Filéző

Császármorzsával élesztik fel a Monarchiát

A Filéző podcast vendége Heltovics Éva és Bezzeg Anita volt, akik a mérnöki pályát hagyták ott, hogy megnyissák közös vállalkozásukat, az első budapesti császármorzsázót. Vajon a grízeset, az osztrák verziót vagy a kettőből kombinált Monarchiát szeretik jobban az emberek? Lehet-e finom a sós császármorzsa is? És mi köze van mindennek Ferenc Józsefhez?

Az otthon melege

Nem nagyon ettünk a menzán császármorzsát, nekem ez teljesen kimaradt az életemből. Viszont, amikor mentünk osztálykirándulásra, az egyik osztálytársunk elővette egy dobozból az otthonról hozott uzsonnáját, miközben én kicsomagoltam a vajas szendvicsemet. Kérdeztem, mit eszik, és mondta, hogy a nagymamája csinált neki császármorzsát, azt hozta el uzsonnára. Akkor nem tudatosítottam ezt, de azóta a császármorzsa úgy élt bennem, mint valami, ami az otthonhoz, a nagymamához, a melegséghez kötődik.

Egy osztrák és két Monarchia rendel!

Mind a grízes, mind az osztrák változatnak megvannak a drukkerei, de azt látjuk, hogy nagyjából fele-fele arányban. Egy hét távlatában kiegyenlítődik, hogy melyikből mennyi fogy. Egy kedves munkatársunk kitalálta, és Monarchia néven árulja azt, ha valaki vegyesen kéri az osztrákot és a magyart. Már jönnek úgy vendégek, hogy ők egy Monarchiát szeretnének.

Hamarosan jön a sós is

A boltban még nem adtunk el ilyet, de kísérletezünk egyébként sós morzsával is. Az az alapkoncepció, hogy már a morzsába magába is parmezánt tettünk, és akkor só megy bele, nem cukor. A feltéteken is olyasmin gondolkodtunk, hogy legyen fetás, szárított paradicsomos vagy tejfölös-tejszínes. Ezek a dolgok abszolút jól tudnak együttműködni.

Ferenc József tehet az egészről

A legendáriumban nagyon sok sztori van a császármorzsa eredetéről. Amit a legtöbb helyen olvastunk, hogy Ferenc József császárnak szeretett volna az udvari szakács palacsintát felszolgálni, de nem jól sikerült, kicsit szétesett az egész, és valamit rögtönözni kellett. Így darabokra tépkedte és a tetejére rakott lekvárt. De olvastunk olyan sztorit is, hogy a császár vadászott, és bement egy falusi vadászházba, és a háziasszony annyira megijedt, amikor meglátta, hogy összerázta a palacsintát a serpenyőben. Ezzel meg is született a császármorzsa.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik