Tudomány zöldövezet

Régi titokra derült fény egy múzeumban

Megtalálták az utolsó ismert erszényesfarkas (Thylacinus cynocephalus) maradványait, amelyeket 85 éve eltűntnek hittek – írja a BBC. Az utolsó példány az ausztrál Hobart Állatkertben pusztult el 1936-ban, a tetemet pedig egy helyi múzeumnak adták át. Máig rejtély volt, mi történt az egyed csontvázával és bőrével, ugyanis a Tasmán Múzeum és Művészeti Galéria valahogyan nyomát vesztette a maradványoknak.

Robert Paddle, a faj kihalásáról szóló könyv szerzője elmondta, a múzeum évekig eredménytelenül kutatott, mivel a feljegyzésekben nem szerepelt semmilyen erszényesfarkashoz kapcsolódó tétel 1936-ból. Eddig úgy hitték, hogy a maradványokat tévedésből kidobták, Paddle és a múzeum egyik kurátora viszont rájuk bukkant az intézmény egyik szekrényében.

Handout / The National Film and Sound Archive of Australia / AFP

Az elveszett egyed végig a múzeumban volt, sőt egy mozgó kiállítás részét is képezte, csupán nem volt megfelelően nyilvántartva. Az állat tartósított bőrét azért választották ki a tárlathoz, mert nagyon szép állapotban volt, de fogalmuk sem volt róla, hogy az utolsó erszényesfarkashoz tartozik. A bőr és a csontváz jelenleg a hobarti Tasmán Múzeum és Művészeti Galériában van kiállítva.

A tasmán tigrisként is ismert állat egykor Ausztrália teljes területén megtalálható volt, azonban a populációk fogyatkozni kezdtek az emberek és a dingók okozta hatások miatt. A faj végül már kizárólag Tasmania szigetén élt, ahol a túlzott vadászat miatt halt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik