Nincs rá szó

„Elengedlek, menj!” – mit mond 35 év hospice tapasztalata?

Muszbek Katalin, a hazai hospice alapítója orvosok és hozzátartozók szerepeiről az élet végén.

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett ebben a sorozatban Simonyi Balázs a téma magyar hangja.

„A társadalom idealizálja az orvosokat. Omnipotens szerepbe helyezi. És könnyebb ezzel a tudattal élni, mint azzal, hogy nem tudok elfújni betegségeket. A kudarcnak és ennek a frusztrációnak a feldolgozása az orvosoknak egyáltalán nincs a kezében.”

Muszbek Katalin pszichiáter 1988-ban, az Országos Onkológiai Intézetben hozta létre az ország első pszichoonkológiai ambulanciáját a rákbetegek segítésére. 1991-ben Polcz Alaine-nal megalapították az első magyarországi hospice betegellátó szervezetet, a Magyar Hospice Alapítványt. A hospice intézményrendszere és jelképük, a sárga nárcisz ma már közismert. De a halál távolítása miatt mégis későn jönnek a betegek a hospice-ba.

Beszélünk arról, hogy minek „köszönhető” a halál eltagadása, a nem kibeszélés. Hogyan változott meg, ha egyáltalán megváltozott az orvosi közlésrendszer. Az orvosképzés hiányosságáról, a hozzátartozók bűntudatáról, megbékélésről, elfogadásról a halál küszöbén. Szó lesz az elengedés engedélyezéséről, a humanizáló gyászról, a temetések formalitásáról. Megküzdési képességekről a haldoklás során, a meghalás művészetéről, a kegyeleti szoba katartikus erejéről, és az önkéntesek felbecsülhetetlen szerepéről.

A beszélgetés során szó lesz két fontos figuráról is, akik a hospice életében is nagy szerepet játszottak eddig: Andy Vajna producer és Tarlós István egykori főpolgármester, III. kerületi polgármester.

Az adásban közreműködik Ónodi Eszter színésznő.

„Ez a szemlélet még ma is, hogy mások halálával borzasztó okosan vagyunk. De a saját halálunkkal kapcsolatban nem tudunk úgy gondolkodni, hogy egyszer csak bekopogtat, eljön. A hospice nekem megszelidítette a saját halált.”

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik