Tudomány

Zónázó vonat indul… [Ez a beszéd]

A napokban nagy tömeg várható a pályaudvarokon. Érkeznek, indulnak a zónázó vonatok, a sebesvonatok, a gyorsvonatok is.

Mi közöttük a különbség? Melyiket válasszuk, ha nem autóval mennénk rokonlátogatóba? (Elvégre is ünnep van, csak meginnánk egy-két pohárral…)

Mi pontosan a zónázó vonat? Ha Ön sem tudta, itt a válasz:

A zónázó vonat (vagy busz) a maga vonalán csak egy bizonyos szakaszon (zónában) áll meg minden állomáson, azt elhagyva (vagy azelőtt) csak a központi helyeken. Például a Budapest – Vác – Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról induló zónázó vonat Vácig nem áll meg, utána viszont minden állomáson. Praktikus ötlet, hiszen így a Vácon túl lakók is hamar elérhetik lakhelyüket Budapestről – vagy fordítva.

(Mellékesen említem meg, hogy a zóna szó egykor még csak éghajlati övet jelentett.)

És mi a helyzet a sebesvonattal?

Ez pedig olyan vonattípus, amely a maga vonalán a gyorsvonatnál több, a személyvonatnál kevesebb állomáson áll meg. (Általában csak 2. osztályú, nem dohányzó kocsikkal közlekedik.) Ha arra gondolok, hogy a gyors szó szinonimái között mindenhol ott szerepel a sebes, és mind a jelentésbeli, mind a hangulatérték-beli aprócska különbséget igen nehéz felfedezni közöttük, nem csoda, hogy sokan nem tudják, melyikre érdemes felszállni…

Tehát jön a karácsony (kisbetűvel, igen), és ilyentájt sokan felkerekednek, hogy meglátogassák az ország más részén élő hozzátartozóikat, barátaikat. Ünneplőben, ajándékokkal a szatyorban hegyezzük a fülünket, a pályaudvar hangosbemondója pedig szinte percenként elismétli ezt: „Kérjük, győződjenek meg arról, hogy a helyes vonatra szálljanak fel.”

Brrrr.

Több éve hallom, és több éve rossznak tartom így. Zavar, mert nem tudom, mi indokolja a felszólító mód (helyesebben: kötőmód) használatát az alárendelt mellékmondatban. (Biztos vagyok benne, hogy semmi.) A MÁV-Start weboldalán, az utazási információkról szóló részben ugyanakkor ezt a mondatot olvasom: „Kérjük, utazás előtt győződjön meg arról, hogy a kedvezményre jogosító igazolványa, egyéb irata érvényes.”

És azt gondolom, így a helyes. Kinek jutna itt eszébe felszólító módot használni? („Kérjük, utazás előtt győződjön meg arról, hogy a kedvezményre jogosító igazolványa, egyéb irata érvényes legyen.”)

Miközben ünneplő ruhában, ajándékokkal a kezemben fagyoskodok a pályaudvaron, azt hiszem, inkább ezt a mondatot kellene hallanom: „Kérjük, győződjenek meg arról, hogy a helyes vonatra szállnak/szállnak-e fel.”

Meggyőződök, meggyőződök, csak legyen fűtés a vonatban. És ne késsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik