Tudomány zöldövezet

A szerelmesen andalgó pingvinpár mindent visz

24.hu
24.hu

2018. 07. 05. 17:05

„Elveszek a szemedben, édes...” – ezek a madarak nincsenek betanítva, tényleg maguktól csinálják.
Korábban a témában:

Homokos tengerparton kéz a kézben sétálgatni életünk szerelmével, egymás szemébe mélyedni, meg-megállva összecsőrözni. Kit érdekel, mit gondolnak a homokban törölközőjükön károgó vénasszonyok, erkölcscsőszök és irigyek. Morajlik a tenger, fehérlenek a sziklák, elveszünk egymás szemében…

Állatokra legfeljebb tréfából aggathatunk emberi tulajdonságokat, de ez a félperces felvétel kivételért kiált:

Pápaszemes afrikai

Ki ez a szerelmespár, amelyik pingvin létére olyan szerencsés, hogy zord déli jégmezők helyett napsütötte fövenyen édeleghet? Magyarul pápaszemes pingvinnek ismerhetjük őket. Ez az egyetlen Afrikában költő pingvinfaj, tehát angol elnevezésébe, az afrikai pingvinbe sem köthetünk bele, a magyar mégis kifejezőbb.

Ezek a madarak alkalmanként akár 100 kilométert is leúsznak zsákmány után kutatva a Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia partjairól indulva, 30 méter mélységig merülnek, szükségük van hővédő „ruházatra”. Ez viszont nem jön jól a parton, ezért az állatok szeme fölött egy csupasz bőrfelületet hagyott a természet, amivel megfelelően szabályozhatják testhőmérsékletüket. Ez a pápaszem.

Spheniscus demersus / Manchot du Cap / African penguin-jackas ©NOVACK N./HorizonFeatures/Leemage
LEEMAGE

Madárhoz képest viszonylag termetesek, testhosszuk 60-70 centi, súlyuk 2,5-4 kiló. A vízben páratlan ügyességgel mozognak, de a szárazföldön inkább esetlennek nevezhetjük őket, ami újabb hátrány antarktiszi rokonaikhoz viszonyítva: Afrika szárazföldjén számtalan ragadozó les rájuk.

Küzdenek

Védekezésképp a kontinens és a környező szigetek lehető lehnehezebben megközelíthető helyein alakítják ki kolóniákat, ami jó taktika természetes ellenségeikkel szemben, de az ember ellen nem véd. A pápaszemes pingvinek állománya mára a XX. század elejéhez képest annak tíz százalékára csökkent: mert tojásuk ízletes és az ember számára könnyen hozzáférhető.

Jelenleg körülbelül 75-80 ezer pápaszemes pingvin él a világon 29 ismert kolóniát alkotva, védett állatok. némi Ha békén hagyjuk őket, több mint tíz évig élnek, és a jó hír, hogy a védelmi intézkedéseknek köszönhetően állományuk az utóbbi időben növekedésnek indult.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.