Nagyvilág

Előzetesbe került Kovács Béla lengyelországi kapcsolata

Attól tartanak, hogy elmenekülne, vagy akadályozná a nyomozást.

A varsói kerületi bíróság elrendelte Mateusz Piskorski, kémkedéssel meggyanúsított oroszbarát politikus háromhavi előzetes letartóztatását – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

A bíróság szóvivője közölte: az eddigi bizonyítékok alapján megalapozott a gyanú Piskorskival szemben, és attól lehet tartani, hogy elmenekülne, vagy akadályozná a nyomozást.

A döntést megelőző tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott. Piskorskit három ügyvéd képviselte. A lengyel sajtóban megjelent, hivatalosan meg nem erősített kommentárok szerint Piskorskit azzal vádolják, hogy Kína, valamint Oroszország javára kémkedett.

Piskorski korábban parlamenti képviselő, valamint az Önvédelem nevű radikális lengyel parasztpárt tagja volt. Jelenlegi pártja, a Változás alapításával egyidőben átvette az Európai Geopolitikai Elemzések Központja nevű „agytröszt” vezetését is, ezen tisztségében gyakran bírálta Lengyelország külpolitikáját az ukrán válság során.

Piskorski megfigyelőként, és egyúttal a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítójaként volt jelen a Krím-félsziget orosz megszállását deklaráló kétes népszavazáson, valamint a kelet-ukrajnai szakadár „köztársaságokban” tartott választásokon. Ezért az ukrán belbiztonsági szervek nemkívánatos személynek nyilvánították.

A Változás párt tagadta, hogy akár ők, akár Piskorski bármilyen kapcsolatban lenne külföldi hírszerző szervekkel. Úgy vélték, az ügy politikai indíttatású.

Piskorski egyébként kapcsolatban állt a jobbikos Kovács Bélával is, aki ellen a magyar Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik