Sport

Több mint 100 millió forintot bukhatott Hosszú Katinka

Csak a koronavírus-járvány miatt. Mivel az idei évre lemondták az összes nemzetközi úszóversenyt, így a legeredményesebb magyar úszónő jelentős pénzdíjtól esett el.

Az úszást a kétezres évek első évtizedének végéig a világban amatőr sportágként tartották számon. A sportolók jellemzően egyetem, főiskola mellett évi egy-két versenyre, a nemzeti, a kontinens-, illetve a világbajnokságokra és az ezekre való kijutásért folyó válogatókra készültek fel. Az atlétikában, még inkább a teniszben már megszokott pénzdíjakról, a hétről hétre, a versenyről versenyre utazó közös vándorcirkuszról ekkor még csak álmodtak.

Az olimpiák egyik legnépszerűbb sportága az amatőr státuszból az elmúlt tíz év alatt odáig küzdötte fel magát, hogy a kétévente megrendezésre kerülő világbajnokságokon már jelentős prémiumért versenyeznek az úszók – az aranyérem 20 ezer dollárt, egy világcsúcs 30 ezret ér –,

és 2019-ben már két szervezet három sorozatában több mint tíz millió amerikai dollár összdíjazásért válthatták nem is olyan apró pénzre a tehetségüket.

Miről maradt le idén Katinka?

Hosszú Katinka és korábbi férje-edzője, Shane Tusup 2012-től erre az akkoriban induló, de előre láthatóan egyre gyarapodó változásra építette fel az egyedülálló, sorozatos versenyzésre épülő felkészülését. Így az első pénzdíjas viadalok legnagyobb nyertese is a háromszoros olimpiai bajnokunk lett – az érmek száma és a bevétel optimalizálása tekintetében is.

Hosszú 2012 és 2016 között sorozatban ötször nyerte meg az őszi, több, mint kétmillió dollár összdíjazású rövidpályás világkupa-sorozatot. Csak a riói olimpiát követő hónapok kilenc állomásán 386 ezer 750 dollárt (akkori árfolyamon 109,7 millió forint) úszott össze.

Hosszú Katinka férje épp szétveri saját mesterművét
Bemutatunk egy főszereplőt, aki rendre a háttérben marad, figyel, irányít és közbeavatkozik, ha kell. Shane Tusup, Hosszú Katinka férje, edzője, menedzsere. Hosszú-MÚSZ háború kicsit másképp.

Az elmúlt években egyre több úszó követi Hosszú módszerét. A sikeren és az egyre nagyobb érdeklődésen felbuzdulva a pénzdíjas versenyek számát, valamint a pénzdíjak mértékét is növelni tudta a Nemzetközi Úszó Szövetség. Sőt, a FINA az őszi rövidpályás világkupa-sorozata mellé 2019-től életre hívta a 3,9 millió dollár összdíjazású Bajnokok Sorozatát is.

Az elmúlt években már Hosszú Katinka folyamatos, reformokat sürgető nyilatkozatai is nyitott fülekre találtak, üzleti vállalkozássá értek. A Forbes listáján 1,1 milliárd dolláros vagyonnal feltüntetett Konstantin Grigorishin látott bizniszt az úszás sajátos csapatversenyében, ezért befektetésként megalakította az International Swimming League-et, az ISL-t. A FINA-tól független szervezet 2019-ben nyolc csapat és majd’ kétszáz úszó bevonásával 15 millió dolláros tőkével indította el a saját versenysorozatát, amely összegből az első évben 5,3 milliót osztott szét pénzdíj formájában.

Mivel a koronavírus-járvány miatt idén minden FINA- és LEN-eseményt lefújtak, ezektől a versenyektől – ha úgy tetszik: bevételi, pénzkereseti forrásoktól – elestek az úszók 2020-ban.

Így annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy Hosszú Katinka mekkora pénzdíjtól esett el 2020-ban, a 2016-os és a 2018-as Európa-bajnokságok eredményei, valamint a 2019-es év adatai adnak támpontot.

Háromszoros olimpiai bajnokunk

  • a 2019-es FINA rövidpályás világkupa-sorozat hat állomásán az ausztrál Cate Campbell mögött második helyen végzett összetettben, ez 100 ezer dollár bónuszt ért számára. A három klaszterre osztott hat versenyen további 110 ezer dollárt úszott össze, vagyis csak ezen a sorozaton 210 ezer dollárt keresett.
  • A 2019-es FINA Bajnokok Sorozata után – Kvangdzsuban 50,5 ezer, Budapesten 38 ezer, Indianapolisban 36 ezer dollárt nyert – összességében 124 500 dollárt landolt a bankszámláján.
  • A 2019-es dél-koreai úszó világbajnokságon Hosszú két aranyérmet nyert, világcsúcsot nem úszott, ezzel a végelszámolásnál összesen 40 ezer dollárt, valamint további 200 dollárt vehetett fel a 200 hát 8. helyért.
  • Az ISL-sorozatban Hosszú saját Team Iron névre keresztelt csapatának vezetőjeként láthatóan inkább a szervezésre, mint az úszásra koncentrált, mert a sorozat végén mindössze 24 800 dollárt realizált, szemben mondjuk a svéd Sarah Sjöström 139 700 dolláros pénzdíjával.
  • 2020-ban Budapesten lett volna az Európa-bajnokság (2021. május 10–23-ra halasztották), és ugyan a LEN jelentősen szerényebb pénzdíjakat oszt, mint a FINA a világbajnokságokon, azért mégis ad aranyérmenként 2000, ezüstönként 1500, bronzérmenként 1000 eurót. Hosszú 2018-ban, a válása után kevésbé volt eredményes (egy arany), 2016-ban viszont kifejezetten sikeres volt az Eb-n (négy arany, egy ezüst), vélhetően a magyar fővárosban is szerzett volna pár érmet.

Ha azt feltételezzük, hogy 2020-ban képes lett volna megismételni a tavalyi eredményeit, és figyelembe vesszük, hogy idén egyébként sem rendeztek volna világbajnokságot, ezért nem számoljuk a Kvangdzsuból hazahozott bő 40 ezer dollárt, Katinka még akkor is

a 359 ezer dollárról, közel 115 millió forintról, plusz az Eb-n az érmek után kapott pénzdíjról kell lemondjon.

Nem szólva arról, hogy a tokiói olimpia elhalasztását is fájlalhatja – és főként nem anyagi okokból – a 31 éves sportoló.

(Az összehasonlítás alapját képező 2019-es év úszásból származó bevételeibe nem számoltuk bele, hogy Hosszú cége az ISL októberi, budapesti állomásának rendezőjeként veszteséget vagy hasznot könyvelt el, ahogy fellelhető adat híján azt sem, hogy a tucatnyi kisebb pénzdíjas versenyekről, mint például a Mare Nostrum-sorozat, mekkora pénzdíjjal tért haza 2019-ben.)

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik