Tech

Az új iOS keresztbe tesz a Facebook nyomkövetésének

/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Adatvédelem terén az elmúlt évek egyik legfontosabb változását hozza az Apple új mobilszoftvere, az iOS 14.5, ami hétfő óta letölthető. A telepítés után a korábbinál több kontrollt kapnak a felhasználók: maguk választhatják ki, hogy egyes mobilappok számára engedélyezik-e a tevékenységeik követését trackerek felhasználásával más mobilappokon és weboldalakon keresztül.

Az App Tracking Transparency-nek köszönhetően az alkalmazások megnyitásakor egy felugró ablak fogadja a felhasználót, ami arról érdeklődik, hogy engedélyezi-e az app számára, hogy más cégek alkalmazásaiban és weboldalain nyomon kövessék. Erre kétféle választ adhatunk: igent, vagy nemet. Utóbbi esetén az Apple letiltja az app hozzáférését a készülékazonosítóhoz, ami egy kulcsfontosságú betű- és számsorozat a tevékenységek követéséhez. Természetesen a megadott jogosultságon később is változtathatunk a telefon beállításai alatt, egyben ellenőrizhetjük, hogy mely appoknak van már engedélyük, ami visszavonható.

Ez a lépés érthető mód kicsit sem tetszik a követési tevékenységekből bevételt kovácsoló Facebooknak, olyannyira nem, hogy komplett kampányba kezdtek, élesen kritizálva a cupertinói cég döntését.  A közösségi cég becslése szerint az Apple változtatása miatt az iOS-felhasználók kevesebb mint 20 százaléka fog beleegyezni a kódokkal való követésbe. Az Apple ennek kapcsán többször is hangoztatta, hogy a fejlesztés valójában a felhasználóknak kedvez, akik így átláthatják, milyen információkat gyűjtenek be róluk az alkalmazások.

Kapcsolódó
Kiverte a biztosítékot a Facebooknál az Apple újítása
Annyira, hogy a közösségi óriás teljes oldalas újsághirdetésben vádaskodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik