Sport

Kígyóőrülete miatt ment csődbe a dollármilliókat kereső hokikapus

Rich Lam / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Rich Lam / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Egészen elképesztő történetet osztott meg az NHL-ben szereplő Vegas Golden Knights svéd válogatott jégkorongkapusáról, Robin Lehnerről az Expressen portál, amely szerint a 31 éves sportember a feleségével együtt csődöt jelentett – vagyonukat ugyanis egy egzotikus kígyókkal teli farmba fektették, ám adósságuk akár az 50 millió dollárt is elérheti már.

Lehner Göteborgban született, amatőr hokipályafutását a svéd Frölunda utánpótlásában kezdte, de folyamatos combizom-fájdalmai miatt tinédzser korában vissza abba akarta hagyni a sportot. Csak az ösztönözte a folytatásra, hogy apjával New Yorkba utazott, hogy megnézze az olimpiai és világbajnok Henrik Lundqvistet, aki 15 szezont húzott le a New York Rangersben. Az ő játéka és sikere arra inspirálta, hogy egy észak-amerikai junior jégkorongprogramban folytatta a pályafutását, majd 2009-ben az Ottawa Senators draftolta.

Pályafutása során eddig öt NHL-csapatban játszott, a Senators után megfordult a Buffalo Sabres, a New York Islanders és a Chicago Blackhawks színeiben is, 2020 óta pedig a Vegas Golden Knights játékosa.

A klub öt évre 25 millió dolláros fizetéssel szerződtette, és valószínűleg előtte is jól keresett.

Élete fordulópontja 2017-ben jött el, amikor a Buffalo játékosaként úgy döntött, hogy egzotikus kígyókba fektet be. Megismerkedett Ben Renickkel, akitől 1,2 millió dollárért kígyógyűjteményt vásárolt, köztük királypitonokat és anakondákat.

A megállapodás úgy szólt, hogy negyedévente 200 ezer dollárral törleszti a vételárat, igen ám, de nem sokkal később Renick meghalt, pontosabban a felesége (aki jelenleg 16 éves börtönbüntetését tölti) meggyilkolta.

A rokonok 2018-ban pert indítottak Lehner ellen, azt állítva, hogy tartozik, a gyilkosság után ugyanis abbahagyta adósságának kifizetését. A hokikapus ugyanakkor azt állította, hogy mindent kifizetett. 2019-ben a felek megegyezésre jutottak, de a megállapodás feltételeit bizalmasan kezelték, így nem tudni, hogy oldódott meg az ügy.

Az biztos, hogy 2019-ben Lehner megalapította az RL Exotics LLC-t, amely a Missouri állambeli Platón városában üzemeltet hüllőfarmot három alkalmazottal.

Kérdés, meddig, Lehner és felesége, Donya ugyanis 2022. december 30-án csődöt jelentett. A nyilvános adatok szerint a sportoló vagyonát 1 és 10 millió dollár közötti összegre becsülték, azonban a hitelezőkkel szemben (akik között saját klubja, sőt még az NHL is megtalálható) akár 50 millió dolláros kötelezettsége is lehet.

Az Expressen elérte a sportoló ügyvédjét, Clas Jörgensent, aki azonban azt mondta, ügyfele beleegyezése nélkül nem nyilatkozhat ezekről a dolgokról.

Lehner egyébként is rossz passzban van, 2022 áprilisa óta nem lépett pályára, és a szezon hátralévő részében már nem is fog, miután a közelmúltban mindkét csípőjét megműtötték.

A sportolónál korábban I. típusú bipoláris, figyelemhiányos hiperaktivitási és poszttraumás stressz-zavart is diagnosztizálták, amelyek miatt korábban az öngyilkosság is foglalkoztatta, 2018-ban pedig egy kábítószer-rehabilitációs intézménybe került, hogy megoldást találjon az életére.

Kapcsolódó
Pszichiáterével is konzultált, kihagyja az olimpiát a svéd hokikapus
Robin Lehner, a Vegas Golden Knights játékosa nem vállalja a szereplést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik