Kultúra

Ilyen lesz majd a Kertem helyén épülő Magyar Zene háza

A néhány nappal ezelőtt szétrombolt Kertem és a terület kiirtott fái helyén két év múlva már ez fogadhatja a Ligetben sétálót. De hány fát vágnak ki a Műjégpálya mellől? És ki tervezi az új épületet? Mindenre választ adunk, összefoglalva az elmúlt napok történéseit.

Csütörtökön megkezdődött a Városliget fáinak kivágása az egykori Kertem nevű szórakozóhely és az egykori Hungexpo-épületek utolsó hírmondóinak helyén, így nyár végén már megkezdődhetnek a Fudzsimoto Szú által tervezett, többfunkciós Magyar Zene Háza mélyépítési munkálatai. Az indokolatlan fagyilkolásnak tűnő művelet a Városliget Zrt. szerint igenis hasznos, hiszen a munkálatok után a látogatók mintegy hétezer négyzetméterrel több teret járhatnak majd be a Ligetben.

A favágásnak azonban senki nem örült, a környék lakói közül is sokan megjelentek, hogy szót emeljenek a pusztítás ellen, de rövidesen a PM politikusai is megérkeztek. A favágást végül leállították, így az aznapra kitűzött negyven fa helyett a munkások annak csak kis hányadát tudták eltávolítani.

Megjelent Illés Zoltán fideszes politikus, volt országgyűlési képviselő és környezetvédelmi államtitkár is, aki nemes egyszerűséggel elkezdte bontani a munkaterületet takaró ponyvát, majd keveredett Monty Python-jelenetbe illő vitába egy napszemüveges rendőrrel:

Korábban a témában:

Hazamentek a munkások, ma már nem vághatják tovább a Városliget fáit

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere az egész éjszakát a Kertemnél töltötte, másnap reggel pedig a PM feljelentést tett hivatali hatalommal való visszaélésért, hozzátéve, hogy nem engedik, hogy

“az Orbán-kormány tovább pusztítsa Budapest zöldterületeit.”

Másnap mi is bejártuk a területet, de a parlamenti pártok és polgári mozgalmak is sorra bukkantak fel, így a PM, az LMP, az LMP, a Szolidarítás Mozgalom és a Civil Zugló Egyesület képviselői, illetve vezetői.

Na de mi is lesz itt valójában?

A Liget Budapest projekt honlapján nemes egyszerűséggel csak Budapest legújabb zenei centrumának és “a második érzék interaktív élményközpontjának” nevezett Magyar Zene Háza zenei kiállítóközpontként kiállítások egész sorát fogadja majd be, de közösségi helyként és ismeretterjesztő központként is működik majd.

carousel_456119ce66a5307c6854855d66b9b716

A Műjégpálya, illetve a tó közvetlen szomszédságában épülő, Fudzsimoto Szu által tervezett központ üveg oldalfalakat kap majd, megoldásai pedig a város egyértelműen legkörnyezettudatosabb épülete lesz majd, melyhez hasonlókkal az európai nagyvárosok már hosszú évek óta rendelkeznek.

carousel_2be5a97d4384418e50381fdc0f0fb5b4

A tetőn elhelyezett napkollektorok segítségének köszönhetően a víz melegítéséhez is kevesebb energiára lesz szükség, a szobák légkondicionálására és szellőztetésére a szél hasznosításával kerül majd sor, sőt, az épület csatornarendszerébe kerülő esővizet is hasznosítják majd.

carousel_d07134af3501cfbdfd26ac7223ed5f84-1

A terv 26 fa kivágását és 17 megmentését említi, de a pinceszint és a nézőtérnek szánt domb miatt további 44 fa kivágására kerülhet sor.

zene_kivagott_fak1

Ezek helyét jó eséllyel facsemeték veszik majd át, amik az árnyékos helyük miatt sokkal lassabban nőnek majd, sőt, jó eséllyel alulfejlettek lesznek.

De hogy fog ez az egész kinézni a valóságban?

Németh Ádám alkalmazott grafikus tavaly nyáron elkészítette a rendelkezésre álló látványtervek segítségével a terület előtte-utána képét – a fotók egymásra helyezve óriási változást mutatnak:

zene_haza_01

zene_haza_04

zene_haza_03

zene_haza_02

 

De ki ez a tervező? Valami Fudzsimoto Szu… sosem hallottam róla!

dam-images-architecture-2013-ad-innovators-sou-fujimoto-innovators-sou-fujimoto-03
A Full Wooden House-ban, 2013

A Fujimoto Sōsuke néven 1971-ben született japán építész 1994-ben a Tokiói Egyetemen szerezte meg építészdiplomáját, majd 2000-ben megalapította saját, Sou Fujimoto Architects néven működő építészirodáját, mely mára összeforrt a finom fényeket és fényáteresztő falakat felvonultató épületekkel, melyhez a tradicionális japán otthonok ihlettek. Néhány korábbi, Japánban elkészült munkája rávilágít arra, hogy a budapesti munkája is egy fényes, óriási tér lesz:

Final Wooden House, 2005-2008

1280px-Final_Wooden_House_2008

fwh-1

fwh-2

Tokyo Apartment, 2006-2010

ta_061212_01-630x838

front-view-of-Modern-Apartment-That-Looks-Like-Four-Houses-Being-Piled-Up

soufujimoto-4

House N, 2011

dam-images-architecture-2013-ad-innovators-sou-fujimoto-innovators-sou-fujimoto-05

hn-2

dam-images-architecture-2013-ad-innovators-sou-fujimoto-innovators-sou-fujimoto-06

hn-1

House K

House-K-Fujimoto-7822

House-K-Fujimoto-8069

House-K-Fujimoto-7767

House-K-Fujimoto-7970

House-K-Fujimoto-7044
House-K-Fujimoto-7526

Kérdés persze, hogy szükségünk van-e erre, vagy a Városligetbe tervezett többi épületre,

vagy inkább a ma szellemházként álló épületek hasznosítását, vagy az új épületek Városligeten kívül történő építését kellett volna-e meggondolni a kormánynak?

A Városliget a múzeumoknak és más épületeknek köszönhetően újra autóforgalmat enged majd át, ami a város egyik szívében nem tűnik épp a legjobb ötletnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik