Kultúra

Egy rakás kultikus szórakozóhely zárt be az elmúlt nyolc évben

Nem az Auróra és a Dürer Kert lenne az első veszteség a 2010-es évek budapesti koncertéletében.

Az utóbbi napokban több kultikus budapesti szórakozóhely jövője is bizonytalanná vált. Hét elején a Józsefvárosi Önkormányzat jelentette be, hogy szabálytalanságok miatt bezáratja az Aurórát és a Corvin Clubot. Az ügyben elég nagy a homály, az önkormányzatot hazugsággal vádoló Auróra ugyanis gond nélkül kinyitott másnap, és azóta is azóta üzemel, persze nem lehet tudni, hogy meddig.

Aztán a Dürer Kert körüli kavarások borzolták a kedélyeket, miután kiderült, hogy Orbán Viktor baráti köréhez tartozó Garancsi István tulajdonába került az egykori ELTE-ingatlan, amelyen Budapest egyik legpörgősebb koncerthelyszíne is áll. A 24.hu információi szerint 30 napos felmondási idővel bármikor utcára tehetők a jelenlegi bérlők, és nemsokára luxusszálloda épülhet a Liget Projekt miatt egyre értékesebbé váló területen.

A szakadt farmerek és bőrdzsekik helyét tehát átvehetik az Armani öltönyök és Gucci táskák, ezzel is mutatva, hogy múlik el az underground dicsősége.

Nem az Auróra és a Dürer Kert lenne az első veszteség ebben az évtizedben, 2010 óta számos ikonikus kocsma és klub zárt be Budapesten, amelyik teret adott az élőzenének. Az okok persze sokfélék, a bezárások egy részének semmi köze nem volt a politikához, és akad olyan hely is, amelyikért nem feltétlenül kár. Érdemes mégis számba venni, milyen kultikus törzshelyek tűntek el a NER-időszámítás kezdete óta, hogy egy kicsit rácsodálkozzunk, mennyire átrajzolódott a budapesti klubtérkép.

Zöld Pardon

A 2000-es évek egyik legnépszerűbb bulihelye, ahol nemcsak mindenki fellépett, aki akkoriban számított Magyarországon, de több alterzenekart is befuttatott a tehetségkutatóival. A kultikusság-faktort mi sem jelzi jobban, minthogy a Hiperkarma még dalt is írt a zöldpardon-életérzésről. A Zépét 2012-ben paterolták ki a Petőfi híd budai hídfője mellől, a költözést heves viták és botrányok övezték, és még kisebb diplomáciai balhé is kerekedett belőle. A helyére parkot ígértek, nagy országzászlóval a közepén, de ez persze azóta sem valósult meg. A Zöld Pardon egy híddal kijjebb költözött, de ez már érezhetően nem volt ugyanaz, mint a fénykorban, amikor a 4-6-osról csapatostul özönlöttek az egyetemisták a kapukhoz. 2014-ben a Zépé végleg lehúzta a rolót, azóta a Barba Negra Track működik a Rákóczi-híd budai hídfőjénél.

Résztvevők a bezárásra ítélt Zöld Pardon (ZP) szórakozóhely megmentéséért rendezett koncerten
Fotó: Marjai János / MTI

Sirály

A mostani Auróra-ügy a Sirály bezárásának konkrét folytatásaként tekinthető, hiszen ugyanaz a csapat üzemeltette a két helyet, és a konfliktusok is kísértetiesen hasonlítanak. A társadalmi témákat feszegető, színházi társulatoknak, underground zenekaroknak és civil szervezeteknek is helyet adó romkocsma bölcsészek és művészek kedvelt törzshelye volt, míg 2011-ben bezáratta a VI. kerületi önkormányzat. A hatóság akkor is engedély hiányára és szabálytalanságokra hivatkozott, míg a működtetők politikai motivációt emlegettek. A Sirály szakaszosan még évekig működött foglaltházként az egyre felpörgő bulinegyed peremén, míg végül a Marom Egyesület áttette székhelyét a VIII. kerületbe, és megnyitotta az Aurórát.

A Sirály (SRLY) szórakozóhely szimpatizánsai hivatalosan bejelentett utcai felvonulással költözködnek a fõvárosnak visszaadott Király utcai helyiségbõl a közösségi tér új helyszínére, a VIII. kerületi Vas utcába 2013. áprilisában
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Tűzraktér

A Tűzraktér szintén civil kezdeményezésként született és szintén a VI. kerületben halálozott el, akárcsak a Sirály. A történet persze nem itt indult, a hely még a Tűzoltó utcai Laboratóriumi Műszergyár romos, évek óta használaton kívül álló épületében nyílt meg 2005-ben, és a kocsma mellett voltak benne galériák, színháztermek, próbatermek és koncertterem is. Eleinte Tűzraktárnak, majd Tűzraktérnek hívták, 2008-ban pedig átköltözött a Terézvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium helyére, ahol a NER második évében érte utol a vég: 2011-ben záratta be a VI. kerületi önkormányzat, az épület azóta üresen áll.

A Tûzraktér Független Kulturális Központ bejárata
Fotó: Mohai Balázs / MTI

West-Balkán

Egy évtizeden át volt a pesti éjszaka meghatározó helye, a West-Balkán névről legtöbbeknek mégsem a fergeteges bulik, hanem a bezárást megelőző tragédia jut az eszébe. 2011 januárjában tömegpánik tört ki a helyen, ami három fiatal lány halálával végződött. Utólag szabálytalanságokra is fény derült, például, hogy a megengedett létszám többszörösét engedték be a szórakozóhelyre. Mindez már a Nyugati téri Skála Metro épületében történet, ahol így csak egy évig működött a West-Balkán, amely korábban is többször költözésre kényszerült, miután még 2000-ben megnyílt a Kopaszi gáton. Az ártéren álló szórakozóhelyen a legendák szerint olyan buli is volt, ahol egy áradáskor mindenki térdig érő vízben táncolt. A terület átalakításának kezdete után menniük kellett, előbb a Corvin Mozi mögé, majd a Futó utcába költöztek, ahol három régi lakóház összekapcsolásával alakítottak ki szórakozóhelyet. Aztán 2010-ben jött a Skála Metro, és a tragédiában végződő hanyatlás.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Gödör Klub

A pár évig a legfelkapottabb belvárosi helyek közé tartozó Gödör Klubnak 2012-ben kellett kiköltöznie névadó helyéről, az Erzsébet téri Gödörből, hogy az Akvárium nyithasson meg a helyén. Még abban az évben összekapták magukat és újranyitottak az Király utcában, de hiába volt ez pár percnyire az eredetitől, azt az életérzést nem lehetett pótolni, amit a főváros legkülönlegesebb koncerthelyszíne szolgáltatott. Így is egész sokáig húzták, a Gödör klub idén februárban jelentette be, hogy végleg bezár. Állítólag azért, mert már nem tudta volna felvenni a versenyt a tavasszal megnyíló koncerthelyszínekkel.

Fotó: Kallos Bea / MTI

Gozsdu Manó Klub

A GMK néven ismert kocsma a bulinegyed által bekebelezett Gozsdu udvar egyetlen igazi koncerthelyszíne volt. A földszinten trendi bárként funkcionált, de a teltházas bulikon kissé fülledt pincében sorra léptek fel esténként a  mindenféle műfajban nyomuló magyar és külföldi zenekarok (évente kb. 150 és 180 között mozgott a koncertek száma). A GMK tavaly nyárig tudott szembe úszni az árral. Tulajdonképpen nem volt meglepő, mikor bejelentették, hogy jelenlegi formájában bezár a hely, és új profillal nyit majd újra. Az élőzenének itt már nyilván nem osztanak lapot.

Roham Bár

A Roham Bár lehetett volna az underground szótári illusztrácója, itt ugyanis minden kicsit más volt, mint egy hagyományos szórakozóhelyen: még a csocsóasztal sem fröccsöntött focistákkal, hanem kitömött hörcsögökkel volt felszerelve. Ez volt a főhadiszállása volt az elborult grafikákkal teli Roham magazinnak és befogadta a feltörekvő zenekaroknak teret adó fesztiválokat is. 2013-ban törést jelentett, mikor át kellett költözniük a Vas utcából a Dohány utcába, két évvel később pedig be is zártak.

PeCsa

A Petőfi Csarnok a budai ifipark bezárása után maradó űrt volt hivatott betölteni. 1985-ben a Karthago koncertjével nyílt, és 30 éven át volt a rockzene fellegvára, egy idő után pedig a városligeti bolhapiacnak is helyet adott. Igaz, ez a rockzenei fellegvár egyre düledezőbb volt, hiszen az átfogó rekonstrukció mindvégig elmaradt, de így is több generációnak adott felejthetetlen koncertélményeket. Végül a Liget Projekt adta meg neki a kegyelemdöfést: 2015-ben végleg bezárt, tavaly pedig le is bontották a 6000 férőhelyes koncerttermet. Helyén a másfélszer nagyobb Új Nemzeti Galéria épül majd fel.

Fotó: Marjai János / MTI

Merlin Klub

A Merlint 1991-ben alakult az egykori Gerlóczy utcai trafóház art deco épületében, ami hatalmas csigalépcsőjével egyből megadta az alaphangot az ideérkezőknek. Itt indult Magyarország első angol nyelvű színháza, de emellett nappal kávézóként működött, este pedig szórakozóhelyként, mindenféle zenei műfajt felvonultatva, de leginkább elektronikus zenei buliknak adott helyet. A Merlin Klub egy területfejlesztési terv miatt 2012 tavaszán zárt be, de nem maradt teljesen folytatás nélkül. A hely művészeti vezetője, Magács László nem sokkal később megnyitotta a budai Átriumot, ahol a színház és a mozi mellett koncertek is vannak olykor.

A Kodály Method audiovizuális projekt indításának kapcsán rendezett fesztivál résztvevői a Merlin Színház lépcsőházában
Fotó: Mohai Balázs / MTI

R33 Klub

A kezdetektől a zene köré szerveződő R33 többször kényszerült költözésre, de 2009-ben megtalálta ideális helyét: szemben a Müpával, a régi Közvágóhíd csodálatos épületegyüttesében. Zenekarok toborzásában innentől végképp nem volt nehéz dolga, hiszen a 19. századi telep csurig van próbatermekkel, így a klub a zenészek törzshelyeként is funkcionált, közben pedig egyesületet alapítottak és egyéb művészeti ágak felé is igyekeztek nyitni. Az építkezés tavaly hirtelen véget ért, a rendőrség év elején nagyszabású razziát tartott, 48 főt előállítva kábítószerrel összefüggő bűncselekmény gyanúja miatt. Az önkormányzat ezután azonnali hatállyal bezáratta az R33 Klubot, ahol már a búcsúbulit sem lehetett megtartani.

+1 Hajógyári

Kicsit kilóg a sorból, de ide kívánkozik az utóbbi évtized legnagyobb szabású szórakozóhelybezárása, amely egy kiterjedt bűnügyi hálózat felszámolásával is összefügg. A budapesti éjszaka császárát, Vizoviczki Lászlót hat éve tartóztatták le, és nem sokkal később elkezdett széthullani kiterjedt birodalma is. 2013-ban bezárták a Hajógyári sziget diszkóit, amik korábban érinthetetlennek tűntek a közismerten drogos bulik és a rejtélyes halálesetek ellenére is. A jelentős méretű terület egy részét az állam szerezte meg, aminek a 2024-es, azóta füstbe ment olimpiában is fontos szerepet szánt: a tervek szerint itt épült volna meg az ideiglenes strandröplabda-stadion. Hogy az olimpiai projekt bukásával mi lesz itt pontosan, nem tudni, egy korábbi kormányhatározat szerint közösségi és kulturális koncepció készül a területre.

Kiemelt kép: Kallos Bea / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik