Tech

Az Anonymous az orosz állami tévétársaságra is lecsapott

lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP
lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP

Az Anonymous kifejezetten aktív, mióta Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, a hackercsoport szabályos kiberháborút indított az oroszok ellen, és a közelmúltban egy újabb komoly támadást hajtottak végre: az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádió Vállalatot (VGTRK) vették célba – írja a PC World.

Az Anonymous Network Batallion 65 (NB65) nevű szárnya 900 ezernél is több e-mailt és 4000 egyéb fájlt szerzett meg az orosz állami tévétől, a közel 800 gigabájtos adatcsomagot pedig átadták feldolgozásra a Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) nevű újságírói szervezetnek. Emma Best, a DDoSecrets társalapítója a Twitteren az orosz állami média és propaganda „példátlan leleplezésének” nevezte a szivárgást, hozzátéve, hogy az oroszok állambiztonsági szempontból létfontosságúként kezeli az érintett adatokat.

Az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádió Vállalat az Orosz Föderáció legnagyobb médiacége, amely két nemzetközi hálózatot, öt nemzeti tévécsatornát, valamint 80 regionális tévét és rádiót üzemeltet, de a szárnyai alá tartozik a Sputnik hírügynökség is. A DDoSecrets torrent fájlként tette elérhetővé az Anonymoustól kapott adatokat, és részletes jelentéseket terveznek közzétenni a feldolgozott anyagokról.

Az Anonymous az orosz-ukrán háború kirobbanása óta a Putyin elleni lázadásra szólították fel az oroszokat, megfenyegették az orosz elnököt, és állítólag nemcsak meghackelték az orosz központi bankot, de úgy tűnik nyilvánosságra is hozták az onnan szerzett adatokat. Megneveztek továbbá 120 ezer Ukrajnában harcoló oroszt, és állítólag feltörték a Kreml biztonsági kameráit is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik