Buksó

Mautner Zsófia: Semmit nem szeretek, ami öncélú a gasztronómiában

A szakácskönyvek sikere mintha felülírhatatlan lenne. Különösen igaz ez a koronavírus-járvány óta, akkor ugyanis 42 százalékkal ugrott meg irántuk a kereslet világszerte. Változott a funkciója is a gasztronómiai köteteknek, többségük ugyanis ma már nem csak kifogástalan receptek gyűjteménye. Mautner Zsófinak az elmúlt csaknem két évtizedben tizenhét szakácskönyve jelent, legutóbb A falusi konyhám című, amely mind közül a legszemélyesebb. A kunmadarasi nagyszülői házról, a hagyományőrzés és az újragondolás dilemmájáról, a tárgyi emlékek jelentőségéről, hibátlan régi receptekről, egyszóval a vidék ízemlékeiről mesél a Buksóban Nyáry Krisztiánnak. A beszélgetés előtt a szakácskönyvek történeti hátteréről lesz szó, és a könyvajánlót is ilyen köteteknek szenteljük.

Top Ten – Tíz új szakácskönyv

Nicolas Arnaud-Fabien Pairon-Christian Segui: A hentesmesterség nagykönyve. Alexandra, 2023

Julia Child-Simone Beck-Louisette Bertholle: A francia konyha művészete. HVG Könyvek, 2023

James Hoffmann: Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? HVG, 2023

Mely Martínez: Mexikó a konyhámban. Kossuth, 2023

Mautner Zsófi: A falusi konyhám. 21. Század. 2023

Régi szegedi konyha – Rézi néni és Móra Ferencné szakácskönyvei. (Cserna-Szabó András esszéivel),  Kortárs, 2023

Manuela Ruther: Krumpli. Central, 2023

Shannon Sarna: Klasszikus és modern zsidó konyha. Kossuth, 2023

Street Kitchen-Li Mengyi: Ázsiai kaják – 93 kipróbált recept. SK Kiadó, 2023

Weibel Csaba: A Séf, a Tenger és a Kolbász – Mediterrán receptek, tengeri kalandok Mallorcáról. Partvonal, 2023

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik