Gazdaság

Várkonyi Andrea százmilliókkal szállt be Mészáros Lőrinccel közös cégükbe

TV2 és Máthé Zoltán / MTI
TV2 és Máthé Zoltán / MTI

Szeptember végén házasodott össze Várkonyi Andrea televíziós személyiség és Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere, gazdasági együttműködésük azonban már korábban elkezdődött. Első közös cégüket, az EKHO Belvedere Kft.-t augusztus végén szerezték meg a Mészáros Lőrinchez köthető EKHO Magántőkealaptól. A cégről azon kívül nem sokat tudni, hogy fő tevékenysége saját tulajdonú és bérelt ingatlanok bérbeadása, üzemeltetése, a tulajdonosok pedig 50-50 százalékban érdekeltek a 50 milliós jegyzett tőkéjű vállalkozásban.

Cégbírósági dokumentumok alapján azonban úgy tűnik, hogy a házaspárnak komolyabb tervei vannak: a cég megszerzésekor, augusztus utolsó napján ugyanis összesen 1,5 milliárd forintnyi követelést apportáltak a cégbe. A fejenként 750 millió forintos nem vagyoni hozzájárulás az EKHO Belvedere Kft. tőketartalékába került. Nagyon leegyszerűsítve: Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc is kölcsönadott valakinek vagy valakiknek 750-750 millió forintot és ezeket a követeléseket vitték be a közös bizniszbe.

Cégbíróság

Míg Mészáros Lőrinc esetében egy 750 milliós kölcsön bagatellnek, Várkonyi Andrea esetében meglepően nagynak tűnik. A résztulajdonában lévő, a Mészáros Csoportnak is dolgozó Whitedog Media nevű reklámügynöksége még viszonylag fiatal vállalkozás, egyetlen lezárt üzleti év áll a hátuk mögött – igaz, néhány hónap alatt is 127 milliós bevételt és 52 millió forint nyereséget produkáltak.

Ennél jóval szerényebb eredményeket ért el a Várkonyi család járóbeteg-ellátással foglalkozó közös vállalkozása, a Medigast Kft., amely működése utolsó öt évében szűk 16 milliós bevétel mellett 1 millió 77 ezer forintos adózott eredményt ért el úgy, hogy az utolsó négy évben veszteséges volt.

Az EKHO Belvedere Kft.-vel kapcsolatos kérdéseinket a cégen keresztül elküldtük Várkonyi Andreának és Mészáros Lőrincnek, választ egyelőre nem kaptunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik