Szórakozás

Szegedi mészárlás: Nincs bizonyíték a gyilkosra

20 éve ölték meg Z.Nagyékat, a cukrászcsaládot. Magda Marinkót gyanúsították, de nem tudták rábizonyítani a két gyerek és szüleik életét követelő bűncselekményt.

Tegnap felidéztük a két évtizeddel ezelőtti megdöbbentő mészárlást és a nyomozást. Itt a folytatás, de nem a történet vége.

Az 1994. december 14-én kelt vádirat szerint még nagyon biztosnak tűnt, ki ölte meg Z. Nagy Bálintot, a feleségét és két gyermekét.

„Magda Marinko 1994. január 24-ére virradóan, pontosan meg nem állapítható időpontban, behatolt a házba úgy, hogy az emeleti lépcsőfeljáró alatt kialakított gardrób helyiség kis udvari ablakáról a szúnyoghálót lefeszítette, az üveget üvegvágóval megkarcolta, betörte, az ablakot kinyitotta, és ott bemászott. Z. Nagyék házában térérzékelős riasztó volt telepítve, de ez alkalommal, mivel a sértettek otthon tartózkodtak, a rendszer nem üzemelt.

Magda Marinko a Kecskeméten használt Skorpió géppisztollyal közvetlen közelről leadott lövésekkel az alvó Z. Nagy Bálintot, feleségét, két gyermekét, a 17 éves Dánielt és a 10 éves Balázst agyonlőtte, majd pontosan meg nem állapítható mennyiségű készpénzt és ékszert eltulajdonítva távozott. Z. Nagy Bálintot a fején egy lövés érte, Z. Nagy Bálintné 3 lövési sérülést szenvedett, Z. Nagy Dánielt összesen 4 lövés érte, ezek közül 3 a fején. Z. Nagy Balázs is fejlövést szenvedett” – állt a vádiratban.

A nyomozók érvei

Nem véletlenül volt ilyen biztos a vádban az ügyészség, hiszen a rendőrség is úgy érezte, számtalan bizonyítékkal alá tudja támasztani a szerb halálosztó bűnösségét. Íme, néhány:

Magda Marinko a gyanúsítotti meghallgatásán elismerte, hogy tudta a Z. Nagy család lakáscímét, információkat is kapott a család anyagi helyzetéről.

A palicsi tóban megtalált, darabjaira szerelt Skorpió géppisztolyról a fegyverszakértők egybehangzóan azt állapították meg, hogy ezzel a géppisztollyal követték el a kecskeméti, a szegedi, a szabadkai és a palicsi emberöléseket.

Az igazságügyi vegyész szakértő azt írta, hogy Marinko egyik cipőjén talált talajmaradvány megegyezett a Bárka utca udvarán vett talajmintákkal.

A Z. Nagy ház emeleti fürdőszobájában a piperepolcon egy kék, „Pocket Mate” feliratú elemlámpát találtak, amiről Magda Marinko elismerte, hogy egykori lakótársáé, Dragutin K.-é volt, elköltözése után hagyta abban a szegedi lakásban, ahol Marinko lakott.

Sikerült olyan tanút is felkutatni, aki látta Magda Marinkót 1994. január 23-án este fél 10 körül a Z. Nagy család háza előtt, amint egy autóban várakozott.

A szerb rendőrség által a Vajdaságban lefoglalt ékszerek között  M. Márta, Z. Nagy Bálint első felesége 17 olyan ékszert talált, ami szerinte a Z. Nagy családé volt, közöttük az egyikről azt vallotta, hogy a sajátja.

A Magda-banda által elkövetett bűncselekmények sorába is beillett a szegedi. Ugyanolyan fegyverrel gyilkoltak a Vajdaságban is és ugyanúgy, mint Z. Nagyékat éjjel, álmukban, fejbe lőtték az áldozatokat, a házakba ablakon másztak be és nem kutattak látványosan.

Ezzel a módszerrel soha többet nem öltek sem a Dél-Alföldön, sem pedig a Vajdaságban. Szóval, ha nem Marinko gyilkolta meg Z. Nagyékat, akkor ki más tette? És ez a „más”, vajon miért nem folytatta a rablógyilkosságokat?

A bíróságon kevésnek bizonyult a bizonyíték

Az ügyész a bizonyítási eljárás után kérte a bíróságtól, hogy a Z. Nagy gyilkosságot vegyék ki a Marinko elleni vádak sorából.
Ez meg is történt, a bíróság részletesen kifejtette miért. Egyebek közt ezek voltak az érvek:

Magda Marinko a szegedi bűncselekményt mindvégig határozottan és következetesen tagadta amellett, hogy a kecskeméti és az orosházi bűncselekmények elkövetését, illetve az abban való közreműködését, részvételét bizonyos mértékig elismerte – olvasható az ítéletben.

A bíróság csaknem harminc tanút és több szakértőt hallgatott meg, de közülük a Z. Nagy gyilkossággal közvetlenül összefüggő, Marinkóra terhelő vallomást csupán egy tanú tudott tenni, mások azt állították, hogy a gyilkosság idején Marinko moziban volt, majd a film után Szeged egyik kertvárosába, Szőregre ment.

Az ékszereket azonosító tanúk úgy pontosították a rendőrségnek tett vallomásukat a bíróságon: nem biztosak abban, hogy Z.Nagyék tulajdonáról van szó, inkább hasonlóak, illetve ugyanolyanok.

A bizonyos Pocket-Mate ceruza zseblámpát, amit Z. Nagy házában foglaltak le, a bírósági kihallgatások során sem K. barátnője, sem Marinko élettársa nem ismerte fel. Utóbbi nem emlékezett arra, hogy a lámpa valaha is a lakásban lett volna. A lámpáról vettek ujjlenyomatokat, de Marinkóét nem találták rajta.

A cipőről vett mintákról a szakértő azt mondta: „Azon túlmenően, hogy csak a hasonlóság állapítható meg, az ilyen jellegű vizsgálatnak meglehetősen nagy lehet a hibaforrása.”

Marinko ruháinak átvizsgálásakor talált üvegszemcsékről is kiderült, hogy nem Z.Nagyék házának ablakából való, hanem a szegedi rendőrség egyik ablakából, Marinko elfogásakor ugyanis ki akart ugrani, akkor törte ki az üveget.

A gyilkos fegyver vizsgálatakor egyértelműen bebizonyosodott, hogy a két helyszínen talált lövedékeket a B 3832 gyártási számú Skorpió típusú géppisztolyból lőtték ki. Azt is bizonyított tényként fogadta el a bíróság, hogy Kecskeméten ezzel a fegyverrel gyilkolt. A bíróság álláspontja szerint azonban önmagában a fegyver azonossága még nem bizonyítja egyértelműen és kétséget kizáróan a fegyver használójának azonosságát.

A bíróság kifejtette azt is: nem áll rendelkezésre semmiféle bizonyíték arra, hogy a Z. Nagy család legyilkolásának egy vagy esetleg több elkövetője lett volna. A meglévő adatokból még csak következtetni sem lehetett arra, hogy az áldozatokat miként érték a lövések, netán álmukban vagy elkábított állapotukban, illetve más körülmények között.

„Összességében tehát a bíróság álláspontja szerint a vádlott következetes nyomozati tagadásával szemben a kihallgatott tanúk, szakértők, valamint a rendelkezésre álló egyéb okirati és tárgyi bizonyítékok alapján nem nyert egyértelműen és kétséget kizáróan bizonyítást, hogy a vádirat 3. pontjában a Z. Nagy család sérelmére Magda Marinko követte volna el a bűncselekményt, illetve hogy az elkövetett bűncselekményben valamilyen módon részt vett volna. Ezért a bíróság a vádirat 3. pontjában írt tényállást az ítéleti tényállásból – bizonyítottság hiányában – kirekesztette” – olvasható az ítéletben.

De ha nem Marinko, akkor mégis ki a gyilkos? Erre a kérdésre húsz év alatt nem született megnyugtató válasz. Marinko ma is következetesen tagad, és olyan új bizonyítékot sem találtak, ami indokolná a nyomozás újraindítását.

Magda Marinko és csapatának húsz évvel ezelőtt elkövetett bűneiről a közelmúltban “Marinko, avagy a Halál zsoldosa címmel jelent meg könyv – e cikk szerzőjétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik