Belföld

Kormányközeli cég nyomta le Tiborcz üzleti körét

Ketten pályáztak a zsíros megbízásra, mindketten kormánykedvencek, ráadásul üzleti partnerek is.

Az eredetileg becsültnél százmillió forinttal drágábban vállalta a kormányközeli építőipari cégek közé sorolt ZÁÉV Zrt. a Sárvár új kulturális és sportcentrumát. Az Európai Unió Hivatalos Lapjának hirdetménye szerint a szerződést március végén megkötötték, és abban 3 milliárd 449 millió forint vállalkozói díj szerepel.

A megbízást nyílt eljárásban ítélték oda, a másik ajánlattevő a ZÁÉV üzleti partnere, a korábban Tiborcz István érdekkörével összefüggésbe hozott Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt.

Utóbbiról akkor írtunk részeletesen, amikor a vérplazmapiac állami szabályozásával egy olyan céget hoztak helyzetbe, amit a FÉSZ alapított. A cég többségi részvényei az Excidit Kft.-n keresztül Kacsóh Gábor kezében vannak, aki hosszú ideje luxemburgi cégekkel működik közre Paár Attila, a West Hungária Bau (WHB) Zrt. magyar vállalkozásainak működtetésében. Paár Attila pedig többször is üzletelt Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével.

Nem személyesen a Tiborcz-kör milliárdosa csinál üzletet a magyar vérből
Építőiparral foglalkozom, nem vérplazmával! – üzente az 55. leggazdagabb magyar, és szokatlan módon a luxemburgi adótanácsadójával magyarázta ki magát.

Együtt építenek, egymás ellen pályáznak

A ZÁÉV-et és a Fertődi Építőt üzleti szálak kötik össze: jelenleg is együtt kivitelezik a 4000 férőhelyes Kaposvár Arénát, amit a tervek szerint idén év végén adnak át, ezt a megbízást éppen a már említett WHB Zrt. elől happolták el. Korábban a kaposvári színház felújítására kiírt tenderen mérkőztek meg, akkor is a ZÁÉV diadalmaskodott a Magyar Építők Zrt.-vel kézenfogva.

Viszonylag szűk kör osztozik a nagyértékű tendereken:

  • a WHB, a ZÁÉV és a Zeron Zrt. közösen nyert el egy 200 milliárdos energetikai gigatendert,
  • a Fertődi Építő, a Swietelsky és ZAÉV Zrt. konzorciuma 4,3 milliárdért építette fel a győri Arénát,
  • a ZÁÉV vitte el a FÉSZ elől a zalaegerszegi tesztpálya kivitelezésére kiírt 40 milliárd forintos megbízást.

A ZÁÉV a kormány stadionépítési ambícióinak egyik legnagyobb haszonélvezője. Ők építették a WHB-val közösen az MTK stadionját, a Swietelskyvel együtt a szombathelyi stadiont, és ők bontották le az egykori Népstadiont nettó 3,988 milliárd forintért a Föld-Trans 2001 Kft.-vel együtt. De a sporton kívül is rengeteg állami megbízás landol náluk, 12 milliárdért építik a Pallas Athéné Egyetem új campusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik