Sport

Az „eltűnt” súlyemelőnő ügyében nagy a homály

Magát Krisztina furcsa, szövevényes történetében nem lesz tiszta állítás csak akkor, ha a vizsgálat végén bizonyítást nyert a doppingolás, vagy ha nem kéri a B-mintát.

Magát Krisztina furcsa, szövevényes eltűnési, majd hirtelen megtalálási ügyében egyetlen dolog tisztázódott: a szövetségi kapitány valóban vétlenül csinált magából bolondot, amikor Pattayában, a thaiföldi súlyemelő-világbajnokság helyszínén egy újságírói kérdésre szombaton úgy válaszolt, fogalma sincs hol van a versenyzőnője, akinek aznap kellett volna megérkeznie.

Gyurkovics Ferenc igazat mondott, akkor még tényleg nem tudott semmiről, ezt Magát és Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke is megerősítette a hétfői Nemzeti Sportban.

A hivatalos eljárási rend

Ami biztos, egy, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) honlapján meg nem nevezett súlyemelőnek van pozitív vizsgálati eredménye.

Ez a legfrissebb, a tizenötödik eset az idén.

Megkeresésünkre Dr. Tiszeker Ágnes annyit erősített meg, hogy ugyan folyamatban lévő ügyben nem nevezheti meg az érintett versenyzőt, de az biztos, hogy van egy olyan A-minta a birtokukban, amely egyértelmű: pozitív, doppinglistás szert mutatott ki egy súlyemelő vizeletében.

A 24.hu információja szerint a MACS a világbajnokság előtti utolsó tatai edzőtáborozás során a súlyemelő válogatott valamennyi versenyzőjétől mintát vett, ezek közül az egyik lett pozitív.

A hivatalos gyakorlat szerint a MACS minden olyan esetben, amikor olimpiai sportágban, nemzetközi szintű, világbajnokságra utazó versenyző szervezetében mutat ki pozitív A-mintát, értesíti a nemzetközi és a hazai szövetséget is.

Úgy tudjuk,

  • a nemzetközi szövetség protokollja szerint azonnal felfüggesztette az érintett súlyemelő versenyzői jogát,
  • a MACS csak ezt tolmácsolta a magyar szövetség felé.

Az azonnali felfüggesztést, mint a legszigorúbb szankciót csak olyan esetben alkalmazzák, amikor az A-mintában valamelyik közismert „doppingnagyágyút” – anabolikus androgén szteroid (pl. Stanozolol), vagy növekedési hormon (HGH) – mutatják ki az érintett versenyző szervezetében. (Az EPO-t azért nem említjük, mert használata nem tipikus a súlyemelésében, az állóképességi sportokban alkalmazzák.)

Magát Krisztina a hétfői Blikkben ehhez képest teljesen mást nevezett meg távolmaradása okaként, amikor azt nyilatkozta:

A szövetség természetesen tudott arról, hogy nem utazom a vb-re, jeleztem, sérült vagyok.

Magátnak volt már doppingügye

Magát Krisztinát barátja, az egyiptomi súlyemelő válogatott egyik edzője készíti fel évek óta. Így gyakran edzőtáborozik az afrikai országban. A tavalyi Európa-bajnoki aranyát és ezüstjeit két év kihagyás után érte el, mert 2014-ben eltiltották doppingolás miatt. 

Akkor oxandrolont találtak  a szervezetében, ami egy szteroidkészítmény és – szigorúan felvilágosító jelleggel – minden valamirevaló testépítő oldalon megtalálható a hatásmechanizmusa. Azt is leírják, a szer a szervezetből 3-4 hét alatt ürül ki teljesen. Annak kicsi a valószínűsége, hogy kétszer ugyanazzal a hatóanyagú doppingszerrel bukjon meg valaki.

Honlapunk mindezek ismeretében megkereste Dobos Imrét, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökét is, akinél valamennyi tényinformáció landolt. Azt kérdeztük tőle,

  • A versenyzője anonimitását, ártatlanságát hivatalból védenie kellene mindaddig, amíg az eljárás véget nem ért. A hétfői Nemzeti Sportban miért nevezte nevén a versenyzőnőt?
  • Miért állította azt, hogy nincs megalapozott doppingvétség?

Dobos állítja, nem nevezte nevén a versenyzőt, aki érintettje az ügynek, csak az újságírók kombinálták ki, kiről lehet szó. Elmondása szerint Dr. Tiszeker Ágnes sem nevezte meg az érintettet, csak arról tájékoztatta, egyik az egyik súlyemelő mintája pozitív lett, de ez nem jelent megalapozott doppingvétséget.

Azért nem, mert az ilyen esetekben összeül a doppingbizottság, ahol a szövetség is csak tárgyalási joggal lehet jelen. Előbb meghallgatják a versenyzőt, az érintetteket, és majd akkor lesz minden kétséget kizáróan megalapozott a doppingvétség, ha a vizsgálat végén bizonyítást nyert a doppingolás, vagy a versenyző nem kéri a B-mintát, azaz mindent elismert

– érvelt a szövetség elnöke.

Kiemelt kép: Daniel Mihailescu / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik