Tudomány zöldövezet

Ismeretlen mérges kobrára bukkantak az erdő mélyén

P. Gowri Shankar
P. Gowri Shankar

Korábban ismeretlen mérgeskígyó-fajra bukkantak Dél-India erdős dombságán – számolt be róla a Miami Herald. Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, az új állat közeli rokonságban van a világ leghosszabb mérges kígyójával, a királykobrával.

Ezelőtt a tudomány úgy tartotta, hogy a királykobrák (Ophiophagus hannah) egyetlen kiterjedt fajt alkotnak, csupán megjelenésük tér el bizonyos régiókban. Kutatók egy csoportja most azonban megállapította, hogy az indiai Nyugati-Ghátok hegyvonulatnál élő kobrák nemcsak küllemükben, de genetikailag is eltérnek, vagyis külön fajt alkotnak. Az újonnan felfedezett állat a nyugati-gháti királykobra (Ophiophagus kaalinga) nevet kapta.

A nyugati-gháti királykobrák óriásinak számítanak: testhosszuk a 3 méterest is meghaladhatja.

A tanulmány testalkatukat robusztusnak, fejüket nagynak és laposnak, nyelvüket pedig sötét vörösnek írja le. Hátuk színe feketésbarna, de számos világos csík tarkítja, hasuk pedig krémszínű.

Naveen Joseph via Das, Gowri Shankar, Swamy, Williams, Lalremsanga, Prashanth, Sahoo, Vijayakumar, Höglund, Shanker, Dutta, Ganesh and Wüster (2024)

Ezek a mérges kígyók az erdős dombokat kedvelik, és ragadozó életmódot folytatnak. Arról ismertek, hogy más kígyókat is előszeretettel fogyasztanak, például viperákat, de akár más királykobrákat is. A királykobrák mérge az emberekkel is nagyon gyorsan végez, habár ritkán fordul elő, hogy megmarnának valakit.

A kutatók a nyugati-gháti királykobra mellett, egy másik új kígyófajt is felfedeztek, de azt nem Indiában, hanem Indonéziában. Az a faj a luzoni királykobra (Ophiophagus salvatana) nevet kapta, mivel Luzon szigetén bukkantak rá. Megjelenésében eléggé hasonlít indiai rokonára, azonban teste sokkal világosabb színű, nyelve pedig fekete.

Kapcsolódó
Korábban ismeretlen kígyót találtak az erdő mélyén
Az állat akár másfél méter hosszúra is megnőhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik