Sport

„Nem akartam az első nő lenni az Everesten”

Nyolcvan éve, 1939. szeptember 22-én, Fukusima városában született Tabej Dzsunko japán hegymászó, az első nő, aki 1975. május 16-án feljutott a Mount Everest csúcsára.

Minden sztereotípiát szétzúzott azzal, hogy nőként meghódította a világ legmagasabb hegycsúcsát, bár egy később interjúban úgy nyilatkozott, jobban szerette volna, ha a világ úgy emlékszik rá, mint a 36. ember, aki felért a csúcsra.

Nem akartam az első nő lenni az Everesten. De az is igaz, hogy a generációm férfitagjai elvárták volna, hogy a nő maradjon otthon és takarítson

– magyarázta.

A kétgyermekes családanya 1969-ben megalapította Japán első női hegymászó egyesületét, 1975. május 16-án pedig egy csak nőkből álló japán csoport vezetőjeként jutott fel az Everestre. A csapat 15 hegymászóval és hat serpával indult el, de május 4-én, 6300 méteren egy lavina betemette a táborukat. Három nappal később mégis nekivágott, és első nőként léphetett a csúcsra.

Élete során a több mint 70 ország legmagasabb hegyére jutott fel, 1992-ben ő lett az első nő, aki minden kontinens csúcsát meghódította.

A hegymászás túlzott népszerűsége miatt 2003-ban úgy nyilatkozott:

Az Everest túl zsúfolt. Most pihenésre van szüksége.

2012-ben rákot diagnosztizáltak nála, de akkor is folytatta a hegymászást. Négy évvel később, 2016. október 20-én, 77 éves korában halt meg.

Kiemelt fotó: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik