroknak fizethető térítés legmagasabb összegét. A vérplazmáért addig 7-8 ezer forintot kaphattak a többnyire kispénzű donorok, de alkalmanként az összeg akár nagyobb is lehetett, hiszen a cégek versenyeztek a donorokért. De csak az év elejéig.

A piacon a közelmúltban feltűnt céget, a Plasma Expert Kft.-t nem egy egészségügyi nagyvállalat, hanem a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. alapította.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke március elején beszélt arról, hogy a piaci versenyt korlátozó rendelet azért születhetett meg, mert a FÉSZ mögött a miniszterelnök veje, Tiborcz István körül kialakult üzleti kör egyik fontos tagja, Paár Attila áll. Ezt a többi között arra alapozta, hogy a Plasma Expert alapításakor éppen Tiborcz egykori cégétől, a LED-es közvilágításban utazó Eliostól érkezett az ügyvezető. Az Eliost Paár a West Hungária Bau (WHB) Kft.-n keresztül vásárolta meg Orbán Viktor vejétől.

Paár a 24.hu-nak küldött levelében azt hangoztatta, hogy a cégvezető személye alapján nem lehet levonni azt a következtetést, hogy neki köze lenne a vérplazmás céghez, hiszen azt nem a West Hungária Bau, hanem a FÉSZ alapította.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Azt ugyanakkor elismeri, hogy a FÉSZ és a WHB az elmúlt években több, milliárdos nagyságrendű pályázatot nyert el közös konzorciumukkal, és ilyenkor a tárgyalásokon ő képviselte a cégeket. Az építőipari munkákkal magyarázta azt is, hogy a FÉSZ tulajdonosai és vezetősége úgy döntöttek, hogy fióktelepet/irodát létesítenek abban az irodaházban, amelyben a WHB működik. De állítja: „ezeket az együttműködéseket leszámítva a WHB-nak nincs semmilyen tudomása és ráhatása a FÉSZ Zrt. egyéb üzleti ügyeire”.

A FÉSZ Zrt. többségi tulajdonosa az Excidit Befektetési Kft., melynek tulajdonosa egy magánszemély, aki nem én vagyok.

– írta Paár.

Paár állítását a cégadatbázis is igazolja: a 2015-ben 7 milliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolító FÉSZ többségi tulajdonosa valóban nem ő, hanem a luxemburgi illetőségű Kacsóh Gábor. A “német üzletemberként” beharangozott Kacsóh 2012-ben lett a frissen alapított Excidit (korábbi nevén a Leblanc Lavine) Kft.-n keresztül a FÉSZ-részvények többségének birtokosa.

A cégadatbázisból azonban az is kiolvasható, hogy Kacsóh korántsem ebben a pozíciójában tűnt fel először a WHB közelében, sőt, valójában régi és szövevényes üzleti kapcsolatban áll Paár Attilával.

Kacsóh Gábor hosszú ideje luxemburgi cégekkel működik közre Paár magyar vállalkozásainak működtetésében. Ő volt például a vezető tisztségviselője annak a Hungaria Baukonzepte A.G.-nek, amely többségi tulajdonosa a milliárdos cégcsoportjához tartozó WHB Építő Kft-nek. (A WHB Építő volt az egyik közreműködője a Duna-parti Bálna építésének.)

Paár Attila (jobbra) a Hidegkuti Nádor Stadion építésekor (MTI / Illyés Tibor)

A Paár vezette IBC Ingatlankezelő Kft. egy hasonló névre keresztelt luxemburgi vállalkozás kezében van közel tíz éve. Ezt szintén Kacsóh hozta létre. De Kacsóh Gábor volt a vezetője a 2012-ben megszüntetett City Györ Luxembourg S.A.-nak is, amely a Győr belvárosában épített Arrabona Parkolóházat kezelő magyar céget birtokolta, miközben ténylegesen Paár Attila kezében volt az irányítás.

Ha Kacsóh valódi szerepkörével kapcsolatban továbbra is kétségek merülnének fel, érdemes megnézni szakmai önéletrajzát, amelyet a szintén luxemburgi Deynecourt cég oldalán tett közzé. A különféle legális megtakarítási lehetőségeket ajánló vállalkozás magán- és társasági vagyonokkal foglalkozó jogászként és adótanácsadóként mutatja be a férfit. Az ajánlás szerint Kacsóh különösen a közép-kelet-európai régióban rendelkezik nagy tapasztalatokkal az ingatlanberuházások terén, és specialitása a beruházások kivezetése.

A belső burkoló végzettségű Paár Attila 1997-ben indította útjára a West Hungária Baut, amely máig a körülötte kialakult cégbirodalom zászlóshajója. A felfutásban nagy szerepet játszottak a győri fideszes városvezetés megrendelései, de az üzlet igazán elmúlt 6-7 évben indult be számos olyan nagy állami építkezésnek köszönhetően, mint a Tüskecsarnok vagy a Várkert Bazár. Paár 2009-ben került fel a leggazdagabb magyarok listájára, és tavaly a 14,5 milliárd forintos vagyonával már az 55. helyre emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik