Sport

Hosszú Katinka férje épp szétveri saját mesterművét

Bemutatunk egy főszereplőt, aki rendre a háttérben marad, figyel, irányít és közbeavatkozik, ha kell. Shane Tusup, Hosszú Katinka férje, edzője, menedzsere. Hosszú-MÚSZ háború, kicsit másképp.

Shane Tusup tehetsége úszóként a középszerre volt elegendő. Amerikában mindenképp, de nincs mit ezen szégyelljen. Kaliforniában született, ott, majd New Yorkban nevelkedett, végül gimisként és egyetemistaként már Los Angelesben úszott. Amerikai módszereken nőtt fel versenyzőként, majd kezdő edzőként Dave Salo mellett és tengerentúli szemüvegén keresztül kristálytisztán látta, hogyan viselkednek, kommunikálnak, váltják dollárkötegekre klasszisukat sportága olyan sztárjai, mint Michael Phelps vagy Ryan Lochte. Tusup nyitott szemmel járt, kitanulta a leckét.

Elhivatottságának, alázatának, az új módszerek iránti fogékonyságának és húszéves korában, a Los Angeles-i egyetemen –pszichológia mellett egészségfejlesztést és businesst tanult – megismert szerelmének, Hosszú Katinkának köszönhetően meg sem fordult a fejében, hogy az egyetem végeztével a tehetős, kaliforniai bankárcsaládja mintáját követve ő is a pénzügyi pályát válassza.

Mást gondolt ki. Feladva fényes karrierrel nem kecsegtető úszópályafutását, edzője, menedzsere, mentora lett szerelmének, ma már feleségének, és az ismeretlenbe, Magyarországra költözött. A pár döntésében két momentum komoly befolyással bírhatott. Tény, Magyarországon az állami támogatásnak köszönhetően az élsport kiváltságos helyzetet élvez, az eredményességhez szükséges feltételrendszert állami forrásból a szövetség és az egyesület biztosítja, sőt, az edzők és élversenyzők is komoly juttatásban részesülnek. Ráadásként Kiss László szövetségi kapitány többször is győzködte Katinkát, jöjjön haza, jobb lesz neki itthon első számú úszóként, mint Amerikában a sok olimpiai és világbajnok közül a feltörekvők egyikeként.

Ritka az ilyen harmonikusan működő férj, edző, menedzser, feleség kapcsolat a sportban (MTI Fotó: Kovács Anikó)
Ritka az ilyen harmonikusan működő férj-, edző-, menedzser-, feleségkapcsolat a sportban (MTI Fotó: Kovács Anikó)

Hogy működik a profizmus az amerikai úszóknál?

A témáról könyvet lehetne írni, de leegyszerűsítve: az USA-ban az uszodai feltételrendszert, infrastruktúrát nem lehet egy lapon említeni a magyarral. De a sportág finanszírozását sem.
Amíg az ember egyetemista, addig nincs gond. Azonban az egyetemről kikerülő úszók esetében megszűnik az ösztöndíj, az automatikusan kapott ingyenes vízfelület.
Ettől kezdve a piac méri meg a versenyzőket. Akinek telik a felkészülésre, folytatja, akinek nem, maximum amatőr szinten sportol tovább.

A profiknak minden szolgáltatásért fizetni kell, ezért a sztárversenyzők saját bevételeket generálnak, szponzorok és akár úszóklubok is támogatják őket, továbbá minden fellépésért honoráriumot kérnek és kapnak, legyen az fotózás, megnyitó, sajtóbeszélgetés, stb..

A költségekhez képest elhanyagolható mértékű olimpiai bizottsági támogatáson kívül ebből finanszírozzák felkészülésüket, versenyzéseiket.

Az érvek, az ellenérvek, Hosszú Katinka kvalitása, elhivatottsága így találkozott Shane Tusup úttörő edzéselméleti és üzleti szemléletével. Mindezek egyenes következményeként 2012-ben, Hosszú relatív sikertelen londoni olimpiája (4. hely) után belevágtak valami olyanba, amilyenbe addig még senki: folyamatos versenyzés közben edzettek. Másképp: Shane új edzésmódszereivel feszegette Katinka határait, növelte a sportban elengedhetetlen tűrésküszöbét, javította eredményességét.

Shane Tusup az első edző, aki ráébredt, az úszók pénzdíjas világkupa-sorozata, a sok utazás, a két verseny közti edzés, az így vállalt életvitel semmiben sem különbözik a teniszezőkétől, az atlétákétól. Ha ők tudnak városról városra, versenyről versenyre járni és ez alatt egyenletes formát mutatni, akkor lehetetlen, hogy egy elhivatott úszó ne legyen képes ugyanerre.

Az első évben kijárta – fontos megjegyezni, ő és nem a MÚSZ -, hogy a londoni negyedik hely ellenére világbajnokként és Európa-csúcstartóként mégis rajtkőre állhasson Hosszú a rövidpályás Világkupa-sorozaton, ahol normál esetben olimpiai érmesek kaptak csak automatikus meghívást. Ebbe viszont invesztálniuk kellett volna. Csakhogy Katinka meg a szövetségnél járta ki azt, hogy az utazásaikat finanszírozza a MÚSZ.

A terv és az edzésmódszer bevált. Katinka lassan már kétmillió dollár nyereménynél tart, elmondásuk szerint (Sport and Style, 2013 ősz) az így szerzett jövedelmet Shane bankár édesapja kezeli.

De visszaforgatják ők is a bevételek egy részét.  A sikerek és az otthonról hozott üzleti szemlélet segítségével azonban Katinka és az edző-menedzser-férj nem elégedett meg a zajos sportsikerekkel. Előbb Iron Lady néven sportmárkát, termékcsaládot építettek Katinka köré, majd az úszónő nevét egy táplálékkiegészítő gyártó magyar cégnek adták el. Mindeközben motivációs könyv is született, amelyet országos roadshow keretében reklámoztak. Nem utolsósorban Magyarországon a sportolók közt először hihetetlen profi módon építették fel a saját, közösségi alapon nyugvó kommunikációjukat. A ma már 227 ezres Facebook-csoportjának köszönhetően nagyjából egymillió magyar embert érhet el hetente. Ez a print Nemzeti Sport napi elérésének cirka a négyszerese. Ergo, Hosszú nem függ a sajtótól. A média első kézből tőlük kapta, kapja az exkluzív információt és ennek köszönhetően Tolnától-Baranyáig megingathatatlan ismertségre, elismertségre és népszerűségre tett szert az úszónő. A nép szereti.

facebook.com
Hosszú Katinka és az Iron Lady ma már márka. Sportruházat, motivációs könyv és táplálékkiegészítő (Fotó: Facebook)

Shane Tusup vérprofi. Azt tanulta meg Amerikában, addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Azaz a sportolói pályafutás, az eredményesség véges. Amíg megy a szekér, addig minden forintért, dollárért, euróért le kell hajolni, mert a sportból szerzett jövedelemmel csak így lehet megalapozni a jövőt.

Ez a szemlélet nemhogy Magyarországon, de szinte a világ úszósportjában is merőben szokatlan volt. Az úszók korábban lenézték a rövidpályás versenyeket, mert az általánosan elfogadott edzéselmélet szerint 50 méteres medencébe alapvetően 50 méteres medencében lehet felkészülni, így az átlagos úszóévet hosszú, unalmas felkészülési szakaszok, egy-egy felkészülési és egy-egy főverseny jellemezte. Így viszont nem lehet pénzt keresni.

Ezt a dogmát írta felül Shane Tusup és Hosszú Katinka. Ezért nem értették, akik tavalyelőtt, a százhalombattai országos bajnokságon látták Shane-t Katinkával üvöltözni pusztán azért, mert nem nyerte meg a 17. versenyszámát is.

MTI Fotó: Kovács Anikó
MTI Fotó: Kovács Anikó

Ezért nem értik itthon, hogy miközben a Győri kézilabdázók BL-meccseire örömmel és ingyen megy le kezdődobást végezni Szilágyi Árontól, Berki Krisztiánig mindenki, Shane miért kér ezért honoráriumot?

Ezért nem értik, hogy lehet az, hogy amikor a magyar sport egyik új támogatója olimpiai reklámkampányt szervez, több mint 150 magyar sportoló miért vállalja ingyen a fotózást, és Shane miért hezitál? Ezt a szerződést még tárgyalják.

És végül ezért nem értik a MÚSZ-ban, hogy miután 2013-ban, amikor Katinka még csak egyszeres világbajnok volt, miért vállalta a megtiszteltetésért cserébe a 2017-es világbajnoki pályázat prezentáló szerepét, ennek ellenére 2015 nyarán miért kért a szövetség reklámfilmjében való szereplésért honoráriumot.

Vannak akik ezt túlzásnak érzik, én totális, amerikai profizmusnak, maximalizmusnak nevezném. És nincs is ezzel semmi gond. Sőt! A sportban így lehet igazán csúcsra jutni és tartósan ott maradni.
A baj az, hogy ezen a profizmusoson csorba esett december 22-én, majd január 6-án még inkább.

Shane Tusup és Hosszú Katinka férj és feleség. Döntéseik mögött látszólag 50-50 százalék egyetértés, felelősség van. A döntéshozatalból kivett érték már más tészta.

A sport már csak olyan, az edző kitalál, tervez, a versenyző edz, eszik, pihen, végrehajt. Shane edző és menedzser is egyben. Katinka úszik, végrehajt, Shane szervezés tekintetében érthetően nagyobb befolyással bír feleségére. Erre a dominanciára láttunk ékes bizonyítékot a két sajtótájékoztatón felolvasott, majd a magyar médiának szétküldött két – – első itt, második itt –sajtóközleményben. Aki figyelmesen olvassa a sorokat, láthatja, a szöveget nem profi médiaszakember írta.

Kiss László, Hosszú Katinka és, Shane Tusup (MTI Fotó: Kovács Anikó)
Kiss László, Hosszú Katinka és Shane Tusup (MTI Fotó: Kovács Anikó)

A stílus furcsa, a gondolatok csapkodóak, nem érthető pontosan mit is akarnak mondani, jól érezhetően angolból visszafordított magyar szöveget olvasunk – Shane gondolatisága látszik rajta.

Miért nem kellett a 12 millió forintos juttatás?

A sajtóközlemények szövegéből az sem derül ki, Shane és Hosszú mit is akar pontosan, mi csípi a szemüket. Pásztory Dóra paralimpiai bajnoknő tíz pontba szedte össze azokat a kérdéseket, amelyek megválaszolatlanok maradtak számára ezidáig. Az első Hosszú-sajtótájékoztatón megfogalmazott négy sérelem fele objektív okok – felújítás, uszodaépítkezés, közbeszerzés – miatt nem valósulhatott meg eddig, míg a privát masszőrt biztosította a szövetség, egy tudományos, edzéselméleti továbbképzést külföldi előadókkal nem két nap megszervezni.

Okkal kérdezhetik, ha azt állítom, amikor ennyire a pénz dominál, miért nem kötöttek kompromisszumot, miért nem fogadták el a szövetség utólagos 12 milliós szerződését.

Mert az első sajtótájékoztató és sajtóközlemény tartalma után nem tehettek mást. Nem fogadhattak el egy, a kívülálló számára elhallgattatásnak tűnő szerződést.

Ha az ajánlat és a szerződés tavaly tavasszal köttetik, akkor most nem lenne miről írnom.

Állításomat, miszerint Shane „viseli a nadrágot” bizonyítja az a jelenet is, ami a második sajtótájékoztatón történt. Mondókája és a teátrális szerződésszéttépés után Katinka az eredeti terveknek megfelelően állt a televíziók és az újságírók rendelkezésére. Ekkor indult meg Kiss László szövetségi kapitány feléje. Shane ezt azonnal lereagálva, mint egy testőr, hangos „No, no, no!” felkiáltással ugrott feleségéhez és félbeszakítva az interjút feldúltan kivezette az épületből Katinkát.

Shane Tusup négy év után sem ismeri Magyarországot. Rosszul értékelte a helyzetet, rosszul értelmezi a magyar médiát, az itthon mindent behálózó politikát végképp kihagyta a számításból.

Nem számított rá, hogy sportpolitikai fellépésüket az ellenzéki pártok némelyike végtelenül visszataszító módon kihasználja, Katinkába “kullancsként kapaszkodva”, őt a kormánypárt ellen állítja.

Végképp hibás döntést hozott Shane a második sajtótájékoztató megszakításánál, Kiss László és a magyar média faképnél hagyásánál. Miatta lett a háború első áldozata a posztjáról 16 év után lemondó szövetségi kapitány, amit kétlek, hogy Hosszú Katinka akart volna.

Shane Tusup ezzel a cselekedetével végérvényesen és saját kezével ingatta meg az alapjait annak a mesterműnek, amit Hosszú Katinkának vagy Iron Ladynek hívnak, és amit eddig gondosan felépített.

Ezért nem lehet ennek a háborúnak győztese és vesztese sem. Ha Shane – és Katinka – nem lesz hajlandó kompromisszumra, továbbra sem lépnek a tárgyalás útjára, még jobban megroggyanhat mindkét fél. A riói olimpia előtt hét hónappal ennek senki sem örülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik