Tudomány zöldövezet

Még melegebb lesz attól, ha hűtjük magunkat

Az EU energiafogyasztásának felét a fűtés és hűtés adja, a globális felmelegedéssel pedig csak az arányok változnak: a klímaváltozás önmagát gerjeszti.

Legyen szó légkondícionálókról vagy ventilátorokról, a „hűtés” iránti igény globálisan egyre inkább nő, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint a következő 30 évben megháromszorozódik – írja az NRGReport.hu. Főleg a globális felmelegedés miatt.

A klímaváltozás hatásának ellensúlyozása tehát felpörgeti az áramfogyasztást, a szén-dioxid kibocsátását, magyarán tovább fokozza a folyamatot.

Jelenleg világszerte mintegy 1,6 milliárd épületben működnek különféle légkondicionáló berendezések, ami 2050-ig 5,6 milliárdra emelkedhet. Emellett a Föld népessége várhatóan gyors ütemben tovább növekszik, a mai 7,5 milliárdról 2050-re 10 milliárd közelébe. Illetve az olyan nagy feltörekvő országok lakói közül pedig, mint India, egyre többen engedhetik meg maguknak a klímaberendezések luxusát.

Innentől kezdve hiába fűtünk kevesebbet, a kibocsátást a hűtés fogja szinten tartani, illetve növelni, hacsak nem növekszik lényegesen a tiszta energiaforrások bevonása, és a jelenlegi technikát nem váltja fel valamilyen jóval energiahatékonyabb.

Az Euractiv által ismertetett jelentés szerint az áramigényben várhatóan jelentkező többlet megfelel az Egyesült Államok, az EU és Japán jelenlegi összesített villamosenergia-fogyasztásának.

Illusztráció: ALEXEY MALGAVKO / SPUTNIK

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik